Week zonder Vlees

Mijn favoriete VEGA kookboeken!

In het kader van de Week zonder Vlees, én geïnspireerd door de Lekker Vega Kookboekverkiezing 2018 van de Vegetariërsbond, ben ik gaan nadenken over mijn favoriete VEGA kookboeken  met vegetarische recepten. Inmiddels zijn er heel wat exemplaren langs gekomen op Meatless Monday. Ze zijn zeker niet allemaal 100% vegetarisch, maar geschikt voor iedereen die regelmatig een dagje zonder vlees ook oké vindt. Dit is mijn TOP-lijstje, en ik vertel je ook waarom.

 

Veggie in 30 minuten

Dit kookboekje is geschreven door de Zweedse Ylva Bergqvist. Op het eerste gezicht lijkt het misschien niet zo interessant, omdat de nadruk ligt op 30 minuten. Maar niets is minder waar. Met name de receptuur is hier zeer verrassend. Mooie inspirerende combinaties van ingrediënten, veelal gebaseerd op de wereldkeuken. Er staan drie recepten op mijn site, en ze zijn alle drie super: Zoete aardappelfriet met lauwwarme hummus, Thaise currysoep met kokosroom, Nacho’s met mais, kaas en tomatensalsa. Maar ook Griekse ovenschotel met linzen en feta is een aanrader. De Okonomiyaki met avocado staat nog op mijn lijstje om te maken…

Bonenschotel met Mais met nachos
Bonenschotel met maïs met nacho’s uit Veggie in 30 minuten

Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall

Eerst was er het kookboek VEG. Daarna volgde Veggie; een selectie uit Veg met groente in de hoofdrol. Afkomstig van de Britse schrijver Hugh Fearnley-Whittingstall. Dit boek is heel toegankelijk met veel recepten die geschikt zijn voor het hele gezin. Je mist het vlees niet. Favorieten uit dit boek zijn: Griekse spinazietaart, Porotos Granados, Quiche met tomaat en geitenkaas, linzensoep met spinazie.

Griekse spinazietaart
Griekse spinazietaart

Simpel van Ottolenghi

Ottolenghi blijft natuurlijk ‘hot’. Bovendien kloppen zijn recepten altijd. In zijn nieuwste boek ‘Simpel’ staan groenten centraal, maar het is zeker geen vegetarisch kookboek. Van de 140 recepten zijn er ca. 32 stuks die uitgaan van vlees of vis. Verder is het boek zeer afwisselend en inspirerend. En over het algemeen makkelijk te maken. Voorbeelden van de vegetarische succesnummers zijn: Gilgi met kikkererwten en za’atar, Bulgur met tomaat, aubergine en citroenyoghurt of Pizza bianca met aardappel en salie. Ze staan helaas niet op mijn site.

De Flexikok van Veerle de Brabanter

Het grappige aan dit boek is dat alle recepten vegetarisch zijn. Alleen geeft Veerle steeds een aparte suggestie erbij om vlees of vis toch toe te voegen. Mijn favorieten uit dit boek zijn de Tapas van groenten, de pasta met paprika-pesto en de cannelloni met spinazie en avocado.

Tapas van verschillende groente
Tapas van verschillende groenten

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *