Weekmenu #44

5x kookboekfavorieten 2019

Meer dan 500 kookboeken staan in mijn kast! En elk jaar komen er weer prachtige titels bij. Op dit moment vieren we de KOOKBOEKENWEEK! (van 8 t/m 17 november). Maar wat zijn mijn favorieten van 2019? En welke recepten smaken echt top? Na veel wikken en wegen, met pijn in mijn hart (want er is zoveel meer moois uitgekomen) kies ik deze vijf recepten voor deze week. Van Jamie Oliver en Sergio Herman tot verschillende kookboeken waarin groente centraal staat (de trend van nu!). Dat zorgt voor een heerlijke eetweek.

Natuurlijk altijd met een bijpassend wijnadvies (zie het recept). Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor nog meer mooie momenten aan tafel. 

MAANDAG

Op Meatless Monday eten we de vegetarische nummer 1 van 2019: Griekse plaattaart van courgette. Dit recept is een van de grote vegetarische favorieten uit het kookboek Superveg van Celia Brooks waarin 25 groenten centraal staan. Proberen dus!

Griekse plaatkoek
Griekse plaatkoek van courgette

DINSDAG

Op dinsdag koken we een pastagerecht uit het duimendikke kookboek Zes Seizoenen van Joshua McFadden (chefkok en groententeler): rigatoni met broccoli en worst. Uiteraard staan in dit boek ook groenten centraal. Toppertje.

 

Rigatoni met broccoli en worst
Rigatoni met broccoli en worst

WOENSDAG

TV-kok Jamie Oliver kwam dit jaar met het kookboek Food Fight Club. Deze Thaise klassieker Pad Thai is van zijn hand; een absolute aanrader! Heerlijk complex van smaak door de garnalen, tofu en tamarinde.

Pad Thai van Jamie Oliver
Pad Thai van Jamie Oliver

DONDERDAG

Ook de Indonesische keuken was favoriet dit jaar. Deze dadar boemboe (gekruide omelet met groenten) komt uit het prachtige kookboek De Smaak van de Sawa. Recept van Allard Sieburgh en zijn schoonmoeder Betty van Enst. Staat in 30 minuten op tafel. Heerlijk!

Dadar boemboe manis asin
Dadar boemboe manis asin, oftewel gekruide omelet

VRIJDAG

Voor het weekend; genieten we weergaloos lekkere Moorse kip, een gerecht van 3-sterren kok Sergio Herman. Afkomstig uit het kookboek Sobremesa; een ode aan zijn geliefde Ibiza.

Moorse kip van Sergio Herman uit Sobremesa
Moorse kip van Sergio Herman

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Nog meer sublieme kookboekfavorieten nodig? Hier vind je er nog vijf.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.