Biologisch volslank

Pinot blanc uit de Pfalz

In de Elzas noemen ze de druif pinot blanc. Daar wordt deze druif als een echt werkpaard beschouwd. Steken we de grens over naar de Pfalz in Duitsland, dan staat deze weissburgunder, zoals de pinot blanc hier heet, echter wel hoog in aanzien. Bij Heiner Sauer maken ze er op biologisch-dynamische wijze een frisse, enigszins volslanke wijn van.

Het 17 ha grote wijngoed van Heiner Sauer ligt maar 25 kilometer van de Franse grens. De wijnstokken op de hellingen worden tegen wind en regen beschut door het omliggende Haardtgebergte. Het dichtbij gelegen idyllische dorpje Gleisweiler is het warmste plekje van heel Duitsland; er groeien palmen, bananenplanten, cipressen… In de wijnkelders van Heiner Sauer worden moderne kennis en apparatuur bij voorkeur gecombineerd met eeuwenoude tradities: zo wordt bijvoorbeeld de temperatuur gecontroleerde gisting op roestvrij stalen vaten gevolgd door opvoeding van de wijn op ademende foeders (grote houten vaten). Heiner Sauer wil uit principe zo min mogelijk ingrijpen tijdens het wijn maken. De toevoeging van zwavel is daarom minimaal en de filtering zo licht mogelijk.

Volslank met wat kruidigheid

Zachte, typische Pinot Blanc met goede structuur en een aangenaam mondgevoel. Wat krokante appel en citrus in de smaak en ook weer in de afdronk. Een hint van anijs, meloen, amandel en kruidigheid geven enige complexiteit. Een klein vetje op de lippen zorgt voor weldadige rondeur. In de modewereld zouden we dit omschrijven als… volslank.

Wat eten we bij deze wijn?

Vorige week nog maakten we de  risotto met asperges en prei. De lichte kruidigheid in de wijn gaat goed met het preitje en de basilicum in de risotto, terwijl de wijn voldoende rondeur heeft voor het smeuïge van de risotto. Deze Weissburgunder doet het verder ook goed bij geschnetzeltes met kalfsvlees of een pasta met vis.

Deze tekst is geschreven door Astrid Stoops.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties. Geef je hier op.