Buiten eten

Thaise kipsalade met kokos

Zin in buiten eten vandaag? Wij wel! Dat doen we dan het liefst met een lekkere maaltijd salade. Probeer eens deze heerlijke kipsalade op z’n Thais, aangevuld met glasnoedels (oftewel so-oen). Die smaakt echt lekker ‘anders dan anders’.  Je waant je even op een Thais strand!

Het recept komt uit het kookboek Thai van de Zweedse Tove Nilsson. Zij vertelt het volgende: ‘Het is lekker om kipfilet te gebruiken. Ik kook de filets en scheur ze met de hand in stukken, die ik vervolgens meng met een dressing of combineer met een saus. Deze salade is niet zo pittig en je kunt zelfs de chilipeper helemaal achterwege laten.’

Ons advies: let er wel goed op dat je echte kokosroom koopt met 24% vet, en geen kokosmelk. Meestal verkrijgbaar bij de toko. Dat maakt de salade heerlijk romig.

Welke wijn bij Thaise kipsalade met kokos?

De salade is kruidig en romig tegelijkertijd, maar de gekookte kip en noedels zorgen voor een eenvoudige basis. Drink hier een witte wijn bij die ook kruidig en rond is. Denk aan een Grüner Veltliner of een Elzasser Pinot Gris. Beide wijnen sluiten mooi aan op de aroma’s van de salade. Meer weten over ‘Welke wijn past bij Salades’? Kijk hier.

Thaise kipsalade met kokos

Thaise kipsalade met kokos

Bereiding: 35 minuten
Zomerse maaltijdsalade met gekookte kip, glasnoedels en knapperige pinda’s. Vooral de romige dressing maakt deze salade onweerstaanbaar.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 3 kleine sjalotten in partjes
  • zout
  • 400 gram kipfilet
  • 100 gram glasnoedels so-oen
  • 250 ml kokosroom
  • eetlepel vissaus
  • 2 theelepels palmsuiker of ruwe rietsuiker
  • 30 gram groene kruiden bijv. Thaise basilicum, dille, koriander, munt
  • 2-4 groene pepers in ringetjes
  • 3 eetlepels zoute pinda’s grof gehakt
  • sap van 1 limoen

Bereiding
 

  • Breng de sjalot in een pan met gezouten water aan de kook. Leg de kipfilets erin en laat ze in 15 minuten zachtjes gaar koken. Laat de kip afkoelen en scheur de filets met je handen of met 2 vorken in reepjes.
  • Laat de noedels volgens gebruiksaanwijzing gaar worden. Spoel ze af met koud water en laat ze goed uitlekken in een zeef.
  • Klop de kokosroom, vissaus en suiker tot een dressing.
  • Meng de noedels, kip, kruiden, pepers, pinda’s en dressing door elkaar. Besprenkel met limoensap. Lekker met een extra (Indonesische) tomatensalade.

Het kookboek

Deze recepten zijn afkomstig uit het kookboek Thai van Tove Nilsson. Tove is een Zweedse  culinaire alleskunner. Ze is kok, sommelier, receptenschrijver en schreef diverse kookboeken. Thai is een zeer toegankelijk en handzaam kookboek voor wie thuis Thais wil koken. Geen ingewikkelde recepten en moeilijke ingrediënten. Wel echt Thais eten, soms gecombineerd met invloeden uit andere keukens. Met dit kookboek leer je de balans kennen tussen het gebruik van zout, zoet, pittig en zuur die de Thaise keuken kenmerkt. Met uitgebreide uitleg over keukengerei en kooktechnieken.

Bestellen kun je hier:

cover Thai van Tove NilssonTitel : Thai
Auteur : Tove Nilsson
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 235 3
Prijs : € 20,95

 

OOK LEKKER uit dit boek:

Thaise gehaktballetjes met kokosrijst

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept