Klassieker

Indiase Kip Korma; romig en rijk van smaak

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Oorspronkelijk is Kip Korma een echt Afghaans koningsmaal. Voor het Britse koloniale tijdperk behoorden de grote delen van Noord- en Oost-India namelijk tot het immense Mogolrijk, evenals een deel van Afghanistan. Tegenwoordig is deze kip-stoofpot een van de grote klassiekers uit de Indiase keuken. De noten en saffraan maken het een rijk gerecht. En, laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst, want het is méér dan verrukkelijk!!!

Origineel wordt het gemaakt met kip of lam, maar zoals met veel gerechten in Zuid-India het geval is. Dit recept komt uit het kookboek ‘De bijbel van de Indiase keuken’. Geschreven door de in India geboren Paulami Joshi. Met haar bedrijf Spice Trip laat zij Nederland kennismaken met de echte Indiase keuken. Met meer dan 230 zeer toegankelijke recepten en veel extra uitleg laat zij de veelzijdigheid zien van haar geboorteland.

Gember-knoflookpasta als basis ingrediënt

Belangrijk basis ingrediënt in haar recepten is gember-knoflookpasta. Helaas kun je dit niet kant-en-klaar kopen. Uiteraard vind je in het boek een recept voor deze pasta, maar om nu een potje te maken op basis van 250 gram knoflook en 250 gram gember is niet praktisch als je niet elke dag Indiaas kookt. Daarom heb ik dit recept wat aangepast.

We proefden meerdere wijnen in combinatie met de Kip Korma.

Welke wijn bij Kip Korma?

Heeeerlijk stoofgerecht; kruidig en romig tegelijkertijd. De kip is lekker mals. Wij dronken hier pinot gris bij; dat bleek een match made in heaven.

 

Kip Korma uit het kookboek De bijbel van de Indiase keuken van Paulami Joshi
Kip Korma
Voorbereiding: 45 min
wachttijd 30 min
Totaal: 1 uur 15 min
Klassieker uit de Indiase keuken: kip gemarineerd in Griekse yoghurt met gember en knoflook. Daarna stoven met een heel arsenaal aan specerijen. Resultaat: smaakvolle kip in een kruidige zachtromige saus.
Aantal 6 personen

Ingredienten
  

  • 1 kg kippendijfilet in blokjes van 4 bij 4 cm
  • 500 gram Griekse yoghurt 10% vet
  • 4 teentjes knoflook 12 gram, uitgeperst
  • 1 eetlepel fijngeraspte verse gember stukje van 15 gram
  • 60 gram blanke amandelen ongebrand
  • 2 eetlepels volle melk
  • 2 buisjes saffraandraadjes a 0,05 gram
  • 4 eetlepels rijstolie
  • 3 uien in halve ringen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/2 kaneelstokjes
  • 2 kruidnagels
  • 4 groene kardemompeulen alleen de zaadjes
  • 1 eetlepel gemalen korianderpoeder
  • 1 eetlepel gemalen komijnpoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 5 gram verse koriander grof gehakt
  • 2 eetlepel amandelschaafsel

Extra nodig

  • pan met dikke bodem, blender

Bereiding
 

  • Meng de kippendijfilet met de Griekse yoghurt, knoflook, gember en 1 theelepel zout. Dek af en laat 30 minuten marineren.
  • Week intussen de amandelen 15 minuten in warm water. Giet af, maal ze in de blender tot een fijn mogelijke pasta. Zet apart.
  • Verwarm de melk in de magnetron.Voeg de saffraan toe en zet opzij. De melk kleurt nu langzaam oranjegeel.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak de uien ca. 10 minuten tot ze licht bruin zijn. Regelmatig roeren. Zet de helft van de gekaramelliseerde uit apart voor de garnering.
  • Voeg nog 1 eetlepel olie toe aan de achtergebleven uien in de pan. Voeg toe: laurierblaadjes, kaneelstokje, kruidnagels en de kardemomzaadjes. Bak ca. 1 minuut. Zet het vuur laag en voeg dan korianderpoeder, komijnpoeder en de chilipoeder toe. Bak, al omscheppende, ca. 2 minuten.
  • Zet het vuur middelhoog tot hoog en voeg de kip en de marinade toe. Verhit het geheel geleidelijk aan 3 minuten. Blijf roeren om te voorkomen dat de yoghurt gaat schiften.
  • Zet het vuur middelhoog, voeg 120 ml water toe en stoof de kip met de deksel op de pan in ca. 20 minuten gaar.
  • Voeg de saffraanmelk, amandelpuree, het zout en de suiker toe en warm nog enkele minuten door. Garneer met verse koriander, amandelschaafsel en de gekaramelliseerde ui.
  • Lekker met rijst, Indiase wortelsalade en naan (brood).

Bestellen kun je hier:

Cover Bijbel van de Indiase keuken Titel : De bijbel van de Indiase keuken
Auteur : Paulami Joshi
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 5979 5
Prijs : € 33,99

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept