Meatless Monday

Gele linzen stoofpot met mango (vegan)

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Opnieuw een overheerlijke linzenstoof uit het kookboek Vegan Comfort van Milou van der Will. Als geen ander laat zij zien dat veganistisch koken superlekker kan zijn. Hierbij helpt haar kookachtergrond als derde generatie Indo verbluffend goed. In deze linzenstoofpot gebruikt zij gele linzen. En exotische mango tilt dit gerecht naar een hoger plan: verrukkelijk!

In het intro vertelt Milou het volgende:

Portret Milou van der Will (1 van 1)In een simpele Thaise salade vormen mango en peper al een goed stel. Maar in een grote kom dahl (Indiase linzen-bijgerecht) vond ik het perfecte huwelijksbootje voor de twee. Kruidig, pittig, zoet, je zou er bijna een traan bij wegpinken.’

Kies je homemade kruidenpasta of voor gemak?

In het oorspronkelijk recept maakt Milou eerst een kruidenpasta in de blender of in de hakmolen van de staafmixer. Maar je kunt het jezelf ook makkelijker maken en een kant-en-klare gele currypasta (Fairtrade)  kopen. Ik testte dit recept twee keer. En beide versies smaakten prima.

 

Wat zijn gele linzen?

Er zijn vele soorten linzen te koop: bruine linzen, groene linzen, rode linzen, gele linzen, Puy-linzen en zwarte Belugalinzen. De verschillen zijn toch redelijk groot. Met name de rode – en gele linzen hebben geen vliesje meer, en daarom hebben ze een korte kooktijd van zo’n 15 – 20 minuten. Ze vallen heel snel uit elkaar en zijn daarom heel geschikt voor het maken van linzensoep, of zo’n Indiase dahl. Gele linzen koop je NIET in de supermarkt. Ik kocht ze bij de natuurwinkel. Milou noemt dit gele splitlinzen, maar op de verpakking staat gewoon gele linzen.

Verschillende soorten linzen
Gele linzen liggen in het midden

Welke wijn bij gele linzen stoofpot met mango?

Mooie mix van kruidig, zoet (door de mango) en pittig. Wij dronken hier een alcoholvrije mousserende wijn bij van Natureo (Gall & Gall, zie hier mijn proefnotitie). En dat ging uitstekend, want deze ‘wijn’ heeft frisse zuren met een licht zoetje op de achtergrond. Het mousserende in deze Natureo zorgt voor een verfrissend effect op het pittige van de stoof. Wel zin in wijn? Probeer dan een Pinot Gris uit de Elzas.

Spicy dahl met mango en linzen uit het kookboek Vegan Comfort van Milou van de Will
Gele linzen stoofpot met mango
Voorbereiding: 30 min
Linzenstoofpot met een knipoog naar de Indiase keuken. Hij smaakt lekker kruidig, pittig en zoet met een lekker bite van de linzen. Serveer met witte rijst en roergebakken spinazie.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

Kruidenpasta

  • 1 ui grofgesneden
  • 4 teentjes knoflook gepeld
  • 3 rode rawits zaadlijsten verwijderd en grofgesneden
  • 1 eetlepel gemberwortel geraspt
  • 1 eetlepel Hindoestaanse massala Chan’s massala rotikruiden
  • 1 theelepel gemalen kardamom
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels rijstolie

Linzenstoof

  • 500 gram verse mango in stukjes
  • Sap van ½ limoen
  • 175 gram gele linzen
  • 500 ml groentebouillon van tablet
  • 200 ml kokosroom 25% vet, toko

Extra nodig

  • blender of hakmolen van de staafmixer

Bereiding
 

  • Besprenkel de mango met het limoensap. Zet apart.
  • Doe alle ingrediënten voor de kruidenpasta in een hakmolen of keukenmachine en pureer tot een fijne kruidenpasta.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een ruime pan. Fruit de kruidenpasta ca. 5 minuten op laag vuur. Voeg de gele linzen toe en schep door. Schenk de groentebouillon erbij. Breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en laat de linzen in ca. 20 minuten op zacht vuur gaar worden. Roer af en toe door.
  • Voeg de kokosroom en de mango toe. Laat opnieuw aan de kook komen. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met witte basmati-rijst en roergebakken spinazie met knoflook.

Roergebakken spinazie met knoflook

 

4 personen10 minuten

  • 400 gram (wilde) spinazie
  • 2 eetlepels (rijst)olie
  • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 1 theelepel chili-olie

Verwarm 2 eetlepels olie in een wok. Fruit hierin de plakjes knoflook op middelhoog vuur tot ze licht bruin zijn. Voeg de spinazie in gedeelten toe en roerbak ca. 3 minuten tot alles geslonken is.

Het kookboek: Vegan Comfort

Mooi en aantrekkelijk kookboek, boordevol troostrijke hoofd- en bijgerechten. Maar ook lekkere buns en dumplings om te snacken en drankjes als mangobier met gin of een Chai hot chocolate. Met de gerechten uit Vegan Comfort tover je het lekkerste comfort food op tafel met een Oosterse twist. Al eerder publiceerden we Linzenstoofpot met miso. Ook al zo’n goddelijke vegan stoofpotje.

Bestellen kun je hier:

cover Vegan ComfortTitel : Vegan Comfort
Auteur : Milou van der Will
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 261 2
Prijs : € 30,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept