Zin in buiten eten vandaag? Wij wel! Dat doen we dan het liefst met een lekkere maaltijd salade. Probeer eens deze heerlijke kipsalade op z’n Thais, aangevuld met glasnoedels (oftewel so-oen). Die smaakt echt lekker ‘anders dan anders’. Je waant je even op een Thais strand!
Het recept komt uit het kookboek Thai van de Zweedse Tove Nilsson. Zij vertelt het volgende: ‘Het is lekker om kipfilet te gebruiken. Ik kook de filets en scheur ze met de hand in stukken, die ik vervolgens meng met een dressing of combineer met een saus. Deze salade is niet zo pittig en je kunt zelfs de chilipeper helemaal achterwege laten.’
Ons advies: let er wel goed op dat je echte kokosroom koopt met 24% vet, en geen kokosmelk. Meestal verkrijgbaar bij de toko. Dat maakt de salade heerlijk romig.
Welke wijn bij Thaise kipsalade met kokos?
De salade is kruidig en romig tegelijkertijd, maar de gekookte kip en noedels zorgen voor een eenvoudige basis. Drink hier een witte wijn bij die ook kruidig en rond is. Denk aan een Grüner Veltliner of een Elzasser Pinot Gris. Beide wijnen sluiten mooi aan op de aroma’s van de salade. Meer weten over ‘Welke wijn past bij Salades’? Kijk hier.
Thaise kipsalade met kokos
Ingredienten
- 3 kleine sjalotten in partjes
- zout
- 400 gram kipfilet
- 100 gram glasnoedels so-oen
- 250 ml kokosroom
- 2½ eetlepel vissaus
- 2 theelepels palmsuiker of ruwe rietsuiker
- 30 gram groene kruiden bijv. Thaise basilicum, dille, koriander, munt
- 2-4 groene pepers in ringetjes
- 3 eetlepels zoute pinda’s grof gehakt
- sap van 1 limoen
Bereiding
- Breng de sjalot in een pan met gezouten water aan de kook. Leg de kipfilets erin en laat ze in 15 minuten zachtjes gaar koken. Laat de kip afkoelen en scheur de filets met je handen of met 2 vorken in reepjes.
- Laat de noedels volgens gebruiksaanwijzing gaar worden. Spoel ze af met koud water en laat ze goed uitlekken in een zeef.
- Klop de kokosroom, vissaus en suiker tot een dressing.
- Meng de noedels, kip, kruiden, pepers, pinda’s en dressing door elkaar. Besprenkel met limoensap. Lekker met een extra (Indonesische) tomatensalade.
Het kookboek
Deze recepten zijn afkomstig uit het kookboek Thai van Tove Nilsson. Tove is een Zweedse culinaire alleskunner. Ze is kok, sommelier, receptenschrijver en schreef diverse kookboeken. Thai is een zeer toegankelijk en handzaam kookboek voor wie thuis Thais wil koken. Geen ingewikkelde recepten en moeilijke ingrediënten. Wel echt Thais eten, soms gecombineerd met invloeden uit andere keukens. Met dit kookboek leer je de balans kennen tussen het gebruik van zout, zoet, pittig en zuur die de Thaise keuken kenmerkt. Met uitgebreide uitleg over keukengerei en kooktechnieken.
Bestellen kun je hier:
Titel : Thai
Auteur : Tove Nilsson
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 235 3
Prijs : € 20,95
OOK LEKKER uit dit boek:
Thaise gehaktballetjes met kokosrijst
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen