Weekmenu #21

12x het lekkerste met asperges

Het aspergeseizoen is inmiddels in volle gang. Vanaf eind april is het seizoen officieel gestart, maar heb jij ze al op je bord gehad? Ik wel, want ik ben er dol op. Er staan dan ook heel veel (zo’n 30 stuks) superfijne asperge recepten op mijn website. Voor deze week kies ik de 12 allerlekkerste gerechten met dat prachtige witte goud van Nederlandse bodem. En dan weet ik zeker: elke dag wordt een feestmaal!

Welke wijn bij asperges?

Bij deze asperge recepten hoort vanzelfsprekend  een goed glas wijn. Uiteraard een bijpassende (daar gaat het om op I Love Food & Wine). Welke? Bekijk de wijnadviezen bij elk recept. Of lees mijn verhaal WELKE WIJN BIJ ASPERGES
Welke wijn bij asperges?
Welke wijn bij asperges?

Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happyness aan tafel. 

Asperges met botersaus

Op Meatless Monday beginnen we lekker makkelijk met een gerecht waarin witte asperges helemaal volledig tot hun recht komen: asperges met botersaus. Aangevuld met half hard gekookte eieren. Simpel maar ongeëvenaard.

Asperges met botersaus van Estée Strooker
Asperges met botersaus

Asperges met ham in roomsaus uit de wok

Wil je heel snel klaar zijn, kies dan voor deze asperges met ham in roomsaus. Een simpel, maar overheerlijk wokgerecht dat in 30 minuten op tafel staat.

Asperges met krieltjes en ham in roomsaus
Roergebakken asperges met krieltjes en ham in roomsaus

 

Orzotto met asperges, garnalen en kefir-dressing

Risotto met asperges: dat staat hier elk jaar opnieuw op tafel. Het lievelingsgerecht van mijn dochter Ninah. Maar ben je in voor een heerlijke variant; maak dan dit recept op basis van vluggort (in plaats van rijst). Kruiden en de romige dressing op basis van kefir maken het ongeëvenaard. Klinkt ingewikkeld, maar staat toch gewoon in 45 minuten op tafel.

Orzotto met asperges uit het kookboek Insane van Vanja van der Leeden en Remko Kraaijeveld
Orzotto met verse asperges en kefir-pistachedressing

Groene curry met asperges

asperges in een Aziatisch jasje; dat tref je aan in dit simpele recept: groene curry met asperges. Het is een Aziatische curry boordevol groenten zoals snijbonen, verse groene sojabonen en asperges. Bovendien niet alleen vegetarisch, maar ook nog eens vegan voor de liefhebber. Echt overheerlijk! Komt gegarandeerd op je favorietenlijst.

Groene curry met asperges uit het kookboek Easy Dinners van Louise de Brabandere
Groene curry met asperges

Asperges met gerookte zalm en romige oestersaus

Feestje in het vooruitzicht? Zet dan dit gerecht op tafel: asperges met gerookte zalm en romige oestersaus. Dit is een van mijn lievelingen! Ik kijk er nu al uit…

Asperges met zalm en oestersaus
Asperges met zalm en Aziatische oestersaus

 

Asperges met tuinbonen en garnalen

Dit is echt een weekendrecept: asperges met tuinbonen en garnalen. Er zijn nog geen verse tuinbonen op dit moment, maar met diepvries gaat het ook heel goed. En met die zelfgemaakt kervelboter erbij ben je verzekerd van een TOP-gerecht. Staat in 60 minuten op tafel.

Asperges met tuinbonen en garnalen uit het kookboekje Asperges van de Nederlandse Jessica Lek
Asperges met tuinbonen en Hollandse garnalen

 

Open lente-ravioli met asperges

Een beetje chique versie met asperges is deze ‘open lente-ravioli’. In feite is dit een verse pasta (lasagnevellen) met witte asperges en een dillesaus. Afkomstig uit het kookboek Greendelicious. Let op: recept voor twee  personen. Maar heel gemakkelijk uit te breiden naar vier.

Lasagne met asperges en dille
Open lente-ravioli met asperges

Asperges met ham en beurre noisette

Klassieker met een twist: Asperges met ham en beurre noisette. Een recept uit het kookboekje Asperges. Een aanrader.

Asperges met notenboter
Asperges met ham en beurre noisette

Gnocchi met groene asperges

Ook in Italië zijn witte asperges heel populair. Elk restaurant heeft een Risotto met asperges op de kaart en dat hebben we meerdere malen daar gegeten! Maar wat we niet hebben gezien is ‘gnocchi met asperges’. Die maak je heel gemakkelijk zelf. Bovendien zó klaar. Je kunt de gnocchi ook vervangen door kant-en-klare tortelloni gevuld met spinazie uit de koeling; ook heerlijk!

Gnocchi met pesto en groene asperges
Gnocchi met pesto en groene asperges

Asperges met amandelsaus

In plaats van koken, kun je asperges ook grillen. Dat is in feite nog makkelijker en sneller. Geef er deze zelfgemaakte amandelsaus bij en een lamskoteletje. Zo’n feestmaal staat in 30 minuten op tafel. Mmm….

Asperges met amandelsaus
Gegrilde asperges met amandelsaus

 

Pasta primavera met asperges

Pasta met verse doperwten en groene asperges. Een lust voor het oog, makkelijk om te maken en in 35 minuten op tafel. Gezond, snel en vegetarisch. Wat wil je nog meer?

Pasta primavera uit het kookboek Insane van Vanja van der Leeden en Remko Kraaijeveld
Pasta primavera met groene asperges

Vietnamese steak met groene asperges

Ook in Azië zijn asperges een favoriet ingrediënt. Proef maar eens deze Vietnamese steak met groene asperges uit de wok. Heerlijk recept van mijn favoriete tv-kok Bill Granger!

Vietnamese biefstuk
Vietnamese biefstuk met groene asperges

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

 

Weekmenu 16 aspergesZin in nog meer asperge recepten? Hier vind je er nog vijf!

 

 

 

 

Wat is het verschil tussen witte en groene asperges?

Witte asperges versus groene asperges: wat is het verschil? Nou, het begint allemaal met hun groei. Witte asperges groeien verborgen onder de grond, beschermd tegen felle zonneschijn, waardoor ze hun kenmerkende witte bleke kleur krijgen. Groene asperges daarentegen groeien juist dapper boven de grond, badend in het zonlicht. Hierdoor ontstaat hun levendige groene tint.

Verschil in smaak

Maar daar houdt het niet op! Behalve kleur is er ook verschil in smaak. Witte asperges smaken zoetig, delicaat en mild, met een vleugje bitterheid. Ze smelten bijna in je mond met hun zachte en sappige textuur. Groene asperges hebben juist een meer prominente smaak, met notige en grasachtige tonen die je smaakpapillen doen ontwaken. Ze zijn steviger en volwassener dan hun bleke tegenhangers.

Verschil in bereiding

Maar laten we niet vergeten hoe ze klaar moeten zijn! Witte asperges vereisen veel meer voorbereiding, want ze moeten eerst worden geschild voordat je ze kunt koken. Bij groene asperges is dat helemaal niet nodig. Je hoeft alleen het onderste harde gedeelte te verwijderen voordat je ze in de pan gooit of op de grill legt.

 

BEWAAR DEZE WITTE ASPERGE RECEPTEN OP PINTEREST!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Weekmenu met de 5 allerlekkerste gerechten met witte asperges. Van eenvoudig (asperges met botersaus) en asperges met ham uit de wok tot heel feestelijk met tuinbonen,zalm of witte asperges met Hollandse garnalen. Recepten nodig? Ga naar de website #wijn-spijscombinatie #witte asperges #witte goud #vaneigenbodem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *