Zuid-Italiaanse krachtpatser

Vijf sterren Primitivo

Een kanjer van een wijn in een kanjer van een fles: de best beoordeelde Primitivo volgens Perswijn. Hij kreeg maar liefst (als enige !) 5 sterren. Hij is krachtig, dik en zwoel, helemaal op dronk. Echt een wijn voor deze feestdagen. Ik geef hem een dikke 8. 

In het meest zuidelijke puntje van Italië ligt de langgerekte wijnregio Puglia. Dit wijngebied staat bekend om zijn zwoele, krachtige rode wijnen. De primitivo-druif (vergelijkbaar met de Califonische zinfandel) zet hier de toon. Het is een vroegrijpend ras, en dat is mooi, want Puglia is smoorheet in de zomer. Maar de koele nachten en frisse zeewind zorgen voor verkoeling. Hier maakt de familie Mocavero deze mooie rode wijn. Het wordt het bedrijf gerund door de twee ambitieuze zonen van Pietro: Francesco en Marco. Francesco heeft de leiding over het bedrijf, zijn broer Marco is verantwoordelijk voor de wijnproductie. Kwaliteit staat hier voorop. Hun wijn heeft een mooie balans tussen traditie en moderne wijncultuur.

Zuid-Italiaanse krachtpatser

De kleur verraadt een klein beetje de ouderdom, maar daar is in de smaak niet van te merken. Hij ruikt warmbloedig met aroma’s van gestoofde pruimen en zwarte kersen, een zweem specerijen en licht vanille. De aandronk is in eerste instantie zacht en rond, maar dan komt de krachtige diepe smaak met gerijpt fruit (bessen, pruimen), leer en kruidigheid. Zwoele ellenlange afdronk. Kortweg: een bek vol wijn!

Wat eten we bij Primitivo van Mocavero?

Hij past subliem bij geroosterd vlees, wild, gerijpte kazen en gekruide gerechten. Klassiek is de combinatie met wildzwijn; denk aan een wildzwijnstoofschotel. Maar ook hemels bij hazenpeper of een wildstoofschotel. Maar ook bij de Marokkaanse tajine van lamsvlees en pruimen zal hij niet misstaan.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *