Voor het weekend

Mexicaanse tacos de suadero (taco’s met stoofvlees)

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

In Mexico zijn taco’s zijn altijd gevulde ‘zachte’ tortilla’s. Niet te verwarren met de knapperige taco-schelpen, afkomstig uit de Tex Mex keuken. Mexicaanse taco’s kun je vullen met ‘wat je maar wilt’. Deze versie, tacos de suadero,  is een echte klassieker en komt uit het kookboek Comida Mexicana van de in Australië wonende Rosa Cienfuegos. Meer weten over het echte Mexicaanse eten? Lees dan hier mijn uitgebreide verhaal.

In het intro vertelt Rosa het volgende:

Overal in Mexico wordt in tacostalletjes een selectie aan vullingen met verschillende gemengde vleessoorten aangeboden die zijn klaargemaakt door de taquero (tacoverkoper). Ik weet nog dat ik voor het eerst suadero klaarmaakte volgens mijn vaders recept. Mijn vriendin Carla, die naar eigen zeggen mijn grootste fan is, overtuigde me na het proeven ervan dat ik een eigen bedrijf moest beginnen. Ik volgde haar advies op en nog steeds behoren deze tacos de suadero tot een van mijn bestverkopende gerechten!’

Welke wijn bij tacos de suadero?

Het vlees smaakt vrij neutraal en de structuur is door het bakken sappig en knapperig. De topping met komkommer en ui zorgt voor een knapperige bite. Wijnadvies: drink hier een sappige Zuid-Amerikaanse rode wijn bij. Voorbeelden zijn Cabernet Sauvignon, Malbec of Carménère. Zelf koos ik voor een Pinot Noir uit Uruguay van het huis Garzón.

Tacos de Suadera uit het kookboek Comida Mexicana van Rosa Cienfuegos
Mexicaanse tacos de suadero (taco’s met stoofvlees)
Voorbereiding: 15 min
stooftijd 3 uur
Totaal: 3 uur 15 min
Klassieke taco’s gevuld met heerlijk stoofvlees. De verschillende toppings maken van deze zachte tortilla’s een Mexicaans eetfestijn.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

stoofvlees

  • 150 ml rijstolie
  • 1 kg dikke riblappen in blokken van ca. 8 tot 10 cm
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 150 ml versgeperst sinaasappelsap
  • 1 theelepel zout
  • 8 tortilla’s corn & wheat soft small Santa Maria

topping

  • 1 witte ui fijngesnipperd
  • 25 gram verse korianderblaadjes gehakt
  • 2 kleine komkommers in blokjes
  • 1 flesje salsa taquera Santa Maria

Bereiding
 

  • Maak eerst het stoofvlees. Verhit de olie in een braadpan. Braad op hoog vuur de riblappen in ca. 10 minuten aan tot ze aan alle kanten bruin zijn en het vlees vocht begint te verliezen. Voeg toe: knoflook, sinaasappelsap, zout en 500 ml water. Meng door elkaar en breng aan de kook. Draai het vuur laag en leg de deksel op de pan. Stoof het vlees ca. 3 uur tot het vlees heel zacht is en uit elkaar valt. Schep regelmatig om. (Laat eventueel afkoelen tot het moment van bereiden van de taco’s.) Na het stoven houd je ongeveer 600 gram stoofvlees over. Voor de taco’s heb je ca. 400 gram nodig. Het overige vlees kun je heel goed invriezen.
  • Snijd alle ingrediënten voor de topping en zet deze klaar. Snij het stoofvlees in reepjes. Verhit een koekenpan op hoog vuur. Bak het gare rundvlees (in gedeelten) ca. 5 tot 7 minuten tot het vlees krokant is. Bak intussen in een andere koekenpan de tortilla’s volgens gebruiksaanwijzing, keer halverwege. Verdeel het vlees (ca. 50 gram per taco) over de 8 tortilla’s. Schep erop: gesnipperde ui, korianderblaadjes, komkommerstukjes en de salsa taquera. Serveer met de limoenpartjes.
  • Lekker met een frisse tomatensalade en guacamole.

Het kookboek

De Mexicaanse keuken heeft veel meer te bieden dan alleen taco’s en guacamole. In dit kleurrijke kookboek laat de Mexicaanse Rosa Cienfuegos zien hoe de Mexicaanse eetcultuur werkelijk in elkaar steekt. Behalve het bekende streetfood komen er ook andere gerechten aan bod. Onder andere de zogenaamde tamales. Zij weet als geen ander hoe je dit moet maken als eigenaar van de succesvolle Deli Tamaleria in Sidney.

Bestellen kun je hier:

https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=39540&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fcomida-mexicana%2F9300000015909530%2F&name=Comida%20Mexicana%2C%20Rosa%20Cienfuegos&subid=MexicanaTitel : Comida Mexicana
Auteur : Rosa Cienfuegos
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 252 0
Prijs : € 25,95

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept