Meatless Monday

Curry van bloemkool en kikkererwten

Uit het kookboek VEG! van Hugh Fearnley-Whittingstall publiceren we in de maand november elke week een recept op Meatless Monday. Hugh zegt hierover het volgende: ‘Deze wel heel eenvoudige, lichte curry is gebaseerd op een heerlijk recept van chef Angela Hartnett. Het is altijd beter om met zorg geselecteerde specerijen te gebruiken in een recept als dit, maar als je haast hebt, kun je ook kant-en-klaar kerriepoeder gebruiken in plaats van de losse specerijen.’

Welke wijn bij curry van bloemkool en kikkererwten?

Deze vegetarisch curry smaakt verrukkelijk in combinatie met een pinot gris (met name half droge vairant) of grauburgunder uit de Phalz of de Elzas! Rond en fris tegelijkertijd.

4 personen50 minuten

Ingrediënten

  • 1 middelgrote bloemkool, zonder blad of stronk
  • 2 eetlepels olie
  • 3 uien, fijngesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 theelepel verse gember, fijngeraspt
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • flinke snuf gedroogde chilipoeder
  • 2 kleine steranijs
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blik kikkererwten (400 gram), afgespoeld
  • 2 theelepels garam masala
  • handvol verse koriander, fijngehakt
  • zeezout, versgemalen peper

Stap 1

Verdeel de bloemkool in middelgrote roosjes. Doe ze in een grote pan, bedek met koud water, voeg wat zout toe en breng flink aan de kook. Hiervan wordt de bloemkool halfgaar. Neem meteen van het vuur, giet af en houd de roosjes warm in de pan.

Stap 2

Verhit de olie op een middelhoog vuur in een hapjespan. Voeg de uien, knoflook en gember toe en fruit ca. 10 minuten. Vaak roeren. Voeg de korianderpoeder, komijnpoeder, chilivlokken, steranijs en wat zout en peper toe en bak 5 minuten mee.  Doe de tomaten en hun sap erbij, en de kikkererwten. Roer goed door elkaar. Voeg dit mengsel toe aan de bloemkoolroosjes . Schenk ca. 200 ml koud water toe en breng aan de kook. Laat ca. 5 – 10 minuten zachtjes koken, roer een paar keer, tot de bloemkool gaar is.

Stap 3

Roer de garam masala en de helft van de koriander erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de rest van koriander erover. Serveer met basmatirijst, platbrood of naanbrood.

 

9789023013655_Fearnley-Whittingstall_veg!

Kookboek Veg! is een kookboek vol inspiratie. Geschikt voor iedereen die gewoon wat meer wil afwisselen met groenten. Geschreven door Hugh Fearnley-Whittingstall. Hij is presentator van River Cottage op Channel Four, bekroond Engels auteur en enthousiast aanhanger van biologische seizoensproducten. Hij heeft al zeven andere River Cottage boeken geschreven, maar met dit boek Veg! Neemt hij je mee in de smaakvolle wereld van eten zonder vis of vlees.

Uitgeverij: Becht
Prijs: € 24,95

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *