Het aspergeseizoen is inmiddels in volle gang. Vanaf eind april is het seizoen officieel gestart, maar heb jij ze al op je bord gehad? Ik wel, want ik ben er dol op. Er staan dan ook heel veel (zo’n 30 stuks) superfijne asperge recepten op mijn website. Voor deze week kies ik de 12 allerlekkerste gerechten met dat prachtige witte goud van Nederlandse bodem. En dan weet ik zeker: elke dag wordt een feestmaal!
Welke wijn bij asperges?

Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happyness aan tafel.
Asperges met botersaus
Op Meatless Monday beginnen we lekker makkelijk met een gerecht waarin witte asperges helemaal volledig tot hun recht komen: asperges met botersaus. Aangevuld met half hard gekookte eieren. Simpel maar ongeëvenaard.

Asperges met ham in roomsaus uit de wok
Wil je heel snel klaar zijn, kies dan voor deze asperges met ham in roomsaus. Een simpel, maar overheerlijk wokgerecht dat in 30 minuten op tafel staat.

Orzotto met asperges, garnalen en kefir-dressing
Risotto met asperges: dat staat hier elk jaar opnieuw op tafel. Het lievelingsgerecht van mijn dochter Ninah. Maar ben je in voor een heerlijke variant; maak dan dit recept op basis van vluggort (in plaats van rijst). Kruiden en de romige dressing op basis van kefir maken het ongeëvenaard. Klinkt ingewikkeld, maar staat toch gewoon in 45 minuten op tafel.

Groene curry met asperges
asperges in een Aziatisch jasje; dat tref je aan in dit simpele recept: groene curry met asperges. Het is een Aziatische curry boordevol groenten zoals snijbonen, verse groene sojabonen en asperges. Bovendien niet alleen vegetarisch, maar ook nog eens vegan voor de liefhebber. Echt overheerlijk! Komt gegarandeerd op je favorietenlijst.

Asperges met gerookte zalm en romige oestersaus
Feestje in het vooruitzicht? Zet dan dit gerecht op tafel: asperges met gerookte zalm en romige oestersaus. Dit is een van mijn lievelingen! Ik kijk er nu al uit…

Asperges met tuinbonen en garnalen
Dit is echt een weekendrecept: asperges met tuinbonen en garnalen. Er zijn nog geen verse tuinbonen op dit moment, maar met diepvries gaat het ook heel goed. En met die zelfgemaakt kervelboter erbij ben je verzekerd van een TOP-gerecht. Staat in 60 minuten op tafel.

Open lente-ravioli met asperges
Een beetje chique versie met asperges is deze ‘open lente-ravioli’. In feite is dit een verse pasta (lasagnevellen) met witte asperges en een dillesaus. Afkomstig uit het kookboek Greendelicious. Let op: recept voor twee personen. Maar heel gemakkelijk uit te breiden naar vier.

Asperges met ham en beurre noisette
Klassieker met een twist: Asperges met ham en beurre noisette. Een recept uit het kookboekje Asperges. Een aanrader.

Gnocchi met groene asperges
Ook in Italië zijn witte asperges heel populair. Elk restaurant heeft een Risotto met asperges op de kaart en dat hebben we meerdere malen daar gegeten! Maar wat we niet hebben gezien is ‘gnocchi met asperges’. Die maak je heel gemakkelijk zelf. Bovendien zó klaar. Je kunt de gnocchi ook vervangen door kant-en-klare tortelloni gevuld met spinazie uit de koeling; ook heerlijk!

Asperges met amandelsaus
In plaats van koken, kun je asperges ook grillen. Dat is in feite nog makkelijker en sneller. Geef er deze zelfgemaakte amandelsaus bij en een lamskoteletje. Zo’n feestmaal staat in 30 minuten op tafel. Mmm….

Pasta primavera met asperges
Pasta met verse doperwten en groene asperges. Een lust voor het oog, makkelijk om te maken en in 35 minuten op tafel. Gezond, snel en vegetarisch. Wat wil je nog meer?

Vietnamese steak met groene asperges
Ook in Azië zijn asperges een favoriet ingrediënt. Proef maar eens deze Vietnamese steak met groene asperges uit de wok. Heerlijk recept van mijn favoriete tv-kok Bill Granger!

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!
Zin in nog meer asperge recepten? Hier vind je er nog vijf!
Wat is het verschil tussen witte en groene asperges?
Witte asperges versus groene asperges: wat is het verschil? Nou, het begint allemaal met hun groei. Witte asperges groeien verborgen onder de grond, beschermd tegen felle zonneschijn, waardoor ze hun kenmerkende witte bleke kleur krijgen. Groene asperges daarentegen groeien juist dapper boven de grond, badend in het zonlicht. Hierdoor ontstaat hun levendige groene tint.
Verschil in smaak
Maar daar houdt het niet op! Behalve kleur is er ook verschil in smaak. Witte asperges smaken zoetig, delicaat en mild, met een vleugje bitterheid. Ze smelten bijna in je mond met hun zachte en sappige textuur. Groene asperges hebben juist een meer prominente smaak, met notige en grasachtige tonen die je smaakpapillen doen ontwaken. Ze zijn steviger en volwassener dan hun bleke tegenhangers.
Verschil in bereiding
Maar laten we niet vergeten hoe ze klaar moeten zijn! Witte asperges vereisen veel meer voorbereiding, want ze moeten eerst worden geschild voordat je ze kunt koken. Bij groene asperges is dat helemaal niet nodig. Je hoeft alleen het onderste harde gedeelte te verwijderen voordat je ze in de pan gooit of op de grill legt.
BEWAAR DEZE WITTE ASPERGE RECEPTEN OP PINTEREST!
Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Geef een reactie