Soepel rood

7,5 pnt: sappige Merlot uit Chili

Er bestaat altijd wel een goede gelegenheid om een Chileense wijn te kopen en al helemaal in die donkere, winterse maanden rond de jaarwisseling. Echt een tijd van gezelligheid, van lekker eten met een goed glas rode wijn. Dan ben je op zoek naar heerlijke sappige wijnen voor bij de open haard, die niet al te prijzig zijn. Maar uit welk land komt een goed geprijsde kwaliteitswijn?  Voor ons geen twijfel: Chili! Vorig jaar bezochten we dit prachtige wijnland en waren helemaal flabbergasted. In proefpanel  van I Love Food & Wine beoordeelden we deze Merlot van Ravanal van Colaris. Conclusie: mooie prijs-kwaliteit! En wat rood betreft; let dan vooral op de jaren 2013, 2014 en 2015.

Deze Ravanal Merlot Reserva 2015 is afkomstig uit de Colchagua vallei, van oudsher de bakermat van de Chileense wijnen. Colchagua, wat in de oorspronkelijke inheemse taal de ‘vallei van kleine lagunes’ betekent, ligt ten zuiden van de hoofdstad Santiago.  Met zijn typische oost-west oriëntatie, strekt de

Colchagua vallei in Chili
Wijngaard van Ravanal in de Colchagua vallei in Chili

Colchagua  vallei zich uit van de 5000 meter hoge toppen van de Andes tot aan het zeeniveau van de Stille Oceaan. In het kustgebergte bevindt zich een kleine opening naar de Stille Oceaan waardoor ’s middags de koele zeelucht de vallei kan binnenstromen. Samen met de wind uit het hoge Andesgebergte zorgt dit voor een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht.  De frisse nachten zijn bijzonder gunstig voor een evenwichtige rijping van de druiven.

Ideaal terroir

Het klimaat van Colchagua kent een lang, droog groeiseizoen met veel intens zonlicht en een ideale temperatuur die schommelt tussen de 11 en 28 graden Celcius. Vanwege deze ideale omstandigheden startte Teodor Ravanal in 1936 hier zijn wijndomein onder de naam  Vina Ravanal.

Wijn die iedereen lekker vindt

De Merlot van Vina Ravanal heeft veel rijpe fruitaroma’s van rood  bessenfruit en kersen met een vleugje cacao en viooltjes in de neus. Voor mij ook een beetje de geurige kruidigheid van Carmenère. Misschien niet zo heel gek, want vroeger (vóór 1994) stonden in Chili de carmenère- en merlot-druivenstokken vaak door elkaar. In die tijd werd Carmenère vaak verward met Merlot en dus als Merlot geplukt, gevinifieerd en gebotteld. Dat zou hier ook het geval kunnen zijn ?!

Wijnhuis RavanalIn de mond komt de smaak van pruimen, rijpe kersen en rode vijgen je tegemoet.  Verder is de Ravanal Merlot Reserva 2015 kruidig , vol en rijk van smaak met zachte, rijpe tannines en tonen van vanille en getoast hout. Het hout is mooi geïntegreerd door de gedeeltelijke 12 maanden rijping in Amerikaanse en Europese eiken vaten.  Deze wijn mag jong gedronken worden, maar  kan ook nog enkele jaren worden bewaard.  Proost!

Wat eten we bij Merlot van Ravanal?

Bij deze sappige rode wijn passen heerlijke winterse gerechten als hertenstoofschotel met pasta, of kwartels in sinaasappelsaus met venkel en polentafrietjes of de rode bieten wintersoep met port uit het  kookboek ‘Home Sweet Home Xmas’ van Yvette van Boven. Ook heerlijk bij de runderstoofschotel met salie of de kip met marsala en champignons.

Deze tekst is geschreven door Yvonne Zohar!

Op 24 oktober 2017 geproefd en beoordeeld door ILFW-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijnen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *