Voor het paasweekend

Japanse kip met eisaus (Kip Nanban)

Als je aan Pasen denkt, dan denk je aan kip of eieren, toch? Kun je niet kiezen, dan ben je met deze kip nanban meteen helemaal klaar. Want met dit traditionele Japanse gerecht zet je zowel kip als ei op tafel. Kip Nanban is krokante kip die wordt geserveerd met een tartaarsaus van hardgekookte eieren. Een soort eiersalade. Makkelijk om te maken. In 30 minuten klaar.

Het recept is afkomstig uit het kookboek Yoko van de Japanse Yoko Inagaki en Christel van Bree. We publiceerden al eerder een gerecht uit dit boek: pokébowl met avocado.

In het intro vertelt Yoko het volgende:
‘Nanban, oftewel namban, is een oude Japanse term en betekent ‘zuidelijke barbaar’. Het is een bekend gerecht uit de ‘Yoshoku’-keuken. Chilipepers, tempura en gekonfijte lekkernijen deden met de komst van buitenlandse schepen hun intrede in Japan. Japanse gerechten met deze ingrediënten worden om die reden ‘nanban’ genoemd. Na verloop van tijd is de discriminerende betekenis van nanban verdwenen en betekent het gewoon zoiets als ‘dat wat komt uit de Europese cultuur van weleer’.

Yoko en Christel; auteurs van het kookboek Yoko
Japanse Yoko schreef het kookboek samen met de Nederlandse Christel

Variatie op Karaage

Pas in de jaren vijftig werd kip nanban geboren. Het begon als een simpele personeelsmaaltijd met een restje karaage (gefrituurde gepaneerde kip); dat alleen al is lekker, maar de zoetzure saus tilt het naar een hoger niveau. Vooral als je het combineert met rijst. Ik geloof zelfs dat een bentobox met kip nanban een van de beste uitvindingen is om altijd hongerige, barbaarse schooljongens rustig te krijgen.

Op zoek naar méér verleidelijke suggesties voor Pasen?
Voor je paasontbijt, paasbrunch of paasbuffet heb ik tien heerlijke ideeën mét recepten die goed in de smaak zullen vallen bij je familie of vrienden. Uiteraard voorzien van een goed wijnadvies voor de perfecte wijn en spijs combinaties! Kijk hier naar:  Zó wordt je Paasbrunch een succes!
Paasbrunch met 11 ideeën (1)
10 ideeën voor Pasen

Welke wijn bij kip nanban?

Heerlijke krokante kip met een mild Aziatisch tintje. De smeuïge eiersalade zorgt voor een Europese tegenhanger. Een mooi voorbeeld van een fusiongerecht. Drink hier een witte wijn bij met milde zuren. Denk aan een pinot blanc of een romige chardonnay.

Kip nanban uit het kookboek Yoko Inagaki. Een traditioneel Japans gerecht waarbij Europese invloed aanwezig is.

Kip nanban (krokante kip met eiersalade)

Bereiding: 30 minuten
Totaal: 30 minuten
Bekend Japans gerecht van gefrituurde krokante kip met een smeuïge saus van hardgekookte ei. Zacht van smaak, geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 1 Franse scharrel kipfilet à 150 gram in plakjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 ei
  • zonnebloemolie genoeg voor een laag van 2 cm
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus
  • 2 eetlepels mirin
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • zout

Eiersalade

  • 2 eieren
  • ¼ ui fijngehakt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • versgemalen peper

Garnering

  • 4 takjes platte peterselie fijngehakt
  • 2 schijfjes citroen

Bereiding
 

  • Maak eerst de eiersalade. Kook de eieren in ca. 10 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en hak het eiwit fijn. (Het eigeel wordt niet gebruikt.) Bewaar het voor een ander gerecht.). Meng in heen kommetje: gehakte eiwit, ui, mayonaise en peper. Breng op smaak met zout.
  • Snijd de kipfilet in plakken van ca. 1 cm dikte. Bestrooi met zout.
  • Strooi de bloem in een diep bord, leg de kip erin. Haal alle kanten door de bloem. Klop overtollig bloem eraf.
  • Klop het ei los in een diep bord. Haal de kip door het ei en zorg ervoor dat alle kanten bedekt zijn.
  • Meng in een kommetje: rijstazijn, sojasaus, mirin en suiker.
  • Verhit de olie in een koekenpan of wok op hoog vuur. Leg de kip in de olie. Bak de kip ca. 5 à 7 minuten op midden-hoog vuur tot het vlees goudbruin is. Keer geregeld om. Haal dan de kip uit de pan. Leg op keukenpapier en zet opzij.
  • Zet het vuur uit, schep de olie uit de pan en veeg achtergebleven olie weg met keukenpapier.
  • Giet het sojasaus-mengsel in de pan. Breng aan de kook en laat 1 minuut borrelen op midden-hoog vuur tot de suiker is opgelost. Proef de saus en breng eventueel op smaak met een snufje zout.
  • Bestrijk de kip met een beetje van deze saus. Leg de kip op een platte schaal en giet de rest van de saus over de kip. Garneer met peterselie en citroen. Serveer met de eiersalade.
  • Lekker met witte rijst en aubergine in oranda-stijl (recept uit hetzelfde boek).

Het kookboek Yoko

Yoko schreef dit boek samen met Christel van Bree uit Utrecht. Via haar reisorganisatie Dimsum Reizen laat Christel Japan liefhebbers kennismaken met de Japanse cultuur door ze te koppelen aan locals. Zo ook aan Yoko. De klik tussen beiden was er meteen en het maken van dit bijzondere boek was een groot feest. Die klik is helemaal voelbaar in dit prachtig uitgegeven kookboek; een kleurrijk boek waarin je op toegankelijke manier kennismaakt met de Japanse eetcultuur.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Yoko
Auteur : Yoko Inagaki en Christel van Bree
Uitgever : Uitgeverij Gottmer
ISBN : 978 90 2301 702 8
Prijs : € 34,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Interesse gewekt?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.