Weekmenu #45

5x beste kookboeken 2021

November is het kookboekenmaand! Dan worden de beste kookboeken van het jaar gekozen, door vakjury’s en het publiek. Helaas zijn er twee verschillende wedstrijden in Nederland: het Gouden Kookboek (initiatief van CPNB) en Kookboek van het Jaar (initiatief Fusina Verloop ism Food for Friends). Inmiddels is het Gouden kookboek gekozen! ‘Een kookboek’ van de Antwerpse chef Seppe Nobels ging er met de winst van door. Op 17 november is de finale van het Kookboek van het Jaar in aantocht. Deze week gaan we alvast koken uit MIJN favoriete kookboeken-keus van 2021. Stuk voor stuk aanraders!

Op I Love Food & Wine (ILFW) heb ik het afgelopen jaar opnieuw meer dan 50 kookboeken de revue laten passeren. Dat is ook heel wat. Benieuwd naar mijn favorieten? Ik heb een top 11 van de beste kookboeken 2021 samengesteld op basis van uitstraling, originaliteit, maar bovenal op inhoud – KLOPPEN DE RECEPTEN wel. Daarmee vul ik het weekmenu van de komende week. Gegarandeerd smullen staat voor de deur!

Dit zijn mijn favorieten:

En bij al deze prachtige gerechten mag een glas wijn zeker niet te ontbreken. Uiteraard een bijpassende (daar gaat het om op I Love Food & Wine). Welke? Niet moeilijk, bekijk mijn wijnadvies bij elk recept.

Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happyness aan tafel. 

MAANDAG

Op Meatless Monday starten we met het Easy Dinners – kookboek van de Belgische Louise De Brabandere. Boordevol snelle en smakelijke recepten voor gewone doordeweekse dagen. Deze vegetarische enchilada’s zijn meer dan verrukkelijk. Gemakkelijk koken uit de voorraadkast.

Enchilada's met zoete aardappel
Enchilada’s met zoete aardappel

DINSDAG

Op dinsdag maken maken we de doordeweekse bolognese, gemaakt van hamburgers. Een recept afkomstig uit het kookboek ‘Een ode aan Groenten’ van Alice Zaslavsky. Die ‘ode aan groenten’ komt tot uiting in de courgette-spaghetti mix die je erbij geeft. Daardoor heel lichtverteerbaar. Bovendien snel klaar. Maar ook de recepten salade met peer en de BLT met avocado zijn aanraders.

Makkelijke bolognese van hamburgers uit het kookboek Ode aan groenten van Alice Zaslavsky
Makkelijke bolognese van hamburgers

WOENSDAG

Op woensdag kies ik iets uit het reportoire van Pascale Naessens. Zij is een van mijn lievelings-auteurs. Al haar recepten zijn simpel om te maken en elke keer weer verrassend om te eten. Bovendien koolhydraatarm. Een van mijn favoriete recepten is de zalm in spinazie-kokossaus. Haar laatste kookboek ‘Ik eet zo graag’ is een absolute aanrader. Lees hier nog even onze recensie.

Zalm in kokosmelksaus van Pascale Naessens voor het pure kerstmenu in E-book
Zalm in gekruide kokosmelksaus

DONDERDAG

Op donderdag koken we uit het kookboek MED van Claudia Roden. Alle recepten zijn vele malen door haarzelf getest en dat proef je! Simpel om te maken is haar Kip uit de oven met olijven. Heerlijk in combinatie met de salade van geroosterde groenten uit hetzelfde boek. Op tijd beginnen, want hier doet de oven het werk.

Kip uit de oven met olijven en citroen
Kip uit de oven met olijven en citroen

VRIJDAG

Uit de Indiase keuken van Paulami Joshi komt deze klassieker: kip korma. Je hebt hier wat meer tijd voor nodig; dus een ideaal weekendrecept. En, laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst, want het resultaat is meer dan geweldig.

Kip Korma uit het kookboek De bijbel van de Indiase keuken van Paulami Joshi
Kip Korma

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Weekmenu 44 2019 KookboekfavorietenZin in nog meer favoriete kookboekgerechten? Dit zijn de toppers van 2019!

 

 

Weekmenu 45 beste kookboeken favorieten 2020En dit zijn mijn toppers van 2020!

 

 

 

BEWAAR DIT WEEKMENU MET 5X BESTE KOOKBOEKEN 2021 OP PINTEREST!

 

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.Welke beste kookboeken zijn in 2021 de grote winnaars? Het gouden kookboek is gewonnen door Seppe Nobels en zijn kookboek EEN KOOKBOEK. Binnenkort wordt het kookboek van het jaar gekozen. In dit weekmenu vind je toppers van I Love Food & Wine. Recepten nodig? Ga naar de website van I Love Food & Wine. #wijn-spijscombinatie #kookboek #bestekookboek2021 #winnaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *