Donauwinzer (‘winzer’ betekent wijnboer in het Oostenrijks) was aanvankelijk een project van twee wijngekke Oostenrijkers: Rudi Hofmann (zelf wijnboer) en Ferdinand Mayr (internationaal wijnmaker, wijnimporteur en docent aan de Oostenrijkse Wijnacademie en de Universiteit van Geisenheim). Inmiddels (2015) is Mayr eruit gestapt wegens een te volle agenda. Maar het doel is bereikt: duurzame Grüner Veltliner maken van spätlese kwaliteit.
Biologische Grüner Veltliner
De druiven voor deze Grüner Veltliner van Donauwintzer worden biologisch geteeld in een drietal districten rond de rivier de Donau. Men let er in het bijzonder op de CO2 uitstoot zo laag mogelijk te houden. Daarvoor maakt Donauwinzer o.a. zo min mogelijk gebruik van tractoren en laat men het gebladerte voor vochtregulatie zorgen.
Karakteristiek pepertje
Al jarenlang proef ik de Grüner Veltliners van Donauwintzer. Dit laatste jaargang (2021) heb ik blind laten proeven door een panel van professionals. Hij wordt niet meteen herkend als een Grüner Veltliner omdat het karakteristieke pepertje ontbreekt. Maar het panel is verder wel positief over deze zuivere witte wijn met een mooie frisse geur van rijp wit fruit (peer, perzik). Daarnaast ook citrusfruit (grapefruit) en wat kruidigheid. Zuiver en schoon met mooie zuren. Daarnaast is hij tevens mineralig (vuursteen), rond en licht filmend. Het gemiddelde cijfer wordt een 7,2.
Wat eten bij Grüner Veltliner van Donauwinzer?
In het algemeen is Grüner Veltliner heel breed inzetbaar, want hij is rond en strak tegelijk. Denk aan frisse komkommersoep, alle soorten salades, Vitello Tonnato, lichte vleesgerechten, pasta, risotto met venkel.
Kaassoufflé of Kaasfondue
Grüner Veltliner en kaas gaat ook heel goed. Hij combineert uitstekend bij kazen als jonge witschimmel (b.v. Brie), Reblochon en geitenkaas. Maar ook een Franse kaassoufflé, gemaakt met Comté-kaas is een aanrader. Of kaasfondue.

Aziatische gerechten & Grüner Veltliner
Probeer deze wijn ook eens bij Aziatische gerechten. Een aanrader is de ‘Aziatische zalmcurry’. Want de curry is fris door de tomatensaus en het limoensap. De koriander geeft het gerecht een aromatische touch. De zalm is wat vettig in het mondgevoel. De frisse kruidigheid en het licht filmende van de Grüner Veltliner passen prima bij die smaken. Maar hij past ook fantastisch bij de Thaise kip-kokos salade met glasnoedels, pittige mosselen in kokosmelk of Tandoori bloemkool met linzenrijst.

Andere mooie wijn en spijs combinaties zijn:
- Klassieke asperges uit de oven
- Portugees varkensvlees met clams
- Gnocchi met pesto en groene asperges
- Ravioli met asperges
Donauwintzer is te koop via importeur Vinoblesse. Hij kost € 11,50.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!