Volle sauvignon blanc

Sancerre van topkwaliteit

Sancerre, waarschijnlijk de meest bekende Sauvignon Blanc uit de Loirevallei, bezit van oudsher al een kwaliteitsimago. Maar niet altijd wordt dit ook waargemaakt. Maar deze Sancerre (2015) van Claude Riffault is van een ander kaliber; hij is zelfs van topniveau!

Inmiddels is de 2017 te koop bij Vivino! Sla je slag.

Het wijngebied Sancerre lijkt op een fata morgana in de woestijn. Vanuit een vlak landschap kom je bij grillige heuvels. Op de top van de heuvel ligt de stad Sancerre, met rondom de wijngaarden. Domaine Claude Riffault bezit 33 verschillende percelen in 4 verschillende dorpjes, van groot tot klein. Hij is nu één van de zes toonaangevende wijnbedrijven van de Sancerre-appellation.
De wijngaard ‘Les Boucauds’ staat op een bodem van leem met kalk (Kimmeridge) van 140 miljoen jaren oud; de zogenaamde ‘terres blanches’.  Zo’n bodem zorgt voor body, kracht en bewaarpotentieel. Daar komt nog eens bij dat ligging (expositie) zuidoostelijk is. En dat zijn de beste akkers, want  hier krijgen de druiven extra zon en worden daardoor mooi rijp. Bovendien zijn de wijnstokken 30 tot 40 jaar oud.

Met zorg gemaakt

Domaine Claude Riffault werkt helemaal biologisch; alle druiven zijn handgeplukt, en er wordt zeer streng geselecteerd. Alleen de allermooiste druiven worden geperst. Daarna wordt 50% op staal (zorgt voor fris fruit), én (héél bijzonder voor Sancerre)  50% op houten barriques gevinifieerd . Tot slot nog 6 tot 8 maanden oudering op de ‘lie’.  Al met al zorgt deze methode voor een Sancerre van topkwaliteit. Resultaat: een knisperende mineraliteit (vanwege de oeroude bodem) mét diepgang, verfijnde mooie fruitaroma’s  en body. Verfrissende lange afdronk met finesse. Een prachtige sauvignon blanc waar je niet vanaf kunt blijven.

Wat eten we bij deze wijn?

Klassieke combinatie met Sancerre zijn de verse geitenkaasjes uit de streek; de zogenaamde Crottin de Chavignol. Ook ideaal als partner bij een fruits de mer, oesters, gegrilde asperges, frisse salades (zoals de tomatensalade met grapefruit) en gepocheerde zalmforel. Combineer deze wijn ook eens bij de borrelhap komkommer met geitenkaas of Quiche met tomaat en geitenkaas.
En drink deze wijn niet te koud! Tussen de 10 – 12 °C, dan komen de aroma’s mooier naar voren!!!

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.