Zonder sulfiet

7,7 pnt Biologisch Zuid-Spaans rood

Een paar jaar geleden had ik nog nooit gehoord van de wijnstreek Granada uit het Zuid-Spaanse berggebied Sierra Nevada. Maar sinds ik het echtpaar Nelleke Maris en Dick Speelpenning heb ontmoet van Granada Wijnen is daar verandering in gekomen. Met hen samen ben ik door het berggebied gereden en sindsdien beoordelen we bij I Love Food & Wine regelmatig wijn uit hun assortiment. Zo ook deze biologische rode wijn van Bodega Méndez Moya. Kijk wat het proefpanel hiervan vond.

Bodega Méndez Moya heb ik helaas (nog) niet bezocht. Het ligt aan de noordkant van de Sierra Nevada in het dorp Dólar, 1300 meter boven de zeespiegel. Het mooie kleine wijnhuis kijkt uit op de besneeuwde bergtoppen van Sierra Nevada, zoals je kunt zien op de foto’s van hun website. José Mendez erfde het land van zijn ouders. Hij had een vooruitziende blik en realiseerde zich dat de grond waarschijnlijk zeer geschikt was voor ‘winemaking’.

Vanaf het allereerste begin wilde hij ecologisch/biologisch werken. Pas in 2005 waren zijn wijnen stabiel genoeg om te gaan verkopen. Hij plukt de druiven ’s nachts en gebruikt alleen ‘wilde’ gisten voor de fermentatie. Er wordt GEEN sulfiet toegevoegd, en dat is heel bijzonder. Ook wordt de wijn niet gefilterd of geklaard. Van nature bevat de wijn wel nog steeds een heel klein beetje sulfiet, maar dit is minder dan 10 mgr/l.

Sappig en kruidig

In totaal maakt José Méndez Moya zeven verschillende wijnen, waarvan één wit. Wij proeven (blind) de Tinto Joven uit 2015. Gemaakt van tempranillo, cabernet sauvignon en syrah. De meningen zijn ietwat verdeeld, maar er komt toch een meer dan goede beoordeling uit.

De wijn is diep donderrood van kleur en je ruikt meteen lekker veel rijp bosfruit, rijpe kersen en kruidigheid. Ook in de smaak komen diezelfde aroma’s terug; diepe aroma’s van bosfruit, veel kruidigheid, specerijen en sucade (doet denken aan ontbijtkoek). Rijp, sappig en apart. Kortweg: een stevig glas met veel concentratie en rijpe tannines. Zuiver. Gemiddelde score: 7,7.

Wat eten we bij Mendez Moya Joven?

Zo’n stevig glas rode wijn past bij lekker gekruide stoofschotels, zoals bijvoorbeeld een Spaanse stoofschotel met chorizo, of de runderstoofschotel met salie uit de oven.Ook heerlijk bij Lamskoteletjes met een kruidenkorst. Of de steak met chimichurri of op z’n Hollands met kruidenboter.

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Lamsrack met tijmkorst
Lamsrack met tijmkorst

Op 24 oktober 2017 geproefd en beoordeeld door ILFW-proefpanel.

 

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *