Visstoofschotel met schelvis

Fishermans Thursday
Spaanse visstoof met schelvis

Recept Spaanse stoofschotel met vis (schelvis, kabeljauw, tarbot of roodbaars), tomaten, olijven en saffraan. Snel en gemakkelijk te maken. Deze visstoofpot is zacht van smaak en fris door de tomaten. De zwarte olijven zorgen voor pit. #spaanse #stoofschotel #vis #kabeljauw #schelvis

Het Nederlands Visbureau zet elke maand een andere vis in het zonnetje. In januari was dit kabeljauw, in februari schelvis, en in maart heilbot. Maar vandaag gebruiken we de schelvis. Hij is herkenbaar aan de zogenaamde Petrusduim, een zwarte vlek onder de eerste rugvin. Maar ook aan een zwarte lijn over de hele zijkant. We stoppen deze Noord-Atlantische vis in een Spaanse stoofpot van tomaten, olijven en saffraan. Extra voordeel: dit gerecht staat in een mum van tijd op tafel. Advies: combineer het met de gele rijst die gekleurd is met saffraan. Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar het maakt het geheel nog Spaanser. En ook het effect op het bord is prachtig. Kun je toch geen schelvis krijgen, kies gerust een andere witvis, zoals kabeljauw, tarbot of roodbaars. En laat het pannetje pruttelen met ‘de vangst van de dag’!

Welke wijn drinken we bij Spaanse visstoofpot?

Deze visstoofpot is zacht van smaak en fris door de tomaten. Maar de zwarte olijven, die zorgen voor pit. Het is leuk om dit te combineren met een Spaanse witte wijn. Goede keus is de Verdejo, bijvoorbeeld die van Nebla; die sluit mooi aan op de frisheid van de tomaten. Maar door zijn rondheid past hij tegelijkertijd bij de smeuïge zachtheid van de visstoofpot. Een aanrader… Ook een goede begeleider is de Cervinara Bianco uit Lazio.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 gele paprika, in reepjes
  • 200 g gesneden snijbonen
  • 1 buisje saffraan (inhoud 0,05 g)
  • 125 ml witte wijn
  • 1 pak gele rijst à 325 gram
  • 2 blikken gepelde tomatenblokjes (à 400 g)
  • 75 g zwarte olijven zonder pit
  • zout, versgemalen peper
  • 600 gram schelvisfilet, in grove stukken
  • 2 el fijngehakte peterselie

Stap 1

Verhit in een braad- of hapjespan de olijfolie. Fruit hierin de knoflookplakjes tot ze lichtbruin zijn. Bak de paprika en snijbonen ca. 2 minuten mee. Voeg de saffraan en witte wijn toe en kook ca. 2 minuten zachtjes.

Stap 2

Kook intussen de gele rijst volgens de aanwijzingen op het pak gaar. Voeg aan het groente-mengsel de tomaten met het sap en de olijven toe. Breng aan de kook. Laat de tomatensaus ca. 10 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper. Leg de schelvisfilet in de tomatensaus. Stoof de vis met de deksel op de pan in ca. 5 minuten zachtjes gaar. Bestrooi het vispannetje met de peterselie en serveer met de rijst.

Welke wijn drinken we bij Spaanse visstoofpot?

Deze visstoofpot is zacht van smaak en fris door de tomaten. Maar de zwarte olijven, die zorgen voor pit. Het is leuk om dit te combineren met een Spaanse witte wijn. Goede keus is de Verdejo, bijvoorbeeld die van Nebla; die sluit mooi aan op de frisheid van de tomaten. Maar door zijn rondheid past hij tegelijkertijd bij de smeuïge zachtheid van de visstoofpot. Een aanrader… Ook een goede begeleider is de Cervinara Bianco uit Lazio.

Lijkt dit heerlijke recept op Zarzuela; een Catalaanse visschotel? Wat denk jij?

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *