Zin om te borrelen? Dan weet je als wijnliefhebber vast en zeker wat je gaat bestellen. Misschien was het voorheen Chardonnay, Pinot Grigio of Sauvignon Blanc, maar tegenwoordig is het Verdejo wat de klok slaat. Inmiddels worden er jaarlijks meer dan vijf miljoen flessen geconsumeerd. Dus tijd om er even dieper in te duiken. Waarom is Verdejo zo populair?
De witte Verdejo uit Rueda is ontzettend trendy op dit moment. En dat is niet zo gek, want Rueda Verdejo biedt vele voordelen en maakt gemakkelijk vrienden. In het kort: aromatisch, fris en fruitig van smaak, goed verkrijgbaar en nooit té duur. Smaakt perfect bij alle soorten borrelhappen. Dus wat wil je nog meer?
Waar komt Verdejo vandaan?
Allereerst is het goed om te weten dat Verdejo niet alleen een witte wijn is, maar ook de naam van een druivenras! De Verdejo-druif staat voornamelijk aangeplant in de Spaanse regio Rueda, iets ten noordwesten van Madrid. Hij kan heel goed tegen de droogte en is daar ook van oudsher de lokale druif. De naam is afgeleid van het woord verde (groen), als gevolg van de felgroene kleur van de druiventrossen, die ook intact blijft bij het verder rijpen van de druiven.
Verdejo: hoe spreek je het uit?
Verdejo is een Spaans woord. Dat betekent dat je de ‘V’ uitspreekt als een ‘B’ en de ‘J’ als een ‘G’. Met andere woorden het dus geen Verdeejoo, maar ‘Berdeggo’.
Hoe wordt Verdejo gemaakt?
Van deze druif werd oorspronkelijk een wijn gemaakt die veel weg had van sherry. Na de ramp met de phylloxeraluis rond het jaar 1900, die een groot deel van de wijngaarden in Spanje en de rest van Europa vernietigde, verdween het ras uit Rueda. Totdat een bekend wijnhuis uit Rioja, Marqués de Riscal, in de jaren zestig op zoek ging naar een streek waar een frisse witte wijn gemaakt zou kunnen worden. Dat werd de Rueda, waar ze opnieuw met de inheemse druif Verdejo aan de slag gingen. De aanpak met nieuwe technieken die verfrissende witte wijnen opleverde werd een doorslaand succes.
Meerdere wijnmakers volgden en in heel Rueda werd de druif opnieuw aangeplant. De bekendheid en de populariteit van de Verdejo blijft groeien.
Hoe smaakt Verdejo?
Verdejo is een frisse, maar rijke en aromatische wijn. Met citrus- en grastonen en aroma’s van witte perzik, grapefruit, appel, peer, meloen, laurier en venkel. Enige kruidigheid, een bittertje en niet te veel alcohol. Hij wordt vaak vergeleken met de Sauvignon Blanc, die qua karakter in de buurt komt. Vaak wordt de Sauvignon Blanc in Rueda ook gebruikt om met de Verdejo te mengen.
Wat past bij Verdejo?
Verdejo is uitstekend te genieten als aperitief. De blend met wat Sauvignon Blanc levert een wat lichtere en iets pittigere wijn op, die een goede begeleider is bij gebakken vis en tapas.
Maar de Verdejo is heel goed te combineren bij het eten. Natuurlijk bij vis, maar ook bij andere gerechten met citroen of limoen. Verder doet hij het goed bij pittig eten, paella en salades. Probeer eens een van deze gerechten:
- Wel lekkere pastasalade van Yvette van Boven
- Italiaanse piccata met kip en courgette
- Asperges uit de oven met ham en ei
- Pittige mosselen met kokosmelk
KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJPASSENDE RECEPT
Soms rijpen Verdejo’s op (nieuw) hout, waardoor ze ook bij vollere en romige gerechten te combineren zijn.
Wat hebben we geproefd?
Via PR-bureau The Finest kreeg ik een aantal Rueda-wijnen toegestuurd om te proeven. In het pakket zaten twee witte wijnen gemaakt van de Verdejo-druif.
Bodega Copaboca
De Verdejo (100%) van Bodega Copaboca. Een betaalbare heldere strogele wijn met aroma’s van wit fruit. Droog, smaakvol met mooie balans. Alcohol 13%. Te koop bij Vinos i Cavas. Prijs € 8,25
Pita Finca la Cantera
De eveneens 100% Verdejo Viñedos Verderrubi van Pita Finca la Cantera is gerijpt op hout. Hij smaakt vol en heeft een rond mondgevoel door de 8 maanden sur lie op Frans eiken. Intens en romig met aroma’s van citrus, brioche, peer en rijp wit fruit. Alcohol 13%. Te koop bij De Bruijn in wijnen. Prijs € 17,70
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen