Meatless Monday

Quiche met boerenkool en champignons

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Op de valreep een hartige taart met een winters accent: een quiche met boerenkool! Misschien niet voor de hand liggend, maar wel simpel om te maken. Bovendien vegetarisch en verrassend.

Portret Hanna Olvenmark van Vegetarisch voor een prikkie
Portret Hanna Olvenmark

Deze quiche komt uit het kookboek Vegetarisch voor een prikkie (alleen nog tweedehands te koop) van de Zweedse Hanna Olvenmark. Zij maakt recepten die niet duurder zijn dan € 1,- per persoon. Oorspronkelijk maakt zij de taartbodem helemaal zelf (is goedkoper natuurlijk), maar dat gaf een plakkerig resultaat. We hebben het recept eigenlijk best wel rigoureus aangepast, maar nu is het TOP! Bovendien een gerecht uit de voorraadkast! Ook een aanrader uit hetzelfde kookboek is de Tomatensoep met witte bonen en feta.

 

Mijn persoonlijke keukentip
Als ik een quiche ga bakken, dan gebruik ik mijn quichevorm van aardewerk. Makkelijk in het gebruik, simpel om schoon te maken en mooi om op tafel te zetten.


 

Welke wijn bij quiche met boerenkool en champignons?

Boerenkool zorgt voor aardsheid, olijven voor pit en feta veroorzaakt een zurige zoute smaak. Kies een verfrissende wijn. Zowel wit als rood is een passende combinatie. Wit: kies  Grüner Veltliner of Pinot Grigio. Meer zin in rood: denk dan aan een Beaujolais Village of een Italiaanse Dolcetto.

Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Grüner Veltliner van Weingut Grill

Black Friday prijs € 7,67

Fris, lichtvoetig en ongecompliceerd; dat zijn de kenmerken van deze Oostenrijkse Grüner Veltliner uit de regio Wagram. Gemaakt door de vrouwelijke wijnmaakster Gudrun Grill-Gnauer en dat zorgt voor finesse. Uitstekend als aperitief, maar deze witte wijn combineert ook super bij de vegetarische  quiche met boerenkool. De verfrissende zuren en subtiele kruidigheid verhogen het eetplezier.

 

Boerenkooltaart uit Vegetarisch voor een prikkie van Hanna Olvenmark

Quiche met boerenkool en champignons

Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur
Quiche liefhebber? Maak dan eens deze smeuïge hartige quiche met boerenkool en champignons. Feta en olijven maken hem extra interessant. Lekker vegetarisch. 
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 150 gram boerenkool diepvries
  • olie
  • 1 rol hartige taartdeeg of pizzadeeg koeling
  • 1 pak gedroogde peulvruchten bijv. witte bonen, groene erwten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram champignons
  • 20 olijven
  • 1 potje zongedroogde tomatenreepjes uitlekgewicht 120 gram
  • 3 eieren
  • 200 ml melk
  • zout peper
  • 2 theelepels tijm
  • 75 g geraspte kaas
  • 75 gram feta

Extra nodig

  • bakpapier, lage taartvorm ɸ 24 cm

Bereiding
 

  • Laat de boerenkool ontdooien en in zeef uitlekken. Verwarm de oven voor op 200℃. Bestrijk de taartvorm met olie. Bekleed de vorm met het taartdeeg. Leg er bakpapier op en vul de vorm met gedroogde peulvruchten. Bak de bodem 10 minuten. Verwijder de peulvruchten en het bakpapier.
  • Hak de uien en de knoflook fijn. Snijd de champignons in kleine stukjes. Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan en bak de uien, knoflook, boerenkool en champignons 5 minuten. Snijd de olijven en zongedroogde tomaten fijn en schep ze erdoor.
  • Klop de eieren en melk door elkaar. Roer er 1 theelepel zout, peper en tijm door. Doe het boerenkool mengsel in de taartvorm. Schenk het eimengsel erover. Bestrooi het met de geraspte kaas en verkruimelde fetakaas. Bak de taart in de oven in 30 minuten gaar.
  • Lekker met een groene salade met kerstomaatjes.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Vegetarisch voor een prikkie-Titel : Vegetarisch voor een prikkie
Auteur : Hanna Olvenmark
Uitgever : Uitgeverij Citrus
ISBN : 978 94 622 634 37
Prijs : € 19,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Reacties

  1. Karel Bennenbroek 2 november 2020 om 12:27 uur

    Beste Jolande.
    Recept lijkt mij heel goed en een lekker gerecht.
    Wat jammer dat ik het recept niet kan kopiëren/bewerken zodat de lettergrote aangepast kan worden.
    Tekst is na het uitprinten erg klein, wat belemmerd is om voor dit recept te gaan.
    Moeite met het lezen van het recept tijdens het bereiden in m.i. funest.
    Voor mij reden om het recept niet te maken, helaas.
    Jammer, maar hetzij zo.
    Vr gr
    Karel.

    • Jolande Vos Jolande Vos 2 november 2020 om 23:43 uur

      Dat is echt vervelend! Ik stuur je een Worddocument. Het zou jammer zijn dit TOP-recept niet te proeven. Succes ermee.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept