Als je aan Pasen denkt, dan denk je aan kip of eieren, toch? Kun je niet kiezen, dan ben je met deze kip nanban meteen helemaal klaar. Want met dit traditionele Japanse gerecht zet je zowel kip als ei op tafel. Kip Nanban is krokante kip die wordt geserveerd met een tartaarsaus van hardgekookte eieren. Een soort eiersalade. Makkelijk om te maken. In 30 minuten klaar.
Het recept is afkomstig uit het kookboek Yoko van de Japanse Yoko Inagaki en Christel van Bree. We publiceerden al eerder een gerecht uit dit boek: pokébowl met avocado.
In het intro vertelt Yoko het volgende:
‘Nanban, oftewel namban, is een oude Japanse term en betekent ‘zuidelijke barbaar’. Het is een bekend gerecht uit de ‘Yoshoku’-keuken. Chilipepers, tempura en gekonfijte lekkernijen deden met de komst van buitenlandse schepen hun intrede in Japan. Japanse gerechten met deze ingrediënten worden om die reden ‘nanban’ genoemd. Na verloop van tijd is de discriminerende betekenis van nanban verdwenen en betekent het gewoon zoiets als ‘dat wat komt uit de Europese cultuur van weleer’.
Variatie op Karaage
Pas in de jaren vijftig werd kip nanban geboren. Het begon als een simpele personeelsmaaltijd met een restje karaage (gefrituurde gepaneerde kip); dat alleen al is lekker, maar de zoetzure saus tilt het naar een hoger niveau. Vooral als je het combineert met rijst. Ik geloof zelfs dat een bentobox met kip nanban een van de beste uitvindingen is om altijd hongerige, barbaarse schooljongens rustig te krijgen.
Voor je paasontbijt, paasbrunch of paasbuffet heb ik tien heerlijke ideeën mét recepten die goed in de smaak zullen vallen bij je familie of vrienden. Uiteraard voorzien van een goed wijnadvies voor de perfecte wijn en spijs combinaties! Kijk hier naar: Zó wordt je Paasbrunch een succes!
Welke wijn bij kip nanban?
Heerlijke krokante kip met een mild Aziatisch tintje. De smeuïge eiersalade zorgt voor een Europese tegenhanger. Een mooi voorbeeld van een fusiongerecht. Drink hier een witte wijn bij met milde zuren. Denk aan een pinot blanc of een romige chardonnay.
Kip nanban (krokante kip met eiersalade)
Ingredienten
- 1 Franse scharrel kipfilet à 150 gram in plakjes
- 2 eetlepels bloem
- 1 ei
- zonnebloemolie genoeg voor een laag van 2 cm
- 2 eetlepels rijstazijn
- 2 eetlepels Japanse sojasaus
- 2 eetlepels mirin
- 1 theelepel kristalsuiker
- zout
Eiersalade
- 2 eieren
- ¼ ui fijngehakt
- 2 eetlepels mayonaise
- versgemalen peper
Garnering
- 4 takjes platte peterselie fijngehakt
- 2 schijfjes citroen
Bereiding
- Maak eerst de eiersalade. Kook de eieren in ca. 10 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en hak het eiwit fijn. (Het eigeel wordt niet gebruikt.) Bewaar het voor een ander gerecht.). Meng in heen kommetje: gehakte eiwit, ui, mayonaise en peper. Breng op smaak met zout.
- Snijd de kipfilet in plakken van ca. 1 cm dikte. Bestrooi met zout.
- Strooi de bloem in een diep bord, leg de kip erin. Haal alle kanten door de bloem. Klop overtollig bloem eraf.
- Klop het ei los in een diep bord. Haal de kip door het ei en zorg ervoor dat alle kanten bedekt zijn.
- Meng in een kommetje: rijstazijn, sojasaus, mirin en suiker.
- Verhit de olie in een koekenpan of wok op hoog vuur. Leg de kip in de olie. Bak de kip ca. 5 à 7 minuten op midden-hoog vuur tot het vlees goudbruin is. Keer geregeld om. Haal dan de kip uit de pan. Leg op keukenpapier en zet opzij.
- Zet het vuur uit, schep de olie uit de pan en veeg achtergebleven olie weg met keukenpapier.
- Giet het sojasaus-mengsel in de pan. Breng aan de kook en laat 1 minuut borrelen op midden-hoog vuur tot de suiker is opgelost. Proef de saus en breng eventueel op smaak met een snufje zout.
- Bestrijk de kip met een beetje van deze saus. Leg de kip op een platte schaal en giet de rest van de saus over de kip. Garneer met peterselie en citroen. Serveer met de eiersalade.
- Lekker met witte rijst en aubergine in oranda-stijl (recept uit hetzelfde boek).
Het kookboek Yoko
Yoko schreef dit boek samen met Christel van Bree uit Utrecht. Via haar reisorganisatie Dimsum Reizen laat Christel Japan liefhebbers kennismaken met de Japanse cultuur door ze te koppelen aan locals. Zo ook aan Yoko. De klik tussen beiden was er meteen en het maken van dit bijzondere boek was een groot feest. Die klik is helemaal voelbaar in dit prachtig uitgegeven kookboek; een kleurrijk boek waarin je op toegankelijke manier kennismaakt met de Japanse eetcultuur.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Yoko
Auteur : Yoko Inagaki en Christel van Bree
Uitgever : Uitgeverij Gottmer
ISBN : 978 90 2301 702 8
Prijs : € 34,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen