Voor het weekend

Kip uit de oven met olijven van Claudia Roden

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Niets is makkelijker dan kip uit de oven. Nog makkelijker: gebruik kipdijfilet. Dan hoef je de kip niet meer in stukken te delen en kan ie zo opgediend worden. Aanraders zijn mijn Kip Marbella, of de Kip met za’atar en citroen-kruidendressing. Maar deze mediterrane kip met olijven en citroen van Claudia Roden mag er ook wezen. Kwestie van alles mengen in een braadslede en de oven doet het werk. Super Easy!!!

Deze kip met olijven is afkomstig uit het prachtige kookboek MED van de legendarische Claudia Roden.
In het intro zegt Claudia het volgende:

‘De verleidelijke geuren van knoflook gemengd met kurkuma en gember in dit gerechten zijn precies zoals de geur die elke avond boven de etensstalletjes zweeft op het Place Djemaa el Fna, het grote plein in Marrakesh dat gedurende de dag wordt ingekomen door Berberse muzikanten, verhalenvertellers, clowns, vuurspuwers en slangenbezweerders.’

Recept wat aangepast

Claudia maakt dit recept als zij heel veel gasten heeft (8 personen), maar ik heb het recept gehalveerd, en nu is het geschikt voor 4 personen. Ben je met meer personen; je kunt de ingrediënten weer heel simpel vermeerderen als er meer gasten komen eten. Verder heb ik het recept getest met zowel kippendijfilet als met kippendijen met bot en vel. Resultaat: met de kippendijfilet eigenlijk beter. Kip is malser, bovendien is het veel praktischer eten.

 

Welke wijn bij kip uit de oven met olijven?

Malse kip in een kruidige, friszure saus van citroen en kappertjes. Wij dronken hier de pinot blanc bij van Zellenberg uit de Elzas (Vinoblesse) en dat was een hele goede keus. De pinot blanc heeft eveneens frisse zuren, maar in combinatie met dit recept krijgt de wijn een lift, hij wordt aromatischer en ‘zoeter’. Meer ideeën nodig? Lees mijn verhaal Welke wijn bij Kip.

Kip uit de oven met olijven en citroen
Kip uit de oven met olijven
Voorbereiding: 30 min
Oventijd 1 uur
Totaal: 1 uur 30 min
Malse kip in een kruidige fris-zure saus. Héél simpel om te maken. Kwestie van mengen en de oven doet het werk.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 2 citroenen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • ¾ theelepel kurkuma
  • ¾ theelepel gemberpoeder
  • ¾ eetlepel honing
  • 125 ml droge witte wijn
  • ½ knoflookbol tenen gesnipperd
  • 8 kippendijfilets kamertemperatuur
  • 60 gram kappertjes uitgelekt
  • 100 gram ontpitte groene olijven
  • 1 potje gegrilde artisjokken à 180 gram uitgelekt
  • 12 gram korianderblaadjes fijngehakt
  • Zout versgemalen peper

Bereiding
 

  • Maak eerst de zogenaamde gekookte citroen. Was 1 citroen goed af onder koud stromend water. Breng de citroen in een pan met ruim water aan de kook. Leg een kleinere maat deksel in de pan, zodat de citroen niet kan gaan drijven. Kook de citroen ca. 30 minuten tot hij helemaal zacht is als je erin knijpt. Giet af en laat afkoelen. Snijd de gekookte citroen in piepkleine stukjes. Pers de andere citroen uit.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng in een grote schaal: citroensap, kurkuma, gemberpoeder, honing, wijn en zout en peper. Voeg de fijngehakte knoflook toe en de kippendijen. Schep alles goed door elkaar zodat de kip helemaal bedekt is.
  • Leg kip + vloeistof in de ovenschaal of braadslede. Verdeel erover: kappertjes, olijven, artisjokken en de helft van de gekookte citroen (andere helft bewaren voor een andere keer). Schep alles nog even om. Bak de kip in ca. 1 uur in de oven bruin en helemaal gaar.
  • Haal de schaal uit de oven en bestrooi met verse koriander. Lekker met couscous (neemt de saus lekker op!).

TIP

Maak er deze salade bij van wortel, zoete aardappel en knolselderij met een dragonvinaigrette (recept staat ook in het boek MED!). Deze salade is een mooie zoete tegenhanger bij de friszure, kruidige kip. Bovendien kun je dit tegelijkertijd in de oven zetten.

Salade met knolselderij, zoete aardappel en wortel

Snijd 1 knolselderij, 3 kleine zoete aardappelen, 3 wortels, in kleine blokjes van 3 cm. Verdeel over een bakplaat. Bestrooi met zout en peper. Meng er 3 eetlepels olijfolie doorheen. Zet de groenten in de oven (180 °C) en bak ca. 60 minuten tot alle groenten gaar zijn. Schep halverwege even om.

Maak intussen een vinaigrette van 3 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel azijn en 5 takjes fijngehakte dragon. Giet de dressing over de geroosterde groenten en meng goed door elkaar.

 

Wie is Claudia Roden precies?

portret Claudia Roden
Portret Claudia Roden

Claudia Roden is de auteur van vele cultuur-historische kookboeken. Ze is geboren en getogen in Caïro. Studeerde in Parijs en later aan de kunstacademie in Londen. Met de bestseller A book of Middle Eastern Food (1968) bracht ze een revolutionaire verandering teweeg in de westerse waardering van de keukens van het Midden-Oosten. Vervolgens schreef ze nog tien kookboeken over de keuken ronde de Middellandse zee. Ze had een kookprogramma op de BBC, en ontving vele prijzen voor haar werk. In Nederland bijvoorbeeld de Prins Claus Prijs (1999) en de Johannes van Dam prijs (2012).

Bestellen kun je hier:

Cover Med Claudia RodenTitel : MED. Een kookboek
Auteur : Claudia Roden
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 94 6404 0814
Prijs : € 32.00

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept