Chileens wit

7,5 pnt: fruitige Pinot Grigio van Gall&Gall

Bij de term ‘nieuwe wereld’ denk je misschien ook aan ‘nieuwe’, jonge wijnhuizen. Het Chileense Santa Rita kun je echter bezwaarlijk nieuw noemen: dit wijnhuis bestaat al meer dan 120 jaar. Ter ere van het 120-jarig jubileum werd de ‘120 Reserva Especial’ serie op de markt gebracht: een reeks soepele, toegankelijke wijnen. Op de proeftafel bij het proefpanel van I Love Food & Wine verscheen de Pinot Grigio uit deze serie, verkrijgbaar bij Gall&Gall.

Wijnhuis Santa Rita werd in 1880 opgericht in Alto Jahuel door Domingo Fernandez. Door de nodige groei en uitbreidingen is Santa Rita vooral in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw flink gegroeid. Tegenwoordig heeft het wijnhuis in totaal maar liefst een ruime 3.000 hectare aan wijngaarden in een groot aantal belangrijke Chileense wijngebieden. De ‘120 Reserva Especial’ Pinot Grigio is afkomstig uit Central Valley, waar Santa Rita in 3 van de 4 subregio’s wijngaarden heeft: Maipo, Rapel en Curicó.

120 jaar of 120 helden?

Intrigerend genoeg vertelt het etiket van deze Pinot Grigio een ander verhaal over de ‘120 Reserva Especial’-wijnen dan de website van Santa Rita. Volgens een legende zouden 120 vrijheidsstrijders voor de nacht hun toevlucht hebben gezocht in de kelders van het Santa Rita Estate, na een lange zware veldslag in 1814 tijdens de Chileense Onafhankelijkheidsoorlog. In diezelfde kelders zou tegenwoordig deze serie wijnen gemaakt worden ter ere van deze 120 helden. Het zal de oplettende lezer niet ontgaan zijn dat volgens bovenstaande informatie het wijnhuis Santa Rita in dat jaar nog niet bestond… Wellicht ging het hier om een voorganger van het huidige wijnhuis? Maar goed, wat het verhaal achter de fles ook is, uiteindelijk gaat het natuurlijk om de inhoud.

Fruitig en verfrissend

De wijn is bleekgeel van kleur en opvallend geurig, met veel rijpe peer en rode appel. In de smaak treffen we datzelfde fruit, met daarnaast wat citroen, abrikoos en stervrucht. Deze Pinot Grigio is lekker verfrissend en heeft een ronde, zachte afdronk. Geen erg complex glas wijn, wel heel vriendelijk en toegankelijk.

Wat eten we bij de Santa Rita 120 Pinot Grigio?

Deze witte wijn is gemakkelijk en lekker breed inzetbaar. Gewoon als glas op zich bijvoorbeeld of bij de borrel, met daarbij als hapje gepaneerde gamba’s of tapas van groente. Of schenk hem bij een salade (als lunch of diner) waar een frisse witte wijn met rondeur goed bij smaakt, zoals een kievitsbonensalade met veldsla, een salade met gerookte forel, rode appel en tuinkers, een salade van kropsla met ham en perzik of bloemkoolroosjes met limoenmayonaise.

Groente tapas maaltijd
3x tapas op basis van groente

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

 

Deze tekst is geschreven door Monique van Kruining. Op 17 oktober 2018 blind geproefd en beoordeeld door het I Love Food & Wine-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.