Voor het weekend

Thaise biefstuk salade met kerstomaten

Net als Sabrina Ghayour, de ongekroonde koningin van de Perzische keuken, heb ik ook een grote zwak voor Thaise biefstuk salade. Haar versie met kerstomaten en lente-uitjes staat in haar nieuwste (genomineerde) kookboek Persiana. Super recept! Bovendien in 30 minuten op tafel!

Portret Sabriana Ghayour
Portret Sabriana Ghayour

In haar intro vertelt Sabrina: ‘Deze versie is favoriet bij ons thuis, want de dressing is ‘precies goed’ en lijkt bij iedereen perfect in de smaak te vallen’. En dat klopt als een bus. Ook hier in huis zijn we laaiend enthousiast, want dit is een geweldige maaltijdsalade. We aten Sabrina’s serveer-suggestie erbij:  Aubergines met granaatappellak. Dit recept staat in hetzelfde boek. Eveneens superlekker. Je vindt dit recept onderaan in dit artikel.

Waarom is ‘Persiana, elke dag’ genomineerd?

Dit nieuwste kookboek van de Perzische Sabrina Ghayour is genomineerd als kookboek van het jaar 2023 door de vakjury van Food & Friends. Wat zegt de vakjury over dit boek:

‘De jury is lovend over de prachtige cover. Ghayour maakt waar wat ze belooft: namelijk ‘ongecompliceerde recepten bomvol smaak.’ Bovendien zijn de gerechten voor iedereen maakbaar. Pré: er staan veel handige tips in om de gerechten te serveren met ander lekkers uit dit boek.’

Wij zijn het eens met de jury. Kijk maar eens naar deze twee recepten: allebei makkelijk om te maken en bomvol smaak!

 

Welke wijn bij biefstuk salade met kerstomaten?

Deze fris-zure salade heeft een mooie balans tussen zuur, zout en pittig. Schenk hier een frisse witte wijn bij met een klein zoetje, zoals de Pinot Gris d’ Alsace, of een Muscat d’ Alsace. Of kies voor de klassieke combinatie met een Jurançon sec uit Zuidwest Frankrijk. Maar rood kan ook; kies dan voor een slanke Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland. Wij dronken er dit keer mijn favoriete rode wijn bij uit Alto Adige: Vernatch van Waldgries. Echt een geweldige combinatie vanwege het frisse elegante kersenfruit en mooie toegankelijke tannines. Alles mooi in balans.

Thaise biefstuk salade met kerstomaat uit het kookboek Persiana, elke dag van Sabrina Ghayour

Biefstuk salade met kerstomaten

Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 25 minuten
Totaal: 30 minuten
Heerlijke Thaise biefstuk salade naar een recept van de Perzische Sabrina Ghayour. Serveer in combinatie met de gelakte aubergines met pinda’s en lente-ui. zie recept hieronder.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 1 entrecote à 250 gram
  • grofgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 1 limoen
  • 1 theelepel pul biber of gewone chilivlokken
  • 200 gram snoeptomaatjes in verschillende kleuren gehalveerd
  • 2 lente-uitjes in dunne ringetjes
  • handvol korianderblad

Bereiding
 

  • Bedek de entrecote aan beide kanten met de grofgemalen peper en druk aan zodat de peper blijft zitten.
  • Verhit een koekenpan op hoog vuur. Besprenkel de entrecote aan beide kanten met 1/2 eetlepel olie. Bak 2 minuten per kant, tot de entrecote een mooi korstje heeft.
  • Haal uit de pan en laat afgedekt met aluminiumfolie 5 tot 10 minuten rusten.
  • Rasp de schil van de limoen en pers de limoen uit. Meng intussen in een kommetje: 2 eetlepels limoensap, geraspte limoenschil, 1 eetlepel olijfolie, sojasaus, suiker en pul biber. Voeg dan de tomaten en lente-uitjes toe. Meng alles door elkaar. Verdeel over 2 borden.
  • Snijd de entrecote in dunne plakjes. Leg op de tomatensalade. Bestrooi met de koriander. Lekker met de gelakte aubergines.

Aubergines met granaatappellak, pinda’s en lente-ui

230 minuten
  • 2 grote aubergines, geschild en in plakjes van 2,5 cm
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels granaatappelmelasse
  • 3 eetlepels vloeibare honing of ahornsiroop
  • 1 lente-ui, in schuine dunne ringetjes
  • handvol gezouten pinda’s, grofgehakt
  • zeezoutvlokken

1. Verwarm de oven voor op 220 C. Bekleed een grote braadslede (of bakplaat) met bakpapier.

2. Bestrijk de plakjes aan beide kanten met de olijfolie. Leg ze in een enkele laag in de braadslede. Rooster de aubergine ca. 22 tot 25 minuten

3. Meng de granaatappelmelasse met de honing, bestrijk hiermee de plakjes aubergine aan beide kanten en bestrooi met wat zout. Rooster nog 5 tot 6 minuten in de oven, tot de lak dik en kleverig is.

4. Bestrooi voor het serveren met lente-ui en de pinda’s.

 

Zin in nog meer Thaise gerechten? Dit zijn ook aanraders:

Thaise kip met cashewnoten
Thaise kip met cashewnoten

Het kookboek: Persiana, elke dag

Persiana, elke dag is hét vervolg op het kookboek Persiana, het ongelooflijke debuut van Sabrina Ghayour. Dit is haar zesde kookboek. Je vindt hierin ongecompliceerde groentegerechten, snelle eenpansgerechten en ovenschotels. Vegetarische recepten hebben de overhand.

We plaatsten al eerder gerechten van Sabrina. Kijk ook eens naar: kuku met aubergines of geitenkaassalade met bramen.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Persiana, elke dag
Auteur : Sabrina Ghayour
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 2803
Prijs : € 27,50

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

2 reacties op “Thaise biefstuk salade met kerstomaten”

  1. Bij het recept aubergine met granaatappels ontbreekt de helft. Wat moet ik doen met de ingrediënten behalve de aubergine. Wilde het vanavond maken maar dat gaat denk ik niet lukken?
    Vriendelijke groet Mieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept