Hotspots Maastricht

Hoe smaakt de nieuwe jaargang van Apostelhoeve?

Ga je op stedentrip naar Maastricht, dan mag je ‘De Apostelhoeve’ en ‘Café Sjiek’ echt niet overslaan. Als wijnimporteur Bovino mij vraagt of ik deze twee iconen van Zuid-Limburg opnieuw wil bezoeken omdat de nieuwe jaargangen van 2023 zijn gebotteld, dan laat je zo’n kans natuurlijk niet liggen. Want ook al ben ik er eerder geweest, deze twee bezoeken in het uiterste puntje van Nederland maken mijn lange treinreis meer dan de moeite waard.

Vanuit Gouda naar Maastricht is het bijna 2,5 uur reizen met de trein. We maken er een twee-daagse culinaire stedentrip van. Daarover later meer. Vandaag staat de Apostelhoeve en Café Sjiek op het programma.

Apostelhoeve: eerste wijngaard van Nederland

We worden opgehaald bij station Maastricht en met een té grote bus (met z’n zessen in een bus voor 40 personen)  rijden we naar wijndomein De Apostelhoeve. (Fietsen (met de OV-fiets)  is namelijk een minder goed plan want dit domein ligt bovenop een heuvel.) We worden ontvangen door de zoon des huizes; Robin Verhulst. Hij verzorgt de rondleiding en proeverij.

Pas in 1970 is de familie Hulst gestart met het telen van druiven. Oorspronkelijk waren ze fruitteler (appels, peren). Bij toeval ontdekken ze dat in vroeger tijden (al vanaf de 9e eeuw) hun grond bezaaid was met wijnstokken. En dat is niet zo gek, want de ligging is perfect. Het Jekerdal ligt in een natuurlijke beschutte kom. ‘Het was geen gemakkelijke beslissing om het roer om te gooien’, vertelt Robin. Maar zo werd De Apostelhoeve wel de eerste wijngaard van Nederland.

Apostelhoeve heeft prachtig uitzicht over het Jekerdal
Apostelhoeve heeft prachtig uitzicht over het Jekerdal

Het is een echt familiebedrijf (11 ha): opa Hugo, vader Mattieu en hun twee zonen. Hun prachtige wijnboerderij met romantische binnenplaats ligt op de top van de Louwberg, op steenworp afstand van Maastricht. Je wordt meteen gegrepen door de prachtige ligging. Het overweldigende doorkijkje op de binnenplaats geeft meteen zicht op de hellingen met wijnstokken. Je waant je hier meteen in Frankrijk.

 

Alleen witte wijn!

Na een interessante rondleiding door de wijngaard gaan we, via de oude kelder, naar de grote nieuwe kelder in aanbouw. Die is bijna klaar. Hiermee hebben ze hun capaciteit onwijs uitgebreid.

De rondleiding apostelhoeve
Zoon Robin doet de rondleiding

De Apostelhoeve maakt alleen witte wijn van klassieke rassen! Gestart indertijd met Müller-Thurgau, daarna Auxerrois en Pinot Blanc, pas veel later komt daar Riesling bij. ‘In de jaren ’90 was het nog moeilijk om rieslingdruiven rijp te krijgen in Zuid-Limburg’, vertelt Robin. Na verloop van tijd komt daar Pinot Gris bij, en sinds 2020 is er ook Viognier aangeplant. Op dit moment leveren deze druivensoorten zes droge, witte wijnen: de Müller-Thurgau, Auxerrois, Apostelhoeve Cuvée XII, Riesling, Pinot Gris en Pinot Gris Barriques. Daarnaast maakt de Apostelhoeve ook twee prachtige mousserende wijnen: de Riesling Brut en de Apostelhoeve Cuvée XII Brut.

Proeftafel met glazen staat klaar
Proeftafel met glazen staat klaar

 

Proeverij nieuwe jaargangen

In het proeflokaal wordt hun hele portfolio een voor een ingeschonken en gaan we van start met de proeverij:

Proeverij Apostelhoeve gaat van start
Proeverij Apostelhoeve gaat van start

Müller Thurgau 2023

Dit druivenras (ook wel Rivaner genoemd) staat bekend om zijn muskaattonen. Lekker fris en fruitig. Doet het goed als aperitief, en hij doet het ook goed in combinatie met gekookte mosselen.

Ik noteer: in de neus mineraal met rijpe witte fruitaroma’s. De smaak is fris, licht en bloemig met inderdaad die lichte muskaattoon. Goede zuren. Mooie rijpe afdronk.

 

Auxerrois 2023

Dit druivenras is een ‘broertje’ van de Pinot Blanc; een echte Zuid-Limburgse streekdruif, zoals Robin samenvat. Deze ruikt eveneens licht mineralig (komt door de kalkbodem) en bloemig. De smaak is fris en sappig met fruitaroma’s van perzik. Klein prettig bittertje in de afdronk. Net wat pittiger dan de Müller-Thurgau. Past heel goed bij asperges, witvis en salades.

De Apostelhoeve
De Apostelhoeve maakt alleen witte wijn van klassieke rassen!

Cuvee XII 2023

Dit is hun best verkochte witte wijn. Een blend van Müller-Thurgau, Auxerrois en Pinot Blanc. Zeer breed inzetbaar. Hierover later meer…

Riesling 2023

Dit is de favoriete wijn van vader Mattieu. In de neus aroma’s van frisse rijpe appel. Hij heeft een frisse aandronk, mooie zuren, rijp middenpalet en heel klein restzoetje (8 gram). Rijk en rond met een mooie balans. Bewaarpotentieel is 10- 15 jaar!

We willen wijn maken die mensen lekker vinden. Bovendien moet de prijs vergelijkbaar zijn met het buitenland

Riesling Brut van ApostelhoeveRiesling Extra Brut 2020

Een mousserende wijn gemaakt volgens de methode traditionelle. (als een champagne) en 36 maanden sur latte. Hiervan maken ze maar 1300 flessen. In de geur mineraal met witte fruitaroma’s. Heeft een goede mousse en een strakke frisse afdronk met een klein bittertje.

 

Pinot Gris 2023

Apostelhoeve maakt twee versies van dit druivenras pinot gris: pinot gris en de pinot gris barrique. Pas sinds 2004 maken ze, naast een gewone droge versie, ook een pinot gris met houtlagering. De wijn rijpt 7 maanden op barrique-vaten van 2e jaars hout. We proeven alleen de droge versie. Die is rijk, vol en sappig. Heeft véél smaak met rijpe perzik, mango en nectarine aroma’s.

 

Apostelhoeve Viognier 2022Viognier 2022

Tot slot het nieuwe paradepaardje: Viognier 2022. Dit is de eerste jaargang, waarvan maar 1800 flessen zijn gemaakt als een soort proef. Een experiment dat fantastisch goed is uitgepakt. Geweldig mooi glas: sappig, floraal en rond. Met mooie perzik/abrikoos aroma’s. Kost € 24,50. Helaas is het nieuwe jaargang (2023) nog niet op fles, zodat er niets mee naar huis kan worden genomen.

Lunchen bij Café Sjiek

We ronden ons bezoek af met een heerlijke lunch bij pleisterplaats Café Sjiek; een welbekend adres in Maastricht. Al meerdere malen heb ik hier voor de deur gestaan om er te gaan eten. Je kunt er namelijk niet reserveren en als je in de buurt bent, moet je dus geluk hebben dat je een tafel kunt bemachtigen. Vandaag is dit natuurlijk geen probleem en staat onze tafel binnen klaar (ze hebben ook in de zomer een fantastisch terras met buitenbar: aanrader!).

Anti-pasti bij Café Sjiek
Anti-pasti bij Café Sjiek

Als lunch kunnen we kiezen tussen hun welbekende signature dish: Zoervleis; een stoofgerecht van paardenvlees. Of gebakken slibtong. Maar we starten met schalen vol anti-pasti om te delen: paté, geroosterde groenten, lokale vleeswaren met piccalilly, sardines op olie, pelgarnalen met knoflooksaus. Alles even lekker!

Erbij: Cuvée XII van de Apostelhoeve (2023). We genieten volop!!!

 

De Apostelhoeve organiseert rondleidingen en proeverijen. Zin in? Neem gerust contact met hun op.

 

Krijg je ook al zin in een weekendje Maastricht? Lees hier meer over de de leukste en beste hotspots van Maastricht, uitgezocht door Liefs voor Limburg!

 

 

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book