Hou je van Aziatisch eten, dan is deze Japanse peper steak een must. Fantastisch diep van smaak en super snel op tafel. Wat wil je nog meer?
Het recept komt uit het nieuwe kookboek Izakaya met makkelijke gerechten uit de Japanse eethuisjes. Deze eethuisjes met makkelijke gerechten noemen ze in Japan Izakaya’s. Hier draait het om eten én drinken. Misschien is het tet eten eenvoudig, maar het vertegenwoordigt wel de hele Japanse gastronomie in het klein. Ook tref je vaak internationale gerechten aan met een Aziatische twist, zoals kaasfondue of de Koreaanse steak tartare die ik al eerder publiceerde.
Welke wijn bij Japanse peper steak met knoflook-sojasaus?
Deze steak is diep van smaak door veel peper, veel knoflook en veel sojasaus. Drink hier een volle rode wijn bij met body. Denk aan een Shiraz uit Australië of eentje uit Zuid-Afrika.
Japanse steak met knoflook-sojasaus
Ingredienten
Knoflook-sojasaus
- 2 eetlepels sojasaus Kikkoman
- 1 eetlepel sake
- 1 eetlepel vloeibare honing
- 20 gram boter in blokjes
- 3 teentjes knoflook in dunne plakjes
Ribeye
- 1 eetlepel rijstolie
- 1 ribeye à 300 gram liefst 2,5 cm dik, op kamertemperatuur
- flinke hoeveelheid grof gemalen zwarte peper
Bereiding
- Doe de ingrediënten voor de knoflook-sojasaus in een kommetje en roer door elkaar. Zet apart.
- Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur, tot de olie rookt. Bestrooi intussen de ribeye aan alle kanten met de versgemalen peper.
- Leg het vlees in de pan en bak in 2 tot 3 minuten aan één kan mooi bruin. Keer om en bak ook de andere kant ongeveer 2 minuten. De ribeye is nu half rauw. (Bak nog 2 minuten voor medium-rare, en nog 2 minuten voor medium.) Keer de ribeye elke 20 seconden om, zodat hij mooi egaal bruin wordt. Haal de biefstuk uit de pan en wikkel in alumiumfolie. Laat rusten tot de saus klaar is.
- Haal de koekenpan van het vuur en voeg 60 ml water (4 eetlepels) toe. Zet de pan terug op het vuur en voeg het sojamengsel toe. Laat de saus ca. 4 minuten zachtjes koken, tot het vocht licht is ingekookt en de smaak van de knoflook in de saus is getrokken.
- Haal de pan van het vuur. Snijd de ribeye in blokjes van ongeveer 2x2 cm en meng door de saus.
- Lekker met witte rijst en de sashimi van avocado.
Zin in nog meer Japans?
Deze Japanse gerechten zijn ook aanraders:
- Sashimi van avocado
- Yakitori; de Japanse kipsaté
- Mosselen met ponzu
- Okonomiyaki met garnalen
- Kip Katsu Sandwich
- Moyashi Soba; noodlesoep met groene groenten
Het kookboek Izakaya
Prachtig kookboek met simpele gerechtjes uit de Japanse (Izakaya) restaurants. Geschreven door de Amerikaan Tim Anderson, dé kenner van de Japanse keuken en auteur van o.a. Vegan Japan Easy. Hij woont in Londen met zijn Britse vrouw. Won MasterChef UK in 2011 en is eigenaar van het Japanse soulfoodrestaurant Nanban in Londen.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:
Titel : Izakaya
Auteur : Tim Anderson
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 267 4
Prijs : € 27,50
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Tip: Lees dit artikel voor meer tips over de perfecte biefstuk bakken.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen