Afgelopen week is het GOUDEN KOOKBOEK 2020 gekozen! Eerst was er een longlist met de beste kookboeken van 2020, toen een shortlist. Met uiteindelijke winnaar: Homemade Basics van Yvette van Boven. Gefeliciteerd Yvette ; een dikke kus!!!
Op I Love Food & Wine (ILFW) heb ik het afgelopen jaar bijna 50 kookboeken de revue laten passeren. Dat is ook heel wat. Benieuwd naar mijn favorieten? Ik heb een top 8 van de beste kookboeken 2020 samengesteld op basis van uitstraling, originaliteit, maar bovenal op inhoud – KLOPPEN DE RECEPTEN wel. Daarmee vul ik het weekmenu van de komende week. Gegarandeerd smullen staat voor de deur!
Dit zijn mijn favorieten:
- De Bijbel van de Nederlandse keuken – Janneke Vreugdenhil (Carrera Culinair)
- Flavour – Yotam Ottolenghi (Fontaine) ( Portobello steaks)
- Beiroet – Merijn Tol (Nijgh & van Ditmar)
- De Pescetariër – Jo Pratt (Citrus)
- De Wereld Thuis – Mascha Lammes & Ronald Giphart (Thomas Rap)
- Echt Eten – Pascale Naessens (TerraLannoo)
- Slow – Louise Franc (GoodCook)
- Ruige Kost – Edwin Vinke & Pascal Jacobsen (Carrera Culinair)
En bij al deze prachtige gerechten mag een glas wijn zeker niet te ontbreken. Uiteraard een bijpassende (daar gaat het om op I Love Food & Wine). Welke? Niet moeilijk, bekijk mijn wijnadvies bij elk recept.
Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happyness aan tafel.
MAANDAG
Op Meatless Monday starten we met het prachtige kookboek van Merijn Tol waarin ze een ode doet aan haar geliefde stad Beiroet. We eten gestoofde aubergines uit de oven met Muhammara. Vol van smaak, heel makkelijk om te maken, maar kost alleen iets meer tijd. Op tijd beginnen dus…

DINSDAG
Op dinsdag maken pakken we het kookboek Ruige Kost in de hand. Deze samenwerking tussen twee kwajongens, zanger Pascale Jacobsen (Blɸf) en sterrenchef Edwin Vinke, leidt tot een boek vol passie. Geïnspireerd op hun reizen en liefde voor Zeeland. Deze Kip Ketjap van Pascale is mijn absolute favoriet. In 20 minuten op tafel. Simpeler kan haast niet.

WOENSDAG
Uit de keuken van Jo Pratt komt deze maaltijdvissoep met zeewolf en bonen. In haar kookboek ‘De Pescetarier’ staat vis centraal, met elke keer een variatie voor de vegetariër. Gevuld met eenvoudige recepten. Deze vissoep is een goed voorbeeld. Maar ook de risotto met krab en groene asperges is een aanrader (krab kun je ook vervangen door garnalen).

DONDERDAG
Op donderdag eten we deze geweldige Indiase butter chicken. Recept afkomstig uit het heerlijke kookboek De Wereld Thuis. Geschreven door het echtpaar Mascha Lammes en Ronald Giphart. Echt een boek naar mijn hart, boordevol internationale klassiekers.

VRIJDAG
Voor het weekend nemen we even de tijd: we maken ouderwetse groentesoep met balletjes. Afkomstig uit het kookboek De bijbel van de Nederlandse keuken. Boordevol Hollandse recepten van vroeger en nu. Daar kun je dagen van genieten.

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!
Zin in nog meer favoriete kookboekgerechten? Dit zijn de toppers van 2019!
BEWAAR DIT WEEKMENU MET 5X BESTE KOOKBOEKEN 2020 OP PINTEREST!
Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!