Sappig en fris

7,8 pnt: Siciliaans wit met elegantie

Sappig, vol, fris met een beetje tropische limoen. Een wijn die doet denken aan een fruitschaal vol nectarines en citroenen. Dat is helemaal Carricante! Een witte wijn gemaakt van de Carricante-druif verbouwd op de vulkanische bodem van de Etna in Sicilië. Het proefpanel van I Love Food & Wine is behoorlijk gecharmeerd van deze vulkanische Planeta Etna Bianco 2017 en geven een meer dan prachtige score van 8,1. Te koop bij Gall & Gall.

Wanneer je nog nooit van de druif Carricante hebt gehoord, en dacht dat er rondom de Etna alleen maar rode wijn wordt geproduceerd, dan ben je ongetwijfeld niet de enige. Noordoost-Sicilië wordt gedomineerd door rode wijnen. Pas vanaf de jaren 80 zijn wijnmakers gaan experimenteren met witte druivenrassen, waaronder de Carricante.

Vulkaan Etna zorgt voor minerale bodem

Toch duurt het nog tot 2008 voordat het Siciliaanse wijnbedrijf Planeta, na lang zoeken op de noordkant van de vulkaan Etna, hun eerste Carricante wijnstokken aanplanten in Castiglione di Sicilia.  Uit onderzoek komt namelijk naar voren dat de bodem rondom Feudo di Mezzo bijzonder rijk is aan verschillende mineralen. En juist die mineralen kunnen extra complexiteit meegeven in de wijn.

Maar er is nog meer onder de zon. De Carricante druiven worden op zo’n 690 tot 720 meter hoogte verbouwd. Bovendien is op Etna’s hoge oostelijke hellingen het klimaat ideaal voor de Carricante. De grote verschillen in dag- en nachttemperatuur hebben als effect dat aroma’s en zuren in de druif aanwezig blijven.  En de ‘Grecale’, een mediterrane zeebries uit het noordoosten, zorgt ervoor dat het zout zich hecht aan de druivenschil.

De druiven worden in kratten geplukt en meteen gekoeld op 8 ° C. Daarna volgt de fermentatie bij 15 ° C; 85% in inox en 15% van de most in grote vaten.

Hoe smaakt Etna Bianco?

De beste Carricantes zijn rijk en geconcentreerd met mineralige zoutigheid, groene kruiden (anijs en mint) en citrus-aroma’s. Carricante wijnen kunnen ook goed ouderen. Na verloop van tijd kan het een kerosinekwaliteit aannemen die doet denken aan een gerijpte riesling, maar een Carricante wijn verliest nooit zijn frisse sappigheid. De wijnen bevatten veel zuur en relatief weinig alcohol.

Deze Etna Bianco van Planeta is bleek strogeel in het glas. De neus opent met hints van rijp wit zomerfruit fruit, die je meteen doen denken aan een schaal vol sappige nectarines, citroenen en perziken. Dan volgen de vulkanische, minerale nuances en een lichte verwijzingen naar hout. De Etna Bianco is sappig en vol in de mond met een licht filmende textuur, veel zomerfruit, groene appels en ook een beetje tropische limoen en mint. Aangenaam van smaak en voorzien van een behoorlijk lange afdronk die gekenmerkt wordt door de licht bittere nasmaak van Siciliaanse amandelen.

Wat eten we bij Etna Bianco van Planeta?

Heerlijk als aperitief, bij vitello tonnato of bij een recept van Bart van Berkel: Tonijn, doperwt & Granny Smith, zomerse linguini of supersnelle fusilli con tonno. Ook te combineren met andere visbereidingen. Is perfect met kabeljauw, gerookte makreel of de klassieke Belgische waterzooi met vis.

Waterzooi met vis
Waterzooi met vis

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Deze tekst is geschreven door Yvonne Zohar. Op 17 oktober 2018 blind geproefd en beoordeeld door I Love Food & Wine-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *