Voor het weekend

Japanse peper steak met knoflook-sojasausboter

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Hou je van Aziatisch eten, dan is deze Japanse peper steak een must. Fantastisch diep van smaak en super snel op tafel. Wat wil je nog meer?

Het recept komt uit het nieuwe kookboek Izakaya met makkelijke gerechten uit de Japanse eethuisjes. Deze eethuisjes met makkelijke gerechten noemen ze in Japan Izakaya’s. Hier draait het om eten én drinken. Misschien is het tet eten eenvoudig, maar het vertegenwoordigt wel de hele Japanse gastronomie in het klein. Ook tref je vaak internationale gerechten aan met een Aziatische twist, zoals kaasfondue of de Koreaanse steak tartare die ik al eerder publiceerde.

Welke wijn bij Japanse peper steak met knoflook-sojasaus?

Deze steak is diep van smaak door veel peper, veel knoflook en veel sojasaus. Drink hier een volle rode wijn bij met body. Denk aan een Shiraz uit Australië of eentje uit Zuid-Afrika.

Peper steak met knofook-sojasaus biefstuk uit Japanse kookboek Izakaya van Tim Anderson

Japanse steak met knoflook-sojasaus

Voorbereiding: 10 minuten
Deze formidabele peper steak staat op de menukaart bij het Japanse eethuis Pepper Lunch in Tokyo. Daar maken ze deze pepersteak echt fantastisch, volgens Tim Anderson, schrijver van het kookboek Izakaya. Thuis maken is het ook een fluitje van cent. In 8 tot 10 minuten klaar!
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

Knoflook-sojasaus

  • 2 eetlepels sojasaus Kikkoman
  • 1 eetlepel sake
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 20 gram boter in blokjes
  • 3 teentjes knoflook in dunne plakjes

Ribeye

  • 1 eetlepel rijstolie
  • 1 ribeye à 300 gram liefst 2,5 cm dik, op kamertemperatuur
  • flinke hoeveelheid grof gemalen zwarte peper

Bereiding
 

  • Doe de ingrediënten voor de knoflook-sojasaus in een kommetje en roer door elkaar. Zet apart.
  • Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur, tot de olie rookt. Bestrooi intussen de ribeye aan alle kanten met de versgemalen peper.
  • Leg het vlees in de pan en bak in 2 tot 3 minuten aan één kan mooi bruin. Keer om en bak ook de andere kant ongeveer 2 minuten. De ribeye is nu half rauw. (Bak nog 2 minuten voor medium-rare, en nog 2 minuten voor medium.) Keer de ribeye elke 20 seconden om, zodat hij mooi egaal bruin wordt. Haal de biefstuk uit de pan en wikkel in alumiumfolie. Laat rusten tot de saus klaar is.
  • Haal de koekenpan van het vuur en voeg 60 ml water (4 eetlepels) toe. Zet de pan terug op het vuur en voeg het sojamengsel toe. Laat de saus ca. 4 minuten zachtjes koken, tot het vocht licht is ingekookt en de smaak van de knoflook in de saus is getrokken.
  • Haal de pan van het vuur. Snijd de ribeye in blokjes van ongeveer 2x2 cm en meng door de saus.
  • Lekker met witte rijst en de sashimi van avocado.

Zin in nog meer Japans?

Deze Japanse gerechten zijn ook aanraders:

Japans voorgerecht: Tomaat en avocado sashimi uit het kookboek Izakaya van Tim Anderson
Japanse salade: Tomaat en avocado sashimi

Het kookboek Izakaya

Prachtig kookboek met simpele gerechtjes uit de Japanse (Izakaya) restaurants. Geschreven door de Amerikaan Tim Anderson, dé kenner van de Japanse keuken en auteur van o.a. Vegan Japan Easy. Hij woont in Londen met zijn Britse vrouw. Won MasterChef UK in 2011 en is eigenaar van het Japanse soulfoodrestaurant Nanban in Londen.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Cover IzakayaTitel : Izakaya
Auteur : Tim Anderson
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 267 4
Prijs : € 27,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Tip: Lees dit artikel voor meer tips over de perfecte biefstuk bakken.

 

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Interesse gewekt?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Reacties

  1. Hans 1 december 2022 om 12:07 uur

    4 sterren
    Ik mis het gebruik van de boter in de bereiding. Wordt die gebruikt om de saus mee te binden na het inkoken?

    • Jolande Vos Jolande Vos 1 december 2022 om 15:09 uur

      Misschien is de titel een beetje verwarrend.
      Maar je doet dus alle ingrediënten voor knoflook-sojasaus eerst bij elkaar, inclusief de 20 gram boter.
      Dit voeg je later toe aan het achtergebleven bakvet, en dan wordt dit een dunne saus.

      Is dit voldoende duidelijk zo?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept