Soepel en rond

Gamay Noir

Poule au Pot, oftewel een ‘waterzooi’ eten we vandaag. We drinken er een Gamay Noir uit Nieuw-Zeeland bij. Sinds 1896 is het familiebedrijf Te Mata Estate gevestigd in Hawkes Bay, Nieuw-Zeeland. Hawkes Bay, gelegen aan de oostkust van het noorder-eiland, is een van de oudste wijngebieden van Nieuw-Zeeland en beroemd om zijn full-bodied rode wijnen. Deze Gamay Noir echter mag er ook zijn! Je kent de druif gamay waarschijnlijk vooral uit Beaujolais. Deze wijn is er een uit een serie van vijf wijnen waarvan de druiven exclusief van de eigen wijngaarden van het estate  komen: de ‘Estate Vineyards Series’. John Buck, de stichter van Te Mata Estate,  stond aan de wieg van het ‘Sustainable Winegrowing’ certificaat. Dit betekent o.a. dat de wijn duurzaam is vervaardigd, denk aan weinig/niet spuiten in de wijngaard, grondwaterbeheer en compenseren van co2 uitstoot.

Rood fruit

De lichtrode wijn heeft in de neus fris rood fruit als kersen en aardbeien. In de mond is hij lekker sappig, soepel en rond. Hier ook weer kersenfruit naast een frisse kruidigheid, een tikje zilt. In de afdronk een klein bittertje en een lichte rokerigheid. Een vriendelijk glas!

Waarom bij de Poule au Pot?

Volgens Myriam, onze Francaise, is het gerecht de perfecte remedie tegen griep, liefdesverdriet en oud-en-nieuw indigesties… Kortom: je wordt er vrolijk van. Dat is ook zo met deze wijn. Beiden zijn ze vriendelijk en zacht. Een harmonieuze combinatie dus! Drink je er liever een witte bij? Probeer dan de Nebla Verdejo. Dat is ook zo’n vriendelijk ding.

Waar is hij ook lekker bij?

Thaise gerechten, lichte curries, maar ook bij carpaccio, steak tartare, salades met eend.