Beoordeeld

9.0 pnt: verrassende beaujolais van ongekend niveau

Beaujolais in vermomming; zo omschrijf ik deze bijzondere wijn van wijnmaker Nicolas Pavie. Helemaal niets aan de buitenzijde (label) van de fles verraadt de geweldige inhoud. Behalve misschien de blauwe dop-afsluiting gemaakt van wax. Een wijn die verrast en ontluikt zodra hij in het glas komt.

De wijnen van Nicolas Pavie komen op de markt onder de naam ‘Incipit’. Deze term komt uit het Latijn en betekent letterlijk ‘het begint’. Waarom Nicolas hiervoor heeft gekozen, heb ik helaas niet kunnen achterhalen. En helemaal niets op het etiket vertelt verder met wat voor soort rode wijn je te maken hebt. Ja, er staat Vin de France. Maar geen indicatie uit welke regio of van welk druivenras hij is gemaakt. Als je nader onderzoek doet, ontdek je dat deze wijn uit de Beaujolais-streek komt en dat de Gamay-druif de basis is. Langzaam maar zeker ontdek je dat dit een wijn is voor kenners, voor echte wijnliefhebbers! Want ondanks het nietszeggende label, is de prijs hoog!

 

Klein maar fijn

Wijnmaker Nicolas Pavie is een eigenzinnige selfmade man met een holistische kijk op het leven. Hij komt oorspronkelijk uit Normandië, studeerde biochemie en taalwetenschappen. Maar ondanks zo’n vooropleiding werkte hij tien jaar lang in wijnkelders van diverse wijnmakers. Pas in 2015 besloot hij voor zichzelf te beginnen en kocht een landgoed van 1 ha in Theize, in het zuiden van de Beaujolais. Sinds 2021 heeft hij dit uitgebreid naar 1,8 ha. Zijn domein bestaat uit vier percelen met verschillende bodems: zandgrond, klei-kalksteen en klei-kalksteen met gouden stenen (de beroemde Pierre Dorees van de regio).

Portret Nicolas Pavie
Portret Nicolas Pavie ©Le Passeur de Vin.

En van deze kleine postzegel grond maakt hij elk jaar vier wijnen. Van elk perceel komt een andere Beaujolais gemaakt van de gamay-druif. De bodem bepaalt voornamelijk het verschil. En elk jaar opnieuw bedenkt hij een unieke naam voor de wijn van elk perceel, zoals bijvoorbeeld No Judgement Day, Carpe Silentia of Grande Illision.

 

Wat is beaujolais voor een soort wijn?
Beaujolais is een unieke wijn. Hij bestaat uit gamay, een druif die je buiten de Beaujolais nauwelijks tegenkomt. Veel Beaujolais-wijnen worden volledig of gedeeltelijk met macération semi-carbonique gemaakt. Die geeft hem zijn heldere, paarsrode tint en een levendige, speelse smaak barstensvol fris rood fruit. Er zijn ook wijnmakers die niet aan deze koolzuurinweking doen en Beaujolais op traditionele wijze produceren (zoals Pavie). Die wijnen zijn nog steeds relatief licht en fris, maar doorgaans wat steviger.

 

Omploegen met de hand

In feite werkt Nicolas zoveel mogelijk biologisch. Alles gebeurt met de hand; de stokken worden zo natuurlijk mogelijk bewerkt en bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze. Hij zorgt voor zoveel mogelijk rust in de wijngaard, zonder gemotoriseerde machines. Voor het omploegen gebruikt hij daarom de zogenaamde grelinette. Dit is een soort vork met twee handgrepen die de grond aan de voet van de wijnstok met rust laat. Sulfiet wordt aan banden gelegd en daarnaast gebruikt hij plantaardige vloeistoffen (afkooksels), kruidenthee, gefermenteerde extracten en etherische oliën om het gebruik van zwavel en koper in de wijngaard zoveel mogelijk te beperken.

Zo werkt de Grelinette, bekijk het filmpje!

 

Hoe smaakt Incipit, La Grelinette Fûtée 2018?

Denk je aan Beaujolais, dan denk je aan fris, fruitig en vrolijk. Maar deze La Grelinette Fûtée is van een totaal ander kaliber. Hij doet meer denken aan een pinot noir, dan aan een gamay. De kleur is wat donkerder dan een pinot noir, en de geur is kruidig met zwarte fruitaroma’s. Opvallend boersig van smaak met elegante frisse zuren, zwart fruit, zure kersen en gedroogde vijgen, en wat stevigheid in de afdronk. Prachtig in balans, heel puur, elegant en totaal anders dan je van een beaujolais zou verwachten.

Beaujolais Incipit La Grelinette Fûtée 2018

Wat eten bij Incipit, La Grelinette Fûtée 2018?

Zo’n spannend glas rode wijn is een heerlijk aperitief voor wijnliefhebbers. Drink hem licht gekoeld. Maar erbij eten is nog beter. Vanwege zijn intensiteit kan hij veel gerechten aan. We dronken hem bij gemarineerde lamskoteletjes met groene chili-jam. Maar andere gerechten die goed combineren zijn:

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT!

Confit de Canard met waterkerssalade
Confit de Canard met waterkerssalade met Incipit; top combi

 

Benieuwd naar deze Beaujolais?
Incipit van Nicolas Pavie is te koop via importeur Best of Wines. Best of Wines staat internationaal bekend als expert op het gebied van wijnen in het hogere segment. Ze verkopen 11 verschillende rode Beaujolais-wijnen uit verschillende jaargangen van deze bijzonder wijnmaker. Deze fantastische La Grenilette Fûtée 2018 kost € 48,34.