Kip met mosselen. Dat is een onverwachte combinatie. Dus hou je van malse kip en hou je van mosselen, dan is dit hét recept voor als je gasten krijgt. Misschien ietwat bewerkelijk, maar de smaak meer dan waard. Serveer met verse tagliatelle.
Dit recept komt uit de onwijs dikke kipbijbel, geschreven door de bekende tv-kok Alain Caron. Ondanks zijn goede reputatie bleek er aan dit recept toch het nodige gesleuteld te moeten worden. Na twee maal testen zijn we nu tevreden.
Wie is Alain Caron?
Je kent hem vast Alain Caron. Het is die Nederlands sprekende tv-kok met een heel duidelijk Frans accent. Hij runde diverse bekende sterrenrestaurants en presenteert dagelijks het tv-programma Binnenstebuiten. Daarnaast runt hij met zijn zoons en vrouw de restaurants Café Caron, Cantine de Caron, De Gouden Reael en wijnbar Petit Caron. Een drukbezet baasje! Samen met zijn zoons, en chef Rogier Trip schreef hij het kookboek met bistrogerechten: La Table de Caron. Hieruit vind je op I Love Food & Wine 3 recepten, die ik samenvoegde tot een verrukkelijk Bourgondische (kerst)menu.
Welke wijn bij malse kip met mosselen?
Malse kipfilet (dat komt door het pocheren) in een zacht romige saus die licht naar kerrie smaakt. Vooral de zeekraal en mosselen zorgen voor wat ziltigs en geven structuur. Drink hierbij een wijn met wat body die rond en rijk is. Eentje die past bij het zoutige van de mosselen en zeekraal als bij de malse kip. Kies bijvoorbeeld voor een Crémant de Bourgogne, of een Grüner Veltliner of Duitse Pinot Gris. Die kunnen beide smaken goed aan. Ook een Chablis zal goed passen.
Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Martha’s uit de Douro
€ 18,15Bijzondere witte wijn (Martha’s Monte Ferreiro Reserve) uit de Douro; de bakermat voor port. Gemaakt door de Portugese Marta family. Een familie die al eeuwenlang wijn en port maakt in de Douro. Deze bijzondere witte wijn wordt gemaakt van een blend van drie inheemse druivenrassen (Viosinho, Arinto, Côdega de Larinho). Smaakt vol, maar toch fris. Past bij zowel wit vlees als vis. Dé perfecte combinatie voor kip met mosselen.
Kip met mosselen
Ingredienten
- 1 kg mosselen
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 200 ml witte wijn
- 1 potje kippenfond à 200 ml AH
- 4 scharrel kipfilets à 150 gram
- 100 ml slagroom
- 50 gram lamsoor of veldsla
- 50 gram zeekraal
- 3 bos-uitjes in dunne ringetjes
- versgemalen peper
Erbij
- 500 gram verse tagliatelle
Extra nodig
- grote braadpan, zeef, aluminiumfolie
Bereiding
- Vul een grote (mossel)pan of de wasbak met ruim water en spoel de mosselen hierin. Giet af, laat er schoon water in lopen en spoel de mosselen nog 2 keer opnieuw. Gooi schelpen die boven komen drijven weg, die kunnen slecht zijn. Gooi ook schelen met barsten erin weg. Schelpen die open staan, controleren door ze ‘wakker’ te tikken. Als de schelp zich sluit is de mossel nog levend.
- Verhit de olijfolie in de braadpan op hoog vuur. Roer de kerriepoeder erdoor. Leg de mosselen in de pan giet de witte wijn erover. Zet het deksel op de pan. Zet het vuur hoog en kook de mosselen op hoog vuur.
- Check na enkel minuten of het vocht is opgekookt en schud dan de mosselen op. Doe het deksel terug op de pan en kook de mosselen nogmaals op (het vocht komt dan nogmaals over de mosselen).
- Haal de mosselen met een schuimspaan uit de pan en zet opzij. Zeef het mosselvocht en meet 200 ml af. Doe dit terug in de braadpan. Roer de kippenfond erdoor en breng aan de kook. Leg de kipfilets erin en pocheer (heel zachtjes koken zodat de vloeistof net aan borrelt) de kipfilet ca. 10 minuten op laag vuur tot ze gaar zijn. (Controleer de gaarheid door de filets even te halveren, want je snijdt ze later toch in plakjes.)
- Haal intussen de mosselen uit de schelpen.
- Haal de kipfilets uit de bouillon en houd ze warm in aluminiumfolie. (Eventueel de achtergebleven bouillon opnieuw zeven als er nog stukjes kip achterblijven).
- Breng de bouillon opnieuw aan de kook en laat in ca. 10 minuten inkoken tot de helft. Roer de slagroom erdoor en warm even mee. Voeg de veldsla en zeekraal toe en laat ca. 1 minuut meewarmen. Ze moeten groen blijven.
- (Kook intussen de tagliatelle.) Snijd intussen de kipfilet in dunne plakken en leg dakpansgewijs op een grote schaal (of verdeel over vier warme borden. Giet de roomsaus erover. Verdeel de zeekraal, lamsoor en mosselen erover. Garneer met bosui en versgemalen peper.
- Lekker met tagliatelle (lintmacaroni) en een groene salade met kerstomaat en avocado.
Notities
Het kookboek: De kipbijbel
Duimendik kookboek boordevol kip gerechten uit de keuken van Alain Caron. Je vindt hierin alle kip klassiekers die je je maar wensen kunt, zoals butterchicken, soto ayam, kip in dragonsaus of kipsaté met pindasaus.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:
Titel : Kipbijbel
Auteur : Alain Caron
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 6372 3
Prijs : € 34,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen