Anti-Stress Kerstmenu
Garnalencocktail met grapefruit

Herken je dit? Kerstboom optuigen, mooie kersttafel dekken, huis opruimen, borrelhapjes maken, champagne klaarzetten, nog even alles stofzuigen, en dan ook nog een onvergetelijk kerstmenu bereiden. Je krijgt het al benauwd voordat je begonnen bent. Daarom bij I Love Food & Wine een kerstmenu zonder zorgen. Makkelijk te maken, helemaal voor te bereiden en piekfijn van smaak. Want wij hebben dit menu al vele malen uitgeprobeerd. Met andere woorden: het is een NIET-TE-MISLUKKEN-kerstmenu op klassieke basis. Wat gaan we eten? Deze week elke dag een andere gang op I Love Food & Wine. We beginnen met het voorgerecht.

Deze klassieker ‘Garnalencocktail met grapefruit‘ blijft een van mijn favorieten. De frisse grapefruit vormt een perfecte tegenhanger van de hartige garnalen en romige cocktail-whiskysaus. Ik geef er mijn eigen twist aan door wat fijngehakte stemgember door de saus te roeren. Dat geeft net even iets zoets in de achtergrond.

Welke wijn bij garnalencocktail met gember en grapefruit?

Kies de Sancerre van La Moussière. Mooi complex met een grapefruitbittertje. De volle smaak kan ook de cocktailsaus goed aan. En de minerale afdronk past goed bij de zilte smaak van de Hollandse garnalen. Andere optie is de Cava La Cuvee van Gramona. Die past zich lekker aan het lichte zoetje van de gember en het frisse van de grapefruit.

Muziek: mijn favoriete keus uit de Christmas Hits  van Spotify. We beginnen met Happy Xmas (War is Over) van Céline Dion.

8 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 2 grote rode grapefruits
  • 400 gram Hollandse garnalen
  • 4 bolletjes stemgember
  • 1 kropsla of 1 zakje botersla
  • 5 eetlepels slagroom
  • 8 eetlepels mayonaise
  • 2½ eetlepels tomatenketchup
  • 2½ eetlepels whisky
  • versgemalen peper
  • worcestershiresauce

Stap 1

Snijd met een scherp mes de schil en het witte vlies van de grapefruits. Snijd de partjes tussen de vliezen uit. Spoel de garnalen af in een zeef onder koud stromend water en laat ze uitlekken. Snijd de gember heel fijn. Haal het lichtgroene hart uit de kropsla en verdeel het in losse blaadjes.

Stap 2

Klop de slagroom stijf. Schep de mayonaise, tomatenketchup en whisky erdoor. Breng op smaak met peper en enkele druppels worcesterhiresauce. Roer de gember erdoor.

Stap 3

Houd 1/4 van de garnalen en grapefruit apart. Verdeel de sla en de rest van de garnalen en grapefruit over 8 wijde glazen. Schenk de cocktailsaus erover. Garneer met de achtergehouden grapefruit en garnalen.

Wat komt er morgen?
Gang 2: makkelijke paddenstoelenbouillon

Houd het Anti-Stress Kerstmenu in de gaten. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *