Slank kruidig wit

Grüner Veltliner Donauwinzer

Donauwinzer (‘winzer’ betekent wijnboer in het Oostenrijks) was aanvankelijk een project van twee wijngekke Oostenrijkers: Rudi Hofmann (zelf wijnboer) en Ferdinand Mayr (internationaal wijnmaker, wijnimporteur en docent aan de Oostenrijkse Wijnacademie en de Universiteit van Geisenheim). Inmiddels (2015) is Mayr eruit gestapt wegens een te volle agenda. Maar het doel is bereikt: duurzame Grüner Veltliner maken van spätlese kwaliteit.

Biologische Grüner Veltliner

De druiven voor deze Grüner Veltliner van Donauwintzer worden biologisch geteeld in een drietal districten rond de rivier de Donau. Men let er in het bijzonder op de CO2 uitstoot zo laag mogelijk te houden. Daarvoor maakt Donauwinzer o.a. zo min mogelijk gebruik van tractoren en laat men het gebladerte voor vochtregulatie zorgen.

Karakteristiek pepertje

Al jarenlang proef ik de Grüner Veltliners van Donauwintzer. Dit laatste jaargang (2021) heb ik blind laten proeven door een panel van professionals. Hij wordt niet meteen herkend als een Grüner Veltliner omdat het karakteristieke pepertje ontbreekt. Maar het panel is verder wel positief over deze zuivere witte wijn met een mooie frisse geur van rijp wit fruit (peer, perzik). Daarnaast ook citrusfruit (grapefruit) en wat kruidigheid. Zuiver en schoon met mooie zuren. Daarnaast is hij tevens mineralig (vuursteen), rond en licht filmend. Het gemiddelde cijfer wordt een 7,2.

Wat eten bij Grüner Veltliner van Donauwinzer?

In het algemeen is Grüner Veltliner heel breed inzetbaar, want hij is rond en strak tegelijk. Denk aan frisse komkommersoep, alle soorten salades, Vitello Tonnato, lichte vleesgerechten, pasta, risotto met venkel.

Kaassoufflé of Kaasfondue

Grüner Veltliner en kaas gaat ook heel goed. Hij combineert uitstekend bij kazen als jonge witschimmel (b.v. Brie), Reblochon en geitenkaas. Maar ook een Franse kaassoufflé, gemaakt met Comté-kaas is een aanrader. Of kaasfondue.

Kaas soufflé uit de Franse bistro keuken volgens tradiotioneel recept uit het kookboek Bistrotier van Stéphane Reynaud
Franse kaas soufflé

Aziatische gerechten & Grüner Veltliner

Probeer deze wijn ook eens bij Aziatische gerechten. Een aanrader is de ‘Aziatische zalmcurry’. Want de curry is fris door de tomatensaus en het limoensap. De koriander geeft het gerecht een aromatische touch. De zalm is wat vettig in het mondgevoel. De frisse kruidigheid en het licht filmende van de Grüner Veltliner passen prima bij die smaken. Maar hij past ook fantastisch bij de Thaise kip-kokos salade met glasnoedels, pittige mosselen in kokosmelk of Tandoori bloemkool met linzenrijst

Pittige mosselen met kokosmelk uit het kookboek The Curry Guy Easy
Pittige mosselen met kokosmelk

Andere mooie wijn en spijs combinaties zijn:

 

Wil je deze Grüner Veltliner Donauwintzer ook proeven?
Donauwintzer is te koop via importeur Vinoblesse. Hij kost € 11,50.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.