Voor het weekend

Japanse peper steak met knoflook-sojasausboter

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Hou je van Aziatisch eten, dan is deze Japanse peper steak een must. Fantastisch diep van smaak en super snel op tafel. Wat wil je nog meer?

Het recept komt uit het nieuwe kookboek Izakaya met makkelijke gerechten uit de Japanse eethuisjes. Deze eethuisjes met makkelijke gerechten noemen ze in Japan Izakaya’s. Hier draait het om eten én drinken. Misschien is het tet eten eenvoudig, maar het vertegenwoordigt wel de hele Japanse gastronomie in het klein. Ook tref je vaak internationale gerechten aan met een Aziatische twist, zoals kaasfondue of de Koreaanse steak tartare die ik al eerder publiceerde.

Welke wijn bij Japanse peper steak met knoflook-sojasaus?

Deze steak is diep van smaak door veel peper, veel knoflook en veel sojasaus. Drink hier een volle rode wijn bij met body. Denk aan een Shiraz uit Australië of eentje uit Zuid-Afrika.

Peper steak met knofook-sojasaus biefstuk uit Japanse kookboek Izakaya van Tim Anderson
Japanse steak met knoflook-sojasaus
Voorbereiding: 10 min
Deze formidabele peper steak staat op de menukaart bij het Japanse eethuis Pepper Lunch in Tokyo. Daar maken ze deze pepersteak echt fantastisch, volgens Tim Anderson, schrijver van het kookboek Izakaya. Thuis maken is het ook een fluitje van cent. In 8 tot 10 minuten klaar!
Aantal 2 personen

Ingredienten
  

Knoflook-sojasaus

  • 2 eetlepels sojasaus Kikkoman
  • 1 eetlepel sake
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 20 gram boter in blokjes
  • 3 teentjes knoflook in dunne plakjes
  • 1 eetlepel rijstolie
  • 1 ribeye à 300 gram liefst 2,5 cm dik, op kamertemperatuur
  • flinke hoeveelheid grof gemalen zwarte peper

Bereiding
 

  • Doe de ingrediënten voor de knoflook-sojasaus in een kommetje en roer door elkaar. Zet apart.
  • Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur, tot de olie rookt. Bestrooi intussen de ribeye aan alle kanten met de versgemalen peper.
  • Leg het vlees in de pan en bak in 2 tot 3 minuten aan één kan mooi bruin. Keer om en bak ook de andere kant ongeveer 2 minuten. De ribeye is nu half rauw. (Bak nog 2 minuten voor medium-rare, en nog 2 minuten voor medium.) Keer de ribeye elke 20 seconden om, zodat hij mooi egaal bruin wordt. Haal de biefstuk uit de pan en wikkel in alumiumfolie. Laat rusten tot de saus klaar is.
  • Haal de koekenpan van het vuur en voeg 60 ml water (4 eetlepels) toe. Zet de pan terug op het vuur en voeg het sojamengsel toe. Laat de saus ca. 4 minuten zachtjes koken, tot het vocht licht is ingekookt en de smaak van de knoflook in de saus is getrokken.
  • Haal de pan van het vuur. Snijd de ribeye in blokjes van ongeveer 2x2 cm en meng door de saus.
  • Lekker met witte rijst en de sashimi van avocado.

Zin in nog meer Japans?

Deze Japanse gerechten zijn ook aanraders:

Japans voorgerecht: Tomaat en avocado sashimi uit het kookboek Izakaya van Tim Anderson
Japanse salade: Tomaat en avocado sashimi

Het kookboek Izakaya

Prachtig kookboek met simpele gerechtjes uit de Japanse (Izakaya) restaurants. Geschreven door de Amerikaan Tim Anderson, dé kenner van de Japanse keuken en auteur van o.a. Vegan Japan Easy. Hij woont in Londen met zijn Britse vrouw. Won MasterChef UK in 2011 en is eigenaar van het Japanse soulfoodrestaurant Nanban in Londen.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Cover IzakayaTitel : Izakaya
Auteur : Tim Anderson
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 267 4
Prijs : € 27,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Tip: Lees dit artikel voor meer tips over de perfecte biefstuk bakken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept