Weekmenu #45

5x het lekkerste uit de beste kookboeken 2022

November is het kookboekenmaand! Deze week gaan we koken uit MIJN favoriete kookboeken-keus van 2022. Stuk voor stuk aanraders!

 Elk jaar opnieuw worden in november de beste kookboeken van het jaar gekozen, door vakjury’s en het publiek. Evenals vorig jaar zijn er twee verschillende wedstrijden in Nederland: het Gouden Kookboek (initiatief van CPNB) en Kookboek van het Jaar (initiatief Fusina Verloop ism het recepten platform Food for Friends).

Gouden Kookboek 2022: Van Boven in het Wild

Cover kookboek Van Boven in het WildInmiddels is het Gouden kookboek gekozen! Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek. Afgelopen vrijdag won Yvette van Boven met haar prachtige kookboek Van Boven in het wild. Kijk hier naar deze prachtige kruidensalade met burrata.

Wie wint de titel Kookboek van het Jaar?

De verkiezing voor het Kookboek van het Jaar loopt nog tot dinsdag 15 november. Er is een vakjury die zes titels heeft genomineerd. Maar in deze wedstrijd kan ook het publiek meestemmen (je kunt nog stemmen op jouw favoriete kookboek tot donderdag 10 november 23.59 uur!). Op 15 november wordt de winnaar bekend gemaakt.

Wat zijn mijn favoriete kookboeken van 2022?
Op I Love Food & Wine heb ik het afgelopen jaar opnieuw meer dan 50 kookboeken de revue laten passeren. Dat is ook heel wat. Benieuwd naar mijn favorieten? Ik heb een top 10 van de beste kookboeken 2022 samengesteld op basis van uitstraling, originaliteit, maar bovenal op inhoud – KLOPPEN DE RECEPTEN – wel. Daarmee vul ik het weekmenu van de komende week. Gegarandeerd smullen staat voor de deur!

Dit zijn mijn 10 favorieten:

Wat gaan we koken deze week? Uit de bovenstaande 10 kookboeken kies ik mijn 5 favoriete recepten.

En bij al deze prachtige gerechten mag een glas wijn zeker niet te ontbreken. Uiteraard een bijpassende (daar gaat het om op I Love Food & Wine). Welke? Niet moeilijk, bekijk mijn wijnadvies bij elk recept.  Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happiness aan tafel. 

MAANDAG Gele linzenstoofpot met mango

Op Meatless Monday starten we de gele linzenstoofpot met mango uit het kookboek Vegan Comfort van Milou van der Will. Maak het jezelf makkelijk en gebruik kant-en-klare gele currypasta. Minstens zo lekker. Deze stoofpot staat in 30 minuten op tafel. Verrukkelijk!

Spicy dahl met mango en linzen uit het kookboek Vegan Comfort van Milou van de Will
Gele linzen stoofpot met mango

DINSDAG Pasta primavera

Op dinsdag maken we de overheerlijke pasta primavera met groene groenten van Vanja van der Leeden. Pure pasta boordevol voorjaarsgroenten. Van courgette, doperwten tot groene asperges. Gezond en lichtverteerbaar. Bovendien snel klaar.

Pasta primavera uit het kookboek Insane van Vanja van der Leeden en Remko Kraaijeveld
Pasta primavera met groene groenten

WOENSDAG Krokante kabeljauw met pijnboompitten

Op woensdag kies ik iets uit het reportoire van Rukmini Iyer. Haar kookboekenserie ‘koken van de bakplaat’ is een geweldig succesvol concept. Dit recept van kabeljauw uit de oven komt uit haar zesde boek De Makkelijke Bakplaat. Zo simpel heb je nog nooit gekookt!

Kabeljauw uit de oven met pijnboompitten uit het kookboek De makkelijke bakplaat van Rukmini Iyer
Kabeljauw met pijnboompittenkorstje

DONDERDAG Thaise biefstuk salade

Op donderdag koken we uit het kookboek Persiana, elke dag van de Perzische Sabrina Ghayour. We maken haar versie van een Thaise biefstuk salade. En vul dat aan met haar gelakte schijfjes aubergines uit de oven (beide recepten staan op I Love Food & Wine!). Super combinatie. Dit wil je elke week eten! Tenminste ik wel. Bovendien lekker makkelijk en snel klaar.

Thaise biefstuk salade met kerstomaat uit het kookboek Persiana, elke dag van Sabrina Ghayour
Thaise biefstuk salade met kerstomaten

VRIJDAG Japanse pepersteak

Uit (mijn persoonlijke favoriet) het Japanse kookboek Izakaya maken we het supersnelle roerbakgerecht Japanse peper steak met sojasausboter. Staat binnen 10 minuten op tafel en is echt ONWIJS lekker.

Peper steak met knoflook-sojasaus

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Zin in nog meer favoriete kookboekgerechten? Dit zijn mijn toppers van 2021!

En dit zijn mijn toppers van 2020!

Dit zijn de toppers van 2019