Slank kruidig wit

Grüner Veltliner Donauwinzer

Donauwinzer (‘winzer’ betekent wijnboer in het Oostenrijks) is een project van twee wijngekke Oostenrijkers. Rudi Hofmann is zelf wijnboer en Ferdinand Mayr is naast internationaal wijnmaker ook wijnimporteur en docent aan de Oostenrijkse Wijnacademie en de Universiteit van Geisenheim. Inmiddels is Mayr eruit gestapt wegens een te volle agenda. Maar het doel is bereikt: duurzame Grüner Veltliner maken van spätlese kwaliteit.

De druiven worden biologisch geteeld in een drietal districten rond de rivier de Donau. Men let er in het bijzonder op de CO2 uitstoot zo laag mogelijk te houden. Daarvoor maakt Donauwinzer o.a. zo min mogelijk gebruik van tractoren en laat men het gebladerte voor vochtregulatie zorgen.

Karakteristiek pepertje

Meteen aangenaam verrast door de mooie frisse geur van wit fruit (peer, perzik). Daarnaast ook citrusfruit (grapefruit) en witte peper, karakteristiek voor Grüner Veltliner. Zuiver en schoon met mooie zuren. Daarnaast is tevens rond en licht filmend.

Wat eten we bij Grüner Veltliner van Donauwinzer?

Een aanrader is de ‘Aziatische zalmcurry’. Want de curry is fris door de tomatensaus en het limoensap. De koriander geeft het gerecht een aromatische touch. De zalm is wat vettig in het mondgevoel. De frisse kruidigheid en het licht filmende van de Grüner Veltliner passen prima bij die smaken. Hij past ook fantastisch bij de Gnocchi met pesto en groene asperges. of de Ravioli met asperges. Ook hier doen kenmerken van rond met mooie frisse zuren hun excellente werk.

Maar probeer deze wijn ook eens bij andere Aziatische gerechten, Sint Jakobsschelpen of een (varkens-) roerbak. Ook past hij goed bij ‘moeilijke’ groentes zoals venkel of bleekselderij en bij een stukje Reblochon-kaas.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.