Lettre d'Eloïse chardonnay

Delicaat wit
8,4 pnt witte Bourgogne van Ambroise

Witte bourgogne voor een betaalbare prijs. Dat is deze chardonnay van Bertrand Ambroise. Een chardonnay met een charmante naam: ‘Lettre d’Eloïse’. Maar niet alleen een charmante naam. Nee, het is ook nog eens een superverleidelijke wijn. Het proefpanel van I Love Food & Wine is zeer enthousiast en geeft een hoog cijfer. Helaas snel uitverkocht.

Maison Ambroise is een klein familiebedrijf in de Bourgogne, dichtbij Nuits-Saint-Georges.  Het wijnhuis bestaat eigenlijk al sinds de 18e eeuw. Tijdens de studie wijnbouw ontmoet dochter Martine de wijnliefhebber Bertrand. Ze krijgen een relatie en zo wordt Bertrand in 1985 de wijnmaker op het domein van haar ouders. Gezamenlijk ontwikkelen ze het landgoed naar 21 hectare en gaandeweg stappen ze over naar biologische wijnbouw. Momenteel staan zoon Francois en dochter Ludivine aan het roer waardoor de kwaliteit verder toeneemt.

Bijzonder wijngebied

Chardonnay ‘Lettre d’Eloïse’ (vernoemd naar de kleindochter) is geen gewone Bourgogne. De wijngaarden liggen namelijk in ander gebied: de ‘coteaux bourguignons’. Dit is een zeer recente AOP, net buiten Bourgogne. De druiven komen van vrij jonge wijnstokken, niet geplant op hellingen (coteaux), maar op een vruchtbare vlakte in Prémeaux-Prissey. De fermentatie vindt plaats in grote eikenhouten vaten en de wijn rijpt daar ca. 10 maanden.

Evenwichtig en puur

Wat is dan het resultaat? De wijn schittert bleekgoud in het glas. In de neus is hij zeer verleidelijk met rijp geel fruit en een tikkeltje honing en een vleug vanille. De smaak is zacht, rond en zuiver. Ook hier opnieuw mooi rijpe fruitaroma’s (witte perzik) met wat vanille en wat noten. Frisse afdronk. Mooie eetwijn!

Wat eten bij Chardonnay blanc Lettre d’Eloïse?

Bij zo’n verfijnde witte wijn passen elegante gerechtjes. Altijd goed zijn gerechten op basis van kip, krab, room of gerechten met pompoen. Wat dacht je van: terrine met prei en gerookte zalm, pizza met zalm, kip met paprika en ananas of de Spaanse visstoof met schelvis. Maar ook de zalmburger met avocado-appelmayonaise of de perfecte geschnetzeltes zijn echte aanraders! Probeer ook een de lasagne met paddenstoelen en zoete aardappel of de gnocchi met geroosterde pompoen. Allemaal even lekker!

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Geschnetzeltes
Kipreepjes in roomsaus

Op 1 maart 2018 geproefd en beoordeeld door ILFW-proefpanel.

 

 

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *