Fishermans Thursday

Spaanse visstoof met schelvis

Recept Spaanse stoofschotel met vis (schelvis, kabeljauw, tarbot of roodbaars), tomaten, olijven en saffraan. Snel en gemakkelijk te maken. Deze visstoofpot is zacht van smaak en fris door de tomaten. De zwarte olijven zorgen voor pit. #spaanse #stoofschotel #vis #kabeljauw #schelvis

Het Nederlands Visbureau zet elke maand een andere vis in het zonnetje. In januari was dit kabeljauw, in februari schelvis, en in maart heilbot. Maar vandaag gebruiken we de schelvis. Hij is herkenbaar aan de zogenaamde Petrusduim, een zwarte vlek onder de eerste rugvin. Maar ook aan een zwarte lijn over de hele zijkant. We stoppen deze Noord-Atlantische vis in een Spaanse visstoof met tomaten, olijven en saffraan. Extra voordeel: dit gerecht staat in een mum van tijd op tafel.

Maak het nog Spaanser

Advies: combineer het met de gele rijst die gekleurd is met saffraan. Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar het maakt het geheel nog Spaanser. En ook het effect op het bord is prachtig. Kun je toch geen schelvis krijgen, kies gerust een andere witvis, zoals kabeljauw, tarbot of roodbaars. En laat het pannetje pruttelen met ‘de vangst van de dag’!

Welke wijn drinken we bij Spaanse visstoof met schelvis?

Deze visstoofpot is zacht van smaak en fris door de tomaten. Maar de zwarte olijven, die zorgen voor pit. Het is leuk om dit te combineren met een Spaanse witte wijn. Goede keus is de Verdejo, die sluit mooi aan op de frisheid van de tomaten. Maar door zijn rondheid past hij tegelijkertijd bij de smeuïge zachtheid van de visstoofpot. Een aanrader… Ook een goede begeleider is de Cervinara Bianco uit Lazio.

 

 

Recept Spaanse stoofschotel met schelvis

Spaanse visstoofpot

Bereiding: 30 minuten
Totaal: 30 minuten
Spaanse visstoofpot die lekker snel te maken is. Bijzonder door het toevoegen van snijbonen en zwarte olijven.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook in plakjes
  • 1 gele paprika in reepjes
  • 200 g gesneden snijbonen
  • 1 buisje saffraan inhoud 0,05 g
  • 125 ml witte wijn
  • 1 pak gele rijst à 325 gram
  • 2 blikken gepelde tomatenblokjes à 400 g
  • 75 g zwarte olijven zonder pit
  • zout versgemalen peper
  • 600 gram schelvisfilet in grove stukken
  • 2 el fijngehakte peterselie

Bereiding
 

  • Verhit in een braad- of hapjespan de olijfolie. Fruit hierin de knoflookplakjes tot ze lichtbruin zijn. Bak de paprika en snijbonen ca. 2 minuten mee. Voeg de saffraan en witte wijn toe en kook ca. 2 minuten zachtjes.
  • Kook intussen de gele rijst volgens de aanwijzingen op het pak gaar. Voeg aan het groente-mengsel de tomaten met het sap en de olijven toe. Breng aan de kook. Laat de tomatensaus ca. 10 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper. Leg de schelvisfilet in de tomatensaus. Stoof de vis met de deksel op de pan in ca. 5 minuten zachtjes gaar. Bestrooi het vispannetje met de peterselie en serveer met de rijst.

 

Lijkt dit heerlijke recept op Zarzuela; een Catalaanse visstoof? Wat denk jij?

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.