Weekmenu #45

5x het beste uit mijn favoriete kookboeken 2020

Afgelopen week is het GOUDEN KOOKBOEK 2020 gekozen! Eerst was er een longlist met de beste kookboeken van 2020, toen een shortlist. Met uiteindelijke winnaar: Homemade Basics van Yvette van Boven. Gefeliciteerd Yvette ; een dikke kus!!!

Op I Love Food & Wine (ILFW) heb ik het afgelopen jaar bijna 50 kookboeken de revue laten passeren. Dat is ook heel wat. Benieuwd naar mijn favorieten? Ik heb een top 8 van de beste kookboeken 2020 samengesteld op basis van uitstraling, originaliteit, maar bovenal op inhoud – KLOPPEN DE RECEPTEN wel. Daarmee vul ik het weekmenu van de komende week, evenals mijn KERST e-BOOK (met kerstmenu’s van Yvette van Boven, Pascale Naessens en Louise Franc. Download hier) .
Gegarandeerd smullen staat voor de deur!

Dit zijn mijn favorieten:

  • De Bijbel van de Nederlandse keuken – Janneke Vreugdenhil (Carrera Culinair)
  • Flavour – Yotam Ottolenghi (Fontaine) (maandag komen de Portobello steaks online!)
  • Beiroet – Merijn Tol (Nijgh & van Ditmar)
  • De Pescetariër – Jo Pratt (Citrus)
  • De Wereld Thuis – Mascha Lammes & Ronald Giphart (Thomas Rap)
  • Echt Eten – Pascale Naessens (TerraLannoo)
  • Slow – Louise Franc (GoodCook)
  • Ruige Kost – Edwin Vinke & Pascal Jacobsen (Carrera Culinair)

En bij al deze prachtige gerechten mag een glas wijn zeker niet te ontbreken. Uiteraard een bijpassende (daar gaat het om op I Love Food & Wine). Welke? Niet moeilijk, bekijk mijn wijnadvies bij elk recept.

Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happyness aan tafel. 

MAANDAG

Op Meatless Monday starten we met het prachtige kookboek van Merijn Tol waarin ze een ode doet aan haar geliefde stad Beiroet. We eten gestoofde aubergines uit de oven met Muhammara. Vol van smaak, heel makkelijk om te maken, maar kost alleen iets meer tijd. Op tijd beginnen dus…

Auberginestoof met paprika uit Beiroet van Merijn Tol
Auberginestoof met paprika uit Beiroet

DINSDAG

Op dinsdag maken pakken we het kookboek Ruige Kost in de hand. Deze samenwerking tussen twee kwajongens, zanger  Pascale Jacobsen (Blɸf) en sterrenchef Edwin Vinke, leidt tot een boek vol passie. Geïnspireerd op hun reizen en liefde voor Zeeland. Deze Kip Ketjap van Pascale is mijn absolute favoriet. In 20 minuten op tafel. Simpeler kan haast niet.

Kip ketjap uit het kookboek ruige Kost van Paskal Jakobsen en Edwin Vinke
Kip Ketjap van Paskal Jakobsen

WOENSDAG

Uit de keuken van Jo Pratt komt deze maaltijdvissoep met zeewolf en bonen. In haar kookboek ‘De Pescetarier’ staat vis centraal, met elke keer een variatie voor de vegetariër. Gevuld met eenvoudige recepten. Deze vissoep is een goed voorbeeld. Maar ook de risotto met krab en groene asperges is een aanrader (krab kun je ook vervangen door garnalen).

Maaltijd vissoep met zeewolf en bonen
Maaltijd vissoep met zeewolf en bonen

DONDERDAG

Op donderdag eten we deze geweldige Indiase butter chicken. Recept afkomstig uit het heerlijke kookboek De Wereld Thuis. Geschreven door het echtpaar Mascha Lammes en Ronald Giphart. Echt een boek naar mijn hart, boordevol internationale klassiekers.

Butter chicken uit de Wereld Thuis van Ronald Giphart en Mascha Lammes
Butter chicken van Mascha

VRIJDAG

Voor het weekend nemen we even de tijd: we maken ouderwetse groentesoep met balletjes. Afkomstig uit het kookboek De bijbel van de Nederlandse keuken. Boordevol Hollandse recepten van vroeger en nu. Daar kun je dagen van genieten.

Verse groentesoep met balletjes uit het kookboek Bijbel van de Nederlandse keuken van Janneke Vreugdenhil
Verse groentesoep met balletjes

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Weekmenu 44 2019 KookboekfavorietenZin in nog meer favoriete kookboekgerechten? Dit zijn de toppers van 2019!

 

 

 

BEWAAR DIT WEEKMENU MET 5X BESTE KOOKBOEKEN 2020 OP PINTEREST!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Weekmenu de beste kookboeken 2020. GOUDEN KOOKBOEK 2020 is gewonnen door Yvette van Boven met Homemade Basics. Maar welke kookboeken zijn mijn favorieten op I Love Food & Wine? In het weekmenu van deze week 5x het favoriete recept uit mijn TOP 8 van het beste kookboek 2020. #kookboek #bestekookboek2020 #homemade #winnaar