Nederlandse wijn

8,5 pnt: Apostelhoeve Cuvée XII 2023, een unieke blend

Dit voorjaar was ik opnieuw uitgenodigd om de nieuwe jaargangen van het gerenommeerde Nederlandse domein Apostelhoeve te komen proeven (lees nog even mijn verhaal!). Hier maakt wijnmakers-familie Verhulst negen witte wijnen van klassieke rassen. Maar vooral hun Apostelhoeve Cuvée XII is de grote verleider! Die wil je op voorraad hebben. Lees maar…

In het hart van het pittoreske Zuid-Limburgse landschap, waar het riviertje de Jeker zachtjes door het dal slingert, ligt het bekendste wijndomein van Nederland: de Apostelhoeve. Met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen, toen uitgestrekte wijngaarden de regio sierden, heeft dit domein de tand des tijds glansrijk doorstaan. In 1892 neemt Alphonse Hulst als pachter zijn intrek in de Apostelhoeve. In die tijd was het een fruitteeltbedrijf met als specialisatie appels en kersen.

Vanaf 1970 wordt er een nieuwe weg ingeslagen. Van fruittelers maakten ze de omslag naar wijnmakers. Onder leiding van visionaire pionier (opa) Hugo Hulst (1e generatie), die destijds het potentieel van dit unieke terroir herkende, heeft de Apostelhoeve wijn zich ontwikkeld tot een van de voortrekkers van de moderne Nederlandse wijnbouw.

 

Exclusieve Ligging

De wijngaarden van de Apostelhoeve liggen rondom de prachtige hofboerderij, heel idyllisch bovenop de Louwberg. Vooral de zuidelijke ligging is uniek. Behalve een adembenemend uitzicht op het Jekerdal, is het ook een prachtige positie voor de wijnstokken. De bodem is een rijke mengeling van humus, zand en kiezel, met een diepe onderlaag van mergel en kalksteen. Deze samenstelling zorgt voor een optimale afwatering en mineraliteit, die onmiskenbaar doorklinkt in de kwaliteit van de wijnen.

Apostelhoeve met prachtig uitzicht
Vanaf het terras van de Apostelhoeve kijk je op het Jekerdal

Innovatie en traditie gaan hand in hand

Sinds de eerste aanplant in 1970 heeft de Apostelhoeve een constante groei doorgemaakt. Inmiddels beslaat het domein 20 hectare, met een indrukwekkende jaarlijkse productie van ongeveer 120.000 flessen. Ze verbouwen 5 verschillende druivenrassen: Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling, Pinot Gris en sinds 2020 ook Viognier.

Sinds 2014 wordt de oogst binnengehaald met een super-de-luxe oogstmachine (de enige in zijn soort in Nederland). In 2012 werd de kelder al met 300 m2 uitgebreid, en momenteel wordt deze capaciteit nogmaals verdubbeld. Tijdens ons bezoek mogen we rondlopen in deze nieuwe kelderruimte die over een paar maanden helemaal klaar zal zijn. Ik kijk ernaar uit om dat te mogen bewonderen.

Apostelhoeve 2023 line-up
Behalve deze 7, maken ze ook 2 mousserende wijnen

Familiebedrijf bij uitstek

Apostelhoeve is een echt familiebedrijf. Van opa Hugo tot zijn zoon Mathieu, en nu met de toetreding van de derde generatie, zonen Robin en Gilbert, blijft het familiebedrijf trouw aan zijn wortels terwijl het vooruit kijkt. Ook Mathieu’s vrouw Julka is van onschatbare waarde voor het domein, wat benadrukt hoezeer de Apostelhoeve een familieonderneming is.

 

Beschermde Geografische Aanduiding: Mergelland

De Apostelhoeve produceert verschillende druivensoorten zoals Müller-Thurgau, Riesling, Auxerrois, Pinot Gris en Viognier. Elk van deze variëteiten wordt gekenmerkt door een eigen, unieke expressie van het terroir. Alle wijnen staan bekend om hun frisheid, aromatische complexiteit en elegante minerale tonen.

In 2018 kreeg de Apostelhoeve de erkenning als BOB (Beschermde Oorsprong Benaming) Mergelland. Hiermee wordt de unieke kwaliteit en geografische authenticiteit van hun wijnen nog eens extra bevestigd.

 

Hoe smaakt Apostelhoeve Cuvée XII?

Apostelhoeve Cuvée XII Apostelhoeve Cuvée XII is een uniek blend, gemaakt van 3 druivenrassen: Müller-Thurgau (40%), Auxerrois (30%) en Pinot Gris (30%). De verhouding is niet elk jaar precies hetzelfde, want dit hangt af van de uiteindelijke resultaten.

Deze Cuvée XII 2023 is heel verleidelijk in de geur met mooie fruitaroma’s van rijpe peer, witte bloesem en perzik. In de smaak is hij verleidelijk verfrissend, maar ook vol en rijk. Rond mondgevoel met een klein bittertje in de afdronk. Bovendien maar 12% alcohol.

Maar ook de fles zelf is een plaatje om te zien met z’n prachtige feloranje label (een ode aan de Nederlandse roots!). En het woord Cuvée XII verwijst naar de 12 apostelen.

 

Wat eten bij Apostelhoeve Cuvée XII?

Door z’n verleidelijke frisheid is deze wijn een zeer geschikt apéritief. Dit vindt iedereen lekker. Maar daarnaast is hij ook breed inzetbaar bij allerlei gerechten. Denk aan asperges, visgerechten, pasta’s, maar ook bij Aziatische gerechten is hij een fantastische begeleider. Kijk eens naar de volgende gerechten:

Thaise kipsalade met kokos
Thaise kipsalade met kokos en so-oen
Weekmenu 19 2021 witte asperges
12x de lekkerste aspergegerechten
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *