Franse keuken

Coq au vin; klassieker uit Bourgogne

Coq au vin is een Franse klassieker uit de Bourgogne waarop al veel varianten zijn bedacht. Maar de originele versie blijft altijd goed. Kip, rode wijn, spek, champignons en zilveruitjes blijven een verrukkelijke combinatie. Deze stoofpot met kip wordt nog lekkerder als je ‘m een dag van tevoren klaarmaakt.

Gebruik voor zo’n stoofgerecht als dit een goede ruime stoofpan, bijvoorbeeld zo’n dikke, gietijzeren Creuset-achtige pan. Die zorgt ervoor dat de warmte zich heel goed verdeelt, zodat het vlees heel rustig kan pruttelen en niet aanbrandt.

Welke wijn bij Coq au Vin?

Normaal gesproken wordt Coq au Vin, een klassiek gerecht uit de Bourgogne, gestoofd met een halve fles rode Bourgogne. Als je dan stooft in pinot noir, dan drink je die er ook bij. Maar eigenlijk combineert dit kipgerecht met elke Zuid-Franse rode wijn, zoals de biologische Les 5 Seaux, Emile et Rose bereik je hetzelfde resultaat. Niet gemaakt van Pinot noir, maar van Cinsault. Ook een aanrader is een goede Beaujolais cru zoals bijvoorbeeld Fleurie, Juliénas of Brouilly. Maar ook een Côtes du Rhône, of zelf een lichte Chianti zal het goed doen.

Muziek: Gare du Nord met Dish of the day. Heerlijk swingend!  

Coq au vin; franse stoofpot met kip

Coq au vin

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 2 uur 10 minuten
Totaal: 2 uur 25 minuten
Klassiek kipgerecht uit de Bourgogne. Heerlijke stoofpot met kip, rode wijn, spek en champignons.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 biologische kip à 1400 gram*
  • zout versgemalen peper
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 100 gram wortel in plakjes
  • 2 el bloem
  • 350 ml rode wijn
  • 3 takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 3 takjes peterselie
  • 1 potje kleine Amsterdamse zilveruitjes uitlekgewicht 120 gram
  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 250 g kleine champignons
  • 2 el platte peterselie fijngehakt

Bereiding
 

  • Verdeel de kip in 8 stukken (of vraag het de poelier). Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de olie in een braadpan en bak de kip in gedeelten rondom goudbruin. Haal de kip uit de pan.
  • Bak door in dezelfde pan en voeg ui, wortel en knoflook toe en bak ca. 3 minuten mee. Bestrooi met de bloem en roer erdoor. Blus de inhoud af met de rode wijn en roer alle aanbaksels los. Voeg nog ca. 150 ml water toe, zodat alles bijna onder staat. Bind tijm, laurier en peterselie bij elkaar tot een bouquet garni. Voeg toe aan de kip en sudder de kip in ca. 1 uur zachtjes gaar met de deksel schuin op de pan.
  • Spoel intussen de zilvertjes af onder koud stromend water, dep droog. Bak de uitjes in een grote droge koekenpan op half hoog vuur tot ze licht caramelliseren. Voeg de spekreepjes toe en bak mee tot ze knapperig zijn.
  • Voeg de champignons toe en bak ca. 5 minuten mee. Roer dit mengsel door de gestoofde kip en sudder nog ca. 10 minuten mee. Haal de kip uit de pan en leg op een schaal.
  • Kook de achtergebleven vloeistof op hoog vuur in tot sausdikte. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met de peterselie.
  • Lekker met aardappelpuree en gekookte bospeen.

Notities

* TIP
Je kunt ook 4 kippenbouten gebruiken in plaats van een hele kip. Maak er dan 8 stukken van door de bouten op het gewicht te halveren. Op die manier past alles beter in de pan

Of met witte wijn

Je kunt dit klassieke kipgerecht ook maken met witte wijn. Dan heet het coq au vin blanc

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept