Verfrissend wit

Gaillac blanc ‘Les Graviers’

Deze witte Gaillac is bij mij thuis de huiswijn nummer 1. Die hebben we altijd voorradig. Heerlijk fris, fruitig en toegankelijk. Iedereen vindt dit aangenaam. Afkomstig van mijn favoriete importeur ‘Vinoblesse’; gespecialiseerd in biologische wijn. 

Traditie

De Gaillac-streek bevindt zich in het zuidwesten van Frankrijk, zo’n 50 km ten noordoosten van Toulouse. Het is een van de oudste wijnstreken van Frankrijk. Château Lastours dateert uit de 18e eeuw en wordt nog altijd bestierd door de familie de Faramond. Klein begonnen, maar tegenwoordig exporteren de Faramonds over de hele wereld. Deze witte wijn ‘Les Graviers‘ bestaat voor 30% uit het voor dit gebied authentieke druivenras loin de l’oeil. Daarnaast maken sauvignon blanc,  muscadelle, sémillon en een klein beetje mauzac deel uit van de blend.

Lijkt op Sauvignon Blanc

De wijn ruikt en proeft fris en bloemig met wit fruit en wat kruidigheid (laurier). Lekker sappig zeg maar. Stuivend als een Sauvignon Blanc, maar veel ronder. Verveelt nooit.

Waarom bij de ‘Gegratineerde pannenkoek met groente‘?

De frisse smaken van het gerecht passen heel goed bij de evenzo frisse witte wijn. Hetzelfde het voor het mondgevoel. Vandaag dus geen gevecht maar een perfect koppeltje.

Wat smaakt daar nog meer lekker bij?

Past ook heel goed bij Italiaanse omelet met groente. Gerechten met artisjokken (en wat citrus, basilicum of andere frisse smaken), schaal- en schelpdieren (fruits de mer), salade met courgette en hazelnoten. 

Italiaanse omelet met groente, frittata . Eigen recept. Slank en snel klaar
Italiaanse omelet met groente
Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.