Meatless Monday

Bloemkool frittata met kerrie en aardappel

Wow: wat is dit lekker zeg. Ik kwam dit recept tegen in het vegetarisch/vegan kookboek Green van Elly Pear. Zij maakte deze frittata altijd in haar populaire eetcafé The Pear Café en het was een bestseller. Nou, dat kan ik helemaal begrijpen. Een toppertje! Helaas wel een beetje bewerkelijk, maar de moeite meer dan waard!

Ik heb het recept een klein beetje vereenvoudigd en naar mijn eigen hand gezet.

Welke wijn bij bloemkool frittata met kerrie?

Dit is een frittata met bite door aardappelen en bloemkool. Op de achtergrond proef je de kerrie. Hier past een Oostenrijkse Grüner Veltliner heel goed bij. Deze wijn is een ware alleskunner, is zowel verfrissend als lekker mondvullend.

 

Bloemkool frittata met kerrie en aardappel

Frittata van bloemkool en kerrie

Bereiding: 1 uur
Heerlijke stevige frittata van geroosterde bloemkool en gebakken aardappelen. Verse koriander en kerrie tillen deze aardappel-bloemkoolomelet naar een hoger level. Verrukkelijk!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 4 à 5 nieuwe aardappelen vastkokend
  • zout versgemalen peper
  • 6 eieren
  • 100 gram cheddar geraspt
  • 40 gram verse koriander fijngehakt
  • 20 gram roomboter
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • ½ middelgrote bloemkool
  • 1 eetlepel kerrie
  • 2 theelepels mosterdzaad

Extra nodig

  • ovenvaste koekenpan ø 30 cm, bakpapier

Bereiding
 

  • Schil de aardappelen. Breng de aardappelen met water en zout aan de kook. Kook de aardappelen met de deksel op de pan in ca. 15 minuten beetgaar. Giet af en laat ze afkoelen. (Koude aardappelen bakken beter!)
  • Breek de eieren boven een grote kom en voeg zout en versgemalen peper toe. Klop de eieren met een garde door elkaar. Voeg toe: kaas en koriander. Roer door elkaar.
  • Snijd de aardappelen in plakjes. Verhit in een grote koekenpan boter met 1 eetlepel olijfolie. Voeg zodra de boter is gesmolten de aardappelschijfjes en de fijngesnipperde ui toe. Bak de plakjes aardappel in ca. 5 minuten aan beide zijden goudbruin, halverwege keren. Schep de aardappelen met de uisnippers bij de geklopte eieren in de kom en roer alles voorzichtig door elkaar.
  • Verwarm de oven voor op 225 °C en zet de met bakpapier beklede bakplaat erin. Snijd de bloemkool in plakken ( of stukken) en leg ze in een grote kom. Meng de bloemkool met de kerrie, zout en 2 eetlepels olijfolie. Leg de stukken bloemkool op de voorverwarmde bakplaat en bak ze in ca. 13 minuten in de oven. Haal uit de oven en verdeel de mosterdzaadjes erover. Zet terug en bak nog 2 minuten. Laat de bloemkool ca. 10 minuten afkoelen.
  • Schep de bloemkool in de kom bij de  geklopte eieren en aardappels. Roer alles voorzichtig door elkaar.
  • Verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Veeg een ovenvaste (!) koekenpan schoon met keukenpapier. Verhit ca. 1 eetlepel olijfolie op middelhoog vuur. Voeg het eimengsel toe en verdeel het snel en gelijkmatig over de bodem. Schuif het eimengsel zodra het langs de randen begint te stollen met een spatel naar het midden van de pan en laat het nog vloeibare ei naar de rand lopen. Herhaal als het nodig is.
  • Verdeel het mengsel, zodra het helemaal is gestold, gelijkmatig over de bodem van de pan. Schuif de pan vervolgens onder de hete grill. Gril hem in ca. 9 à 10 minuten tot hij helemaal gaar is, stevig aanvoelt en de bovenzijde lichtbruin kleurt.  Haal de pan onder grill vandaan. Snijd de frittata in punten en serveer hem op kamertemperatuur. (Koud is hij ook lekker, bijvoorbeeld als lunch voor de volgende dag!)
  • Lekker met een groene salade.

Notities

Wijn & Spijsadvies: schenk er een glas Grüner Veltliner bij. Die sluit lekker aan op alle ingrediënten.

Het kookboek

Aantrekkelijk kookboek met vegetarische en vegan gerechten. Geschreven door de Britse bestsellerauteur Elly Pear. Ze laat zien dat vegetarisch koken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. In Green vind je meer dan 100 eenvoudige recepten voor iedereen die plantaardig maar bovenal lekker wil eten, voor elke dag van de week.

Al eerder publiceerde ik een gerecht uit dit kookboek: Parelgort risotto met geroosterde bietjes. Ook heel bijzonder en lekker.

Bestellen kun je hier:

Titel :Green
Auteur : Elly Pear
Uitgever : Uitgeverij Spectrum
ISBN : 978 90 003762 4
Prijs : € 25,-

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept