Amsterdam

Wijnbar Oocker: beste wijnbar van het jaar!

Wat een feest! Wijnbar Oocker heeft de prestigieuze titel ‘Wijnbar van het Jaar 2023’ in de wacht gesleept. Tim Meyer Viol, Niels van der Werf en hun fantastische team mochten deze eer in ontvangst nemen bij de vorige winnaar, De Paskamer in Amsterdam.

De hele maand november draaide om de spannendste verkiezing van het jaar: ‘Wijnbar van het Jaar 2023’. Met meer dan 150 deelnemende wijnbars en ruim 5.000 uitgebrachte stemmen door het publiek was het een editie om niet te vergeten.

Wijnbar van het Jaar 2022
Uitreiking wijnbar van het jaar vindt plaats bij de winnaar van vorig jaar.

Uit de 25 wijnbars met de meeste stemmen koos de vakjury 15 finalisten, oftewel genomineerden. Deze gelukkigen kregen een mysterieus bezoekje van de jury. Na veel wikken en wegen is uiteindelijk Wijnbar Oocker gekozen als ‘Wijnbar van het Jaar 2023’. De winnaar kreeg niet alleen eeuwige roem, maar ook een exclusieve box met de 6 best beoordeelde wijnen uit de Platter Guide 2023, gesponsord door Wines of South Africa.

 

15 wijnbars genomineerd

Tijdens de bekendmaking die plaatsvond bij de winnaar van vorig jaar (wijnbar De Paskamer in Amsterdam) passeerden alle vijftien genomineerden de revue. De genomineerde wijnbars waren:

 • Bouzy Prinsenstraat – Den Haag
 • Chateau Amsterdam – Amsterdam
 • Het Wijnhuis – Zwolle
 • Nic & Ik Wine and Food – Zutphen
 • Oocker – Amsterdam
 • Proeflokaal 1574 – Leiden
 • Proef bij Platenburg – Rotterdam
 • QV Winebar & Osteria – Amsterdam
 • The Harlem Social Club – Haarlem
 • Vine – Tilburg
 • Vineria Nebbiolo – Baarn
 • Wijnbar de Buren – Schijndel
 • Wijnbar GIJS – Someren
 • Wijnbar Ma Cherie – Tilburg
 • Wijnbar OAK – Zwolle
Uitreiking wijnbar van het jaar 2023
Sharon van Lokhorst en Robert Verhoeven doen de presentatie

De beoordeling van de wijnbars richtte zich op verschillende aspecten: het aantal open wijnen, kennis van het personeel, het juiste glaswerk, bijpassende hapjes, service en een overzichtelijke wijnkaart. Ook belangrijk was dat de hoofdfunctie van de locatie vooral die van wijnbar is. Tijdens de uitreiking vertelden de vakjuryleden, Sharon van Lokhorst en Robert Verhoeven, in het kort hoe elke genomineerde wijnbar op hun was overgekomen met al hun plussen en minnen.

JURYRAPPORT

Oocker Amsterdam – Winnaar Wijnbar van het Jaar

De vakjury was dit jaar unaniem over de winnaar:

Voor het derde jaar op een rij zit de winnaar in Amsterdam. Eigenlijk is het niet heel gek dat Oocker wint, want de oprichters Tim en Niels hebben het goed kunnen afkijken bij eerdere winnaar wijnbar Shiraz (2019) waar ze als sommelier al samenwerkten. Een ontzettend fijne wijnbar met een heerlijk vibe, goede en betaalbare keuken en een duizelingwekkend wijnassortiment per glas en per fles. Bij Oocker drink je parels, bijzondere vondsten die je aan je collega’s en vrienden wilt vertellen. En pas op als je Tim uitdaagt; voordat je het weet staat er een spannende oxidatieve wijn uit Jura voor je in prachtig glaswerk. Daarnaast kijkt de jury nog steeds met genoegen terug op de heerlijke gerechtjes, een applaus waard!

Website: https://www.oockeramsterdam.nl/

 

4x  ‘Speciale vermelding’

De jury was het dus roerend eens over de winnaar! Maar wilden toch vier andere wijnbars extra in het zonnetje zetten. Naast Oocker verdienden Wijnbar Proef bij Platenburg in Rotterdam, Het Wijnhuis in Zwolle, Vineria Nebbiolo in Baarn en Nic&Ik Wine and Food in Zutphen een speciale vermelding.

 

Wie zitten in de vakjury?

Dit jaar bestond de vakjury uit Sharon van Lokhorst (FavorFlav), Harriet Boekholt (Wines of South Africa), Hans van de Meeberg (Misset Horeca), Gijsbregt Brouwer (foodtrendwatcher), Marco Westra (Hemel & Aarde), Robert Verhoeven (Pitch PR) en de laatste winnaar Wouter Aalst van Paskamer Amsterdam.

Dus, ben je een wijnliefhebber of gewoon nieuwsgierig? Dan is Wijnbar Oocker absoluut een bezoekje waard. Wie weet, misschien ontdek je hier je nieuwe favoriete wijn!