Fris en bloemig wit
Weingut Nigl Grüner Veltliner

Zoek je eens wat anders dan sauvignon blanc? Een Grüner Veltliner is dan een uitstekend alternatief. Zeker deze van Weingut Nigl uit Kremstal. Hét wijnland bij uitstek voor Grüner Veltliner is Oostenrijk en dat is ook precies waar deze GruVy van Weingut Nigl vandaan komt. 

Weingut Nigl is een echt familiebedrijf dat in Oostenrijk zo’n 25 hectare wijngaarden bezit. Van deze wijngaarden is 90% beplant grüner veltliner, op de overige 10 procent staat riesling. De bodem bestaat hier hoofdzakelijk uit verweerd graniet, wat ervoor zorgt dat de wijnen een fijne mineraliteit hebben. De druiven worden handmatig geoogst. De wijnen worden voornamelijk opgevoed op roestvrijstaal, wat ervoor zorgt dat ze hun frisse karakter behouden.

Bloemig en lekker fris

De wijn is licht goudgeel van kleur met een vleugje groen. Hij ruikt lekker fris en bloemig. De aanzet is haast spritzig, daarna in de mond weer licht bloemig met zachte (citrus-)zuren. Ook proef je een frisse mineraliteit. Het mondgevoel ligt tussen strak en rond in, de afdronk is fris met een klein bittertje.

Wat eten we bij Grüner Veltliner?

Een broodje kip met knolselderij smaakt hier erg goed bij. De bloemige aroma’s van de wijn en zijn lekker zachte frisse zuren sluiten mooi aan bij de friszoete smaken van de selderijsalade en ananas. Het mondgevoel van de wijn is niet heel strak, wat erg aangenaam is bij de frisse en tegelijk ronde smaken van het gerecht als geheel. Een andere optie is een Oudhollandse stamppot: hete bliksem met speklapje. De frisse zuren sluiten aan bij de appels, en geven tegenwicht aan het vetje van de speklap. Ook smaakt hij goed bij kip of kalfsvlees met frisse kruidensaus of Oosterse tonijntartaar met tuinkers.  Door zijn lichte stijl en vriendelijke alcoholgehalte is deze wijn daarnaast heel geschikt als aperitief of als lunchwijn.

 

Wil je meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.