WineLife & Vulkaanwijnen

8,0 pnt: Château Pajzos, Tokaji Furmint Dry

In WineLife, magazine voor wijnliefhebbers en voor iedereen die van lekker drinken, eten en culinaire wijntrips houdt, verzorg ik de recepten van de gerechten bij de Koopgids-wijnen. Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft. Daarvoor proeft Magda van der Rijst samen met een professionele gastproever wijnen binnen een bepaald thema. In het herfstnummer staan vulkaanwijnen in de picture! Deze Tokaij Furmint viel extra op! Lees waarom…

 

Wijnbar Walsjerot in Rotterdam (1)
Interieur wijnbar Walsjerôt

In WineLife 84 schoof Jelle Stelpstra aan, hij is eigenaar van de Rotterdamse Wijnbar Walsjérôt en importeur van vulkaanwijnen van de Canarische Eilanden. Vulkaanwijnen waren dit keer het thema. Dat zijn wijnen afkomstig van wijngaarden die in de buurt van actieve, slapende of uitgedoofde vulkanen liggen. Hiermee houdt de overeenkomst eigenlijk op, want die bodems komen op de hele wereld voor en meestal zijn ze beplant met lokale druivenrassen. Zoals deze Furmint uit het Hongaarse Tokaj, waar verweerde bodems van ‘dode’ vulkanen voor mineraalrijke wijnen zorgen.

 

Hoe smaakt Tokaji Furmint Dry?

Bij Tokaj denk je misschien meteen aan een zoete wijn, maar deze is juist knisperend droog. Dit type Furmint wordt terecht steeds populairder, want je kunt er zo lekker mee borrelen. Hij is geurig en speels, maar dan wel met een serieuze inslag. Geen niemendalletje, wel een lichtvoetige frisse wijn met karakter die je los en aan tafel kunt inzetten. Op de laatste warme dagen deed hij het fantastisch bij een kruidige gazpacho. Binnenkort probeer ik hem eens bij een pittige pompoensoep en ik kan je nu al zeggen dat ook die combinatie gaat werken. Ik ben benieuwd bij welk gerecht jij deze heerlijke wijn gaat drinken. Laat je het me weten? Hier alvast wat inspiratie.

Courgette salade met limoen-ricotta
Courgette salade met limoen-ricotta past goed bij Furmint dry

Wat eten bij Château Pajzos, Furmint Dry 2021?

Recepten van lekkere gerechten die bij deze wijn passen, vind je natuurlijk op Ilovefoodwine.nl. Probeer deze Furmint met:

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT!

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? Check de beschrijvingen via winelife.nl/WL84. Ook in dit nummer meer achtergrondinfo over vulkaanwijnen en hoe die ontstaan.

Citroenrisotto met kabeljauw en vongole
Citroenrisotto met kabeljauw en vongole
Wil je deze wijn ook proeven?
Château Pajzos, Tokaji Furmint Dry 2021 is afkomstig van importeur Les Généreux.nl. Hij kost € 10,90.