Krachtig rood

Monastrell: Spaanse intensiteit

Het valt niet mee om als druif de hele dag in temperaturen van 40 °C te moeten staan en dan tóch smakelijk te worden. Maar de blauwe monastrell kan het. In het droge, bloedhete zuiden van Spanje is dit druivenras helemaal op z’n plek, net als in Zuid-Frankrijk, waar hij onder de naam mourvèdre bekend is.

Ook de dynamische wijnfamilie Gil heeft diepe wortels in het warme zuidoosten. In de dénominación de origen Jumilla – ten westen van Murcia – maakt zij al vier generaties lang wijn.

Wijn als eerbetoon

Als eerbetoon aan grootvader Honoro en grootmoeder Vera maakte Juan Gil deze krachtige, kruidige wijn van monastrell. De druivenstokken staan in een zeer arme, droge, stenige kalkbodem; ze moeten hard werken om aan voldoende vocht en voedingsstoffen te komen. De oogst die ze opleveren is klein, maar van een intense smaakconcentratie.

Krachtig maar soepel

Vervelend voor die druivenstokken, maar wij profiteren van hun moeizame geploeter. Het begint al met de kleur. Die is diep en donker. Dan de geur: de Honoro Vera heeft een prachtig kruidig, fruitig en zuiver aroma. En ondanks dat deze rode wijn best een krachtpatser is met zijn 14% alcohol, is hij in de mond toch soepel, sappig en fruitig, met mooi afgeronde tannine en een lange afdronk vol sap.

Welke gerechten bij deze wijn?

Omdat de wijn veel in huis heeft aan smaak en kracht, mag het gerecht waar je ’m bij schenkt ook best stevig zijn in termen van smaak en vet. Denk aan een dikke entrecote van de barbecue, gebraden lamsbout of een bonenstoofschotel met spekjes en verse worst. Heel smakelijk is de combinatie met pasta met ossenstaartsaus, en als je de Honoro Vera ook in de saus gebruikt, past dit stel nóg mooier bij elkaar. Wil je geen vlees eten, zoek het dan in de richting van in boter gebakken, gemengde paddenstoelen met een uitgesproken smaak (shiitake en portobello, bijvoorbeeld), pasta met groene olijven en gegrilde groenten, of harde kazen als Manchego en gerijpte, rauwmelkse boerenkaas.

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT!

Wil je meer heerlijke gerechten met bijpassende wijnsuggesties in je mailbox? Geef je dan hier op.