Win een diner voor 2

9.0 pnt: Hacienda Monasterio: topwijn uit Ribera del Duero

Ribera del Duero, een naam die elke wijnliefhebber doet watertanden. Deze Spaanse wijnregio staat bekend om zijn dieprode wijnen met een rijke smaak en complexiteit. Ik schreef er al eerder over na mijn rondreis langs diverse bodega’s (deel 1 + deel 2 + deel 3).  En als we het dan hebben over de parels van deze regio, dan mag Hacienda Monasterio zeker niet ontbreken. Dit wijngoed, onder de bezielende leiding van top wijnmaker Peter Sisseck, heeft zich genesteld in de top van de Ribera del Duero met wijnen die zowel kracht als elegantie uitstralen.

En let op: maak kans op een diner voor twee (zie eind van dit verhaal!)

 

Waar ligt Ribera del Duero
Ribera del Duero, onderdeel van Castilla Y León

Een droom wordt werkelijkheid

In 1990 arriveerde de beroemde Deense wijnmaker Peter Sisseck in Ribera del Duero met een droom: het creëren van topwijnen die de essentie van de regio vangen. Dat resulteerde in de oprichting van het prestigieuze wijnhuis Dominio Pingus, met Hacienda Monasterio in het kielzog.

Vandaag zetten we Hacienda Monsterio in het zonnetje. Dit prachtige landgoed, gelegen tussen de dorpjes Pesquera en Valbuena de Duero in de provincie Vallodolid, is omgeven door een adembenemend landschap en heeft een rijke historie die teruggaat tot de 19e eeuw. Deze streek noemen ze ook wel de ‘Golden Mile’, want hier bevinden zich het merendeel van de top-wijngaarden.

Wie is wijnmaker Peter Sisseck?

Portret Peter Sisseck, oenoloog bij Hacienda Monasterio
Portret Peter Sisseck

Peter Sisseck is een gerenommeerde Deense wijnmaker/oenoloog die vooral bekend staat om zijn werk in de Ribera del Duero-regio in Spanje. Hij is de oprichter en eigenaar van het wereldberoemde huis Dominio de Pingus, waar hij verantwoordelijk is voor de productie van enkele van de meest begeerde en hoog gewaardeerde wijnen (‘Pingus’) ter wereld.

Pingus is een echte ‘cultwijn’ gemaakt van 100% Tempranillo, die bekend staat om zijn intensiteit, complexiteit en diepte. De wijngaarden worden biodynamisch beheerd, een benadering die Sisseck heeft geholpen om wereldwijde erkenning te krijgen voor zijn inzet voor duurzaamheid en respect voor het milieu.

Peter Sisseck en Hacienda Monasterio

Naast zijn beroemde werk bij Dominio de Pingus, is Peter Sisseck dus ook eigenaar van Hacienda Monasterio, niet ver verwijderd van Pingus.

Combinatie van kracht en elegantie

Bij Hacienda Monasterio combineert Sisseck, samen met wijnmaker Carlos de la Fuente, traditionele wijnmaaktechnieken met moderne innovaties om een reeks uitstekende wijnen te produceren die zowel krachtig als elegant zijn. De wijnen van Hacienda Monasterio zijn overwegend gemaakt van de Tempranillo-druif, aangevuld met Cabernet Sauvignon en andere variëteiten, afhankelijk van de specifieke wijn. Ze staan bekend om hun balans, structuur en capaciteit om te ouderen, waarbij de topwijnen van het landgoed zoals de Reserva en de Reserva Especial grote waardering en hoge beoordelingen hebben ontvangen.

Respect voor het milieu

Peter Sisseck’s invloed bij Hacienda Monasterio is duidelijk in zijn aandacht voor detail in de wijngaard en de wijnmakerij. Door gebruik te maken van biodynamische praktijken met minimale interventie, streeft Sisseck ernaar wijnen te creëren die de unieke kenmerken van het terroir van Hacienda Monasterio weerspiegelen. De wijnen zijn dan ook biologisch gecertificeerd.

Op deze manier heeft Sisseck het wijnhuis naar een prominente plek in de wereld van kwaliteitswijnen gebracht, en onderstreept het zijn rol als een van de meest invloedrijke wijnmakers in Spanje en daarbuiten.

Hoe smaakt Hacienda Monasterio?

Hacienda Monasterio uit Ribera del DueroDeze Hacienda Monasterio 2021 is eigenlijk een wijn die valt in de zogenaamde Crianza-categorie. Maar sinds 2001 hebben ze deze categorie helemaal laten vallen en wordt de wijn op de markt gebracht met alleen nog het jaartal (consecha) op het etiket (lees meer hierover in dit verhaal).

Hacienda Monasterio 2021 bestaat grotendeels uit de Tempranillo-druif (oftewel Tinto Fino in Ribera del Duero), aangevuld met Cabernet Sauvignon, Merlot en Malbec. De wijngaarden liggen op een hoogte van 750 meter en de stokken staan op een zuidelijke helling. Dat zorgt voor een goede rijpheid van het fruit zonder dat ze hun zuren verliezen.

Bij het inschenken valt meteen de diepe kleur op. De geur is complex, met tonen van rijp rood fruit, aardse noten, cacao en een vleugje kruiden. De smaak is vol, met een prachtige balans tussen kracht en finesse. De elegante tannines en de lange, intense afdronk maken de ervaring compleet. Nu al op dronk, maar kan zich zeker nog tot 2032 verder ontwikkelen.

Perfecte combinaties

Deze wijn vraagt om gerechten met karakter. Denk aan rood vlees, stoofschotels of een selectie van harde kazen. Op I Love Food & Wine vind je diverse gerechten die passen bij deze exceptionele Ribera del Duero. Wat dacht je van:

Reebiefstukjes met kruidkoek van Jonathan van Zandbergen
Reebiefstuk met kruidkoek

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Al met al: het is een wijn die bijzondere momenten nog specialer maakt en perfect past bij een gezellig diner met vrienden of familie.

 

Win een diner voor twee t.w.v. € 300,-
Krijg je al zin om deze wijn te bestellen? Tot eind maart loopt er ook een zeer aantrekkelijke actie. Bij aankoop van 2 flessen van deze Ribera del Duero bij webshop Best of Wines maak je kans op een van de 12 diners t.w.v. € 300,- bij Winebar of the Year Oocker in Amsterdam. Kijk voor de actievoorwaarden en meer informatie op www.riberadelduero.es./nl.

Bestel je via de webshop vergeet dan niet de code: RD2024 te vermelden, dan doe je automatisch mee met deze actie. Wil je toch zeker zijn van je deelname dan kun je een extra bevestigingsmail sturen naar ribera@pitchpr.nl. De actie loopt af op 31 maart 2024. Na afloop van de actie, mid-april 2024, worden de winnaars bekend gemaakt.

Wijnbar Oocker in Amsterdam
Wijnbar Oocker in Amsterdam: winebar of the year
Wil je deze wijn ook proeven?
Hacienda Monasterio 2021 is te koop via importeur Best of Wines. Best of Wines is internationaal bekend als expert op het gebied van wijnen in het hogere segment. Deze wijn kost € 43,50 per fles.