Ultieme luxe

Getest: Cook like a Chef-dinerbox

Sinds kort is er een Rolls-Royce onder de dinerboxen op de markt gekomen: de Cook-Like-a-Chef-box; een gastronomische box gevuld met een vier-gangenmenu bereid door Michelin sterren koks. Zo’n box is aan mij wel besteed. Ik kreeg de box toegestuurd om hem te testen. Zo gezegd, zo gedaan. Ook benieuwd naar het resultaat? Lees mee…

Losgeslagen appeltaart uit de Cook like a Chef-box
Met de Cook like a Chef-dinerbox wordt koken een peulenschil

Na een succesvolle try-out vorig jaar is het concept Cook Like a Chef nu officieel van start gegaan. Het is een chique box met een viergangenmenu op gastronomisch niveau. Via de website kun je kiezen uit menu’s van de volgende vier chefkoks: Jacob Jan Boerma *** van restaurant De Leest, Jonnie Boer*** van De Librije, Erik van Loo** van Parkheuvel of Soenil Bahadoer** van de Lindenhof.

Kookervaring niet nodig

Op de website pretenderen ze de slogans: ‘Kookervaring niet nodig’, ‘Op tafel in een handomdraai’,  ‘Ook jij kunt een sterrenchef zijn’. Het meeste werk is door de diverse sterrenkoks al gedaan, het enige wat jij hoeft te doen is de finishing touch. Is dit werkelijk waar? A dream come true…

Zo gaat het in z’n werk

Heb je een etentje gepland voor het weekend (doordeweeks gebruik je zo’n box natuurlijk toch niet!), dan moet je de bestelling plaatsen vóór woensdag 12 uur. Je kunt dan kiezen voor de bezorgtijd, of op donderdag of op vrijdag. Bovendien word je een half uur van te voren gesmst of je inderdaad thuis bent. So far so good! In mijn geval werd ik op tijd gebeld, een uur van tevoren of ik al thuis was, want de bezorger was wat sneller dan gepland. Prima!

Bezorgdienst van Schmidt Zeevis voor de box van Cook lik a ChefDe doos wordt bezorgd door een besteldienst van Schmidt Zeevis. Meteen word je erop geattendeerd dat het ijs in de vriezer moet. Ook staat er een sticker bovenop de doos met deze mededeling: heel attent dus.

Verder is de doos gevuld met 4 papieren zakken, elk met de ingrediënten voor 1 menugang. Alles zit verpakt in kleine plastic bakjes of plastic spuitzakjes. Het is wel erg belangrijk dat je alles IN DE PAPIEREN ZAK houdt, anders raak je de weg kwijt tijdens het kookproces.

Elke gerecht zit in een papieren zak
Alle ingrediënten van een gerecht zitten in een papieren zak

Je hebt namelijk zo ontzettend veel bakjes en spuitzakjes die allemaal op elkaar lijken en die je heel snel door elkaar kunt gooien, want het lijkt allemaal op elkaar. Gevolg: je moet wel ruimte maken in de koeling om vier van die zakken kwijt te kunnen (alternatief: alles per gang bij elkaar zetten). Gelukkig is het momenteel winter en koud genoeg buiten, dus ik heb mijn doos met vier zakken in de schuur gezet.

Cook like a Chef-box
Cook like a Chef-box: idee voor de kerst!

Verder vind je in de doos een uitgebreide instructie, overzicht van het menu plus vier kaartjes. Elke gang heeft een bijbehorend kaartje waarop de ingrediënten zijn gefotografeerd, met naam en toenaam. Tijdens het koken kun je op die manier alles uit elkaar houden.

Inhoud Cook like a Chef-box
Wat zit er nog meer in de box?

Het ‘koken’ kan beginnen

Mijn box bestaat uit vier gangen van het sterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Ik start met:

Rauwe gemarineerde zalmforel, amandelsherry, maggiplant’. Helaas wordt er geen bereidingstijd aangegeven, dus je moet even een inschatting maken hoelang je ongeveer bezig bent. Maar per gang heb je ongeveer 15 tot 20 minuten nodig voordat het resultaat op tafel staat.

Zalmforel met pompoen. het voorgerecht uit de box
Zalmforel ligt verborgen onder het plakje gemarineerde pompoen.

Het is praktisch als je eerst alle ingrediënten uitstalt op het aanrecht, en alle dekseltjes meteen verwijderd, zodat alles grijpklaar staat. Lees ook eerst even het ‘recept’ door voordat je van start gaat. Eigenlijk moet je eerst beginnen met de limoen te raspen (bijvoorbeeld met een microplane-rasp) en dan een helft uitpersen (staat niet in het recept). Vervolgens kun je de zalmforel met limoenrasp en –sap op smaak brengen. (Gewoon toevoegen in het bakje met zalmforel). Daarna is het een kwestie van het bord opmaken. Dit wordt stapsgewijs uitgelegd. Het is nog even zoeken wat de maggiplantcrème en wat de citroencrème is, maar de lichtgroene en gele kleur wijst uiteindelijk de weg. De amandel-sherrysaus is wat aan de dunne kant en loopt snel weg over het bord (dat is jammer). Bovendien zitten er zeker geen 6 eetlepels (misschien drie) in het bakje. Ondanks dat is het resultaat toch fantastisch! De smaak is raak. Alles mooi in balans; gemarineerde pompoen zorgt voor bite en de lichtzoete pompoenpitjes zijn lekker knapperig. Wat drinken we erbij? Ik kies voor een nieuwe wijn van Gall & Gall; de Bruce Jack Chenin blanc. Combineert uitstekend vanwege het kleine citrusbittertje (sluit aan bij de limoen) en zachte rondheid van het rijpe fruit.

 

Gang twee: ‘Zeeduivel, gepofte aubergine, beurre blanc van gefermenteerde paprikasap

Voor dit gerechtje moeten er eerst een aantal onderdelen worden opgewarmd: gepofte aubergine, gemarineerde uitjes, uienbouillon en beurre blancsaus. Hiervoor zou je 4 steelpannetjes nodig hebben. Helaas heb ik er maar twee (misschien al meer dan gemiddeld!), maar de oplossing is hier makkelijk. Twee onderdelen (uitjes en aubergine) heb ik opgewarmd in de magnetron (ca. 30 seconden), de andere twee op het vuur. Dan de (al voorgegaarde) zeeduivel nog even om en om bakken in de koekenpan en de borden kunnen worden opgemaakt. Hoe? Kijk naar de bijgeleverde foto, of het filmpje op de website.

Resultaat: prachtig gerecht! Heerlijke beetgare zeeduivel met een krokant koekje (kippenhuid chips!), aardse auberginepuree en een fris zuurtje van het gemarineerde uitje. Erbij een zacht-zoete kerriesaus (knoflook-kerriecrème). Doet zeker niet onder voor een tussengerecht in het restaurant zelf. We combineren dit gerecht met een mooie Bourgogne blanc van Vinoblesse.

Zeeduivel met gepofte aubergine en een zachte kerriecrème
Zeeduivel met gepofte aubergine en een zachte kerriecrème

Gang drie: Langzaam gegaarde lamsnek, gerookte aal, zeewier, koolrabi

Het is handig als je de oven alvast op voorverwarmen zet voordat je aan tafel gaat voor gang twee. Plus alle ingrediënten uit de koeling haalt om alles op kamertemperatuur te laten komen.

Heerlijk mals lamsnek met gerookte paling is een topcombinatie.

Verder wijst het zich hier vanzelf. De borden moet je voorwarmen in warm water, maar je kunt ze ook in ca. 30 seconden in de magnetron voorwarmen. Tenminste dat doe ik altijd. Het opmaken van het bord is hier simpel.

Resultaat: sterwaardig gerecht! Heerlijk mals (en kruidig) lamsvlees. Er bovenop een krokantje van aardappel. Spannend de combinatie met gerookte paling en palingcrème. Ook het krokante zeewier zorgt voor mooi tegenwicht. We zitten te smullen, we likken ons bord bijna af! We drinken er een sappige rode wijn uit de Languedoc van Lidewij van Wilgen: La Dame. Licht kruidig en niet te zwaar. Combineert fantastisch.

 

Gang vier: ‘Losgeslagen appeltaart

Voor dit dessert heb je weinig tijd nodig. Je moet alleen in ca. 2 minuten de appelstukjes bakken in een klein koekenpannetje. En het ijs heeft ca. 5 minuten nodig om ‘eetbaar’ te worden (komt uit de vriezer). Verder is het een kwestie van dresseren op het bord.

Resultaat: Frisse gebakken appel, niet te zoet! Fantastisch ijs met krokante koekkruimels. Als garnering steranijsjes van chocolade, kaneelstokjes in ijsvorm en een vanillestokje gemaakt van een soort gelei. Echt heerlijk!

Losgeslagen appeltaart uit de Cook like a Chef-box
Losgeslagen appeltaart is een gerecht van Jonnie Boer***

Conclusie: hiermee steel je de show!

Al met al? We zetten nog even wat conclusies op een rij:

  • – Aanvankelijk lijken de porties misschien klein als je alle bakjes ziet, maar na 4 gangen blijkt het geheel echt voldoende te zijn.
  • – Complexiteit en tijdsinvestering van koken op niveau wordt nog duidelijker als je zelf dit Cook Like a Chef-menu op tafel tovert.
  • – ‘Op tafel in een handomdraai’; dat klopt zeker als je ziet wat de chefkok al voor je heeft voorbereidt. Maar elke gang vereist toch nog even een aantal handelingen die misschien makkelijker zijn als je wat meer kookervaring hebt.
  • – Service is top!
  • – Duidelijke instructies.
  • – Smaak sterwaardig!
  • – Uitstraling: je steelt de show (kijk maar naar mijn mooie foto’s!).
  • – Voordeel: je hoeft de deur niet uit, niemand hoeft de BOB te zijn. Afwas nihil.
  • – Prijs? Het lijkt misschien wat aan de dure kant (€ 69,95 p.p.), maar het resultaat is absoluut sterwaardig. En bedenk wel: in het restaurant van De Librije in Zwolle was je duurder uitgeweest! (Als je al een plekje had kunnen reserveren!).

Misschien benieuwd naar andere boxen? Ook de STERRENchef-BOX heb ik getest! Zie hier

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book