Ontdekkingsreis

Ribera del Duero: wijn met een ziel (Deel 2)!

Ribera del Duero is, evenals Rioja, een van de bekendste rode wijnen van Spanje. Het is een bijzondere wijnregio die meer dan de moeite waard is om te bezoeken. Opnieuw mocht ik dit aan den lijve ondervinden tijdens een persreis in het voorjaar van 2023. En opnieuw ben ik onder de indruk van het ‘ruwe’ landschap met weelderige mooie wijngaarden. In vier dagen tijd bezoek ik maar liefst 11 bodega’s. Op de eerste dag bezochten we vier bodegas: Montebaco, Carmelo Rodero, López Cristóbal en Pagos de Rey (lees hier deel 1), (of deel 3)  Op DAG 2 opnieuw vier bodegas (en restaurants Ribera del Duero) op het programma: Cruz de Alba, Viña Mayor , Bodegas Resalte de Peñafiel en Bodegas y Viñedos Monteabellón. Benieuwd? Lees mijn verslag… 

Waar ligt Ribera del Duero
Ribera del Duero, onderdeel van Castilla Y León

Bodegas Cruz de Alba: biologisch-dynamisch is de focus

Bodega Cruz de AlbaDe kennismaking met Cruz de Alba verloopt in eerste instantie wat chaotisch, omdat de ontmoeting met de wijnmakers niet bij de fabriekshal blijkt plaats te vinden, maar heel idyllisch in de wijngaard een eindje verderop. En dat is niet zomaar een wijngaard; dit is Finca Los Hoyales. Het ligt op een werkelijk prachtige plek in de buurt van een pijnboombos. Daar staat alles voor ons klaar. Om half tien in de ochtend gaan we dus picknicken met mooie wijn, kaas en ‘lomo’. Overal krijg je traditionele jamón, maar hier ligt de zogenaamde lomo cecina klaar. Het lijkt in eerste instantie op de Spaanse rauwe ham, maar het blijkt gedroogd rundvlees dat is gerookt. Heerlijke combi met de wijn!

plano-lafinca van bodega Cruz de Alba in Ribera del Duero
Plattegrond van de wijngaarden van Cruz de Alba

Wijngaard aan de ‘Milla de Oro’

Helaas is de wijnmaker, Sergio Avila, niet aanwezig. Maar dat is geen probleem voor het team dat ons ontvangt en inspireert.

De wijnen van Cruz de Alba komen van één enkele wijngaard (40 ha) verdeeld over 18 percelen. Deze wijngaard ligt aan de zogenaamde ‘Milla de Oro’, de gouden mijl van de Ribera del Duero, dicht bij Peñafiel (subregio Valladolid), met de illustere Vega Sicilia zo’n 10 minuten verderop.

Kwaliteit viert hier hoogtij. Alle percelen (ze verbouwen alleen tempranillo (tinto fino)) worden apart gevinifieerd en er wordt gewerkt volgens de biodynamische kalender.

 

Bodega Cruz de Alba in Ribera del Duero; de proeverij
Proeven in de wijngaard Los Hoyales om 10 uur in de ochtend
Proeven bij bodega Cruz de Alba in de wijngaard in Ribera del Duero
De geproefde wijn van bodega Cruz de Alba

We proeven romantisch in de wijngaard vier van hun wijnen en die zijn allemaal meer dan amazing! Mooi rijp, rijk en vol met voldoende frisheid en een prachtige balans. Complex en puur!
Importeur: Verbunt Verlinden.

 

CLASSIFICATIE RODE RIBERA-WIJNEN OP DE SCHOP?

Rode Ribera del Duero moet voor 75% uit tino fino (tempranillo) bestaan en mag worden aangevuld met rassen als cabernet sauvignon, merlot, malbec en garnacha tinta. Net als in de rest van Spanje, wordt er in Ribera del Duero een onderscheid gemaakt tussen de classificaties: joven, roble, crianza, reserva en gran reserva om de houtrijping van de wijn aan te geven.

  • Joven: jong en fruitgedomineerd
  • Roble: 3 – 6 maanden houtopvoeding
  • Crianza: minstens 12 maanden houtrijping met een totale rijpingstijd van minimaal 24 maanden in de kelder
  • Reserva: minstens 12 maanden houtrijping met een totale rijpingstijd van minimaal 36 maanden in de kelder
  • Gran Reserva: minstens 24 maanden houtrijping met een totale rijpingstijd van minimaal 60 maanden in de kelder

Steeds vaker zie je dat producenten zich niet willen houden aan deze vastgelegde kwalificaties en hun wijn op de markt willen brengen op het moment waarop zij zelf vinden dat die klaar is. Op het achterlabel staat dan alleen: cosecha [met jaartal] staan.
Maar dat zorgt ook voor problemen; hierdoor wordt het voor de gewone consument lastiger om meteen te zien met wat voor ‘soort’ Ribera del Duero-wijn hij of zij te maken heeft.

 

Ook bezocht:

Bodegas Viña Mayor: duurzaamheid hoog in het vaandel

Een klein stukje verderop, eveneens gesitueerd aan de ‘Milla de Oro’ (gouden mijl) ligt het sjieke Viña Mayor, de buurman van het prestigieuze Vega Sicilia. Met aan de overkant van de weg nog een mooie naam, namelijk Bodegas Arzuaga Navarro (te koop via QV Select). We zijn aangeland bij het neusje van de zalm, zullen we maar zeggen…

Vina Mayor in Ribera del Duero

Hier maken ze al meer dan 25 jaar wijn. Heel trots zijn ze op hun certificaat voor Wineries for Climate Protection; maw hier staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Met drie man sterk van hun kant maken we een rondtoer door de winery. Daarna staat de proeverij mét lunch voor ons klaar. We doen ons te goed aan een ruim scala van prachtige tapas. We genieten volop.

Tapaslunch bij Vina Mayor in Ribera del Duero
Tapaslunch bij Vina Mayor in Ribera del Duero

We proeven eerst de Crianza en Reserva. Daarna de Secreto 2019, en de Secreto 3 RS 2018 (het paradepaardje). Vanaf 2015 maken ze geen Reserva meer, maar Secreto, de opvolger van de Reserva (er staat geen Reserva meer op het etiket!). Het is een blend van meer dan 40 percelen en gerijpt op Franse houten vaten. In totaal maken ze hiervan 51.000 flessen.
Te koop via Gall & Gall

 

Bodegas Resalte  kwaliteit is uitgangspunt

Bij Bodegas Resalte worden we ontvangen door Mercedes García de Acilu, de exportmanager. Dit wijnhuis bestaat pas sinds 2000 en is dus betrekkelijk jong. Maar al vanaf het begin gaan ze voor kwaliteit. Hier worden traditionele methoden gecombineerd met de nieuwste technologie. Al hun rode wijnen, we proeven er vier, zijn gemaakt van 100% tempranillo. Resalte 2020 Vendimia Seleccionada, Origen (voorheen Crianza) 2019, Expresión 2018 en hun topper Gran ReSalta 2020 (€ 73,-).

De kwaliteit is superhoog; alle wijnen krijgen meer dan 90 punten van zowel Robert Parker als James Suckling!!! Ook ik gaf al eerder dit wijnhuis hoge punten, namelijk tijdens de blindproeverij Ribera del Duero in 2022. Lees hier verder!

De geproefde wijnen van Bodega Resalte
De geproefde wijnen van Bodega Resalte
Albillo Mayor van bodega Resalte
Albillo Mayor van bodega Resalte

Witte wijn van Abillo Mayor

Sinds 2 jaar maken ze bij Resalte ook een witte wijn van de Abillo Mayor-druif (links op de bovenstaande foto). Omdat dit inheemse druivenras niet heel aromatisch is, krijgt deze wijn 1 jaar rijping op de lie (6 maanden barrels en 6 maanden op concrete (poreus beton)), waardoor de wijn fris en rond van structuur is.  Ze maken maar 2.700 flessen (ca. € 23,-). Echt een aanrader!
Importeur: De Logie en Grandivini

 

Bodegas y Viñedos Monteabellón: spectaculair uitzicht

Evenals bodegas Resalte is ook Monteabellón een nog jong wijnbedrijf. Gestart in 2002 en hier zijn ze zeer gefocust op wijntoerisme. Dat mogen wij aan den lijve ondervinden. We gaan met jeeps de berg op naar Finca de Monteabellón. Het uitzicht is meer dan spectaculair. Helaas kunnen we hier geen proeverij houden, want er staat veel te veel wind.

Bodega Monteabellón in Ribera del Duero
Op de top van de berg met uitzicht op de wijngaard La Blanquera

Bodegas Monteabellón is een familiebedrijf, gerund door de familie García. Ze bezitten ca. 94 ha aan wijngaarden in de subregio Burgos, vertelt Xandra González Olmos. Zij is verantwoordelijk voor de communicatie en het enotoerisme van deze bodega.

 

Bodega Monteabellón in Ribera del Duero
Helaas staat er te veel wind om hier te proeven
Bodega Monteabellón in Ribera del Duero
De geproefde wijnen van Bodega Monteabellón in Ribera del Duero

De wijnen van Monteabellón kenmerken zich door een moderne stijl. In tegenstelling tot Resalte staat hier de prijs voorop, maar dan wel met oog voor kwaliteit. De Ribera del Duero Roble met 5 maanden houtrijping kun je namelijk al kopen voor € 9,95. Maar we proeven ook de Finca Mortambres 2018 die rijk en vol van smaak is. Met rijpe tannines en een zeer goede complexiteit (€ 26,95). Hun paradepaardje heet La Blanquera (vernoemd naar de witte kalkbodem!). We proeven de 2017 (€ 60,-). Die kan gerust nog even liggen. Hij is rijp, spicy en complex met frisse zuren en een wat strakke afdronk.
Te koop via wijnwinkel Henri Bloem

 

Dineren bij Mélida Wines

Na deze drukke dag kunnen we ons even omkleden om vervolgens te gaan dineren bij Mélida Wines. Dit adres is echt superfijn. Het is een multifunctioneel bedrijf: het is een kleine wijnmaker, maar daarnaast runnen ze ook een B&B en een klein exclusief restaurantje. Hier wordt geweldig gekookt met vooral lokale producten.

Dineren bij Melida Wines
Dineren bij Melida Wines met uitzicht over wijngaarden

Tijdens het diner worden er twee wijnhuizen aan het woord gelaten: Vizcarra en Garmón Continental. Allebei ook zeer de moeite waard. Te veel om allemaal te noemen. Zeer enthousiast keren we tegen twaalven terug naar ons hotel. Gelukkig worden we gereden… Een adres om te onthouden!

 

Waar lekker eten in restaurants Ribera del Duero?
In Ribera del Duero is aan goede restaurants geen gebrek. Grote bodega’s hebben vaak een eigen restaurant. Een paar tips:
Restaurant Ambivium
Hoort bij Bodegas Pago de Carraovejas in Peñafiel. Ik schreef hier al eerder over.
Restaurant Fuente Aceña
Hoort bij Boutique hotel Fuente Aceña in Quinatanilla de Onésimo
Restaurant Arzuaga Navarro
Hoort bij Bodegas Arzuaga in Quintanilla de Onésimo
Restaurant Melida
Hoort bij Melida Wines, in dorpje Melida (zie hierboven).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *