WineLife & Australië

8,5 pnt: Yalumba Shiraz-Viognier 2020

Lees je weleens WineLife; het wijnmagazine voor iedereen die van lekker drinken, eten en culinaire wijnreisjes houdt? In elk nummer verzorg ik de recepten bij de geselecteerde wijnen voor de Koopgids. Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft. Hier beoordeelt Magda van der Rijst samen met een professionele gastproever wijnen binnen een bepaald thema.

In WineLife 87 is dat thema rode wijn uit Australië en Nieuw-Zeeland. Een van de wijnen die zij met Frank Donker, voorheen inkoper van wijnen uit onder andere Australië, selecteerde, is deze Yalumba.

 

Op bezoek bij Yalumba

Afgelopen november was ik zelf op wijnreis door Australië. En op dag 6 waren we te gast bij Yalumba, in het hart van Barossa Valley. Een prachtig wijnhuis met ruim 180 ha aan wijngaarden. We werden ontvangen door de vrouwelijke hoofdwijnmaakster Louisa Rosé en bezochten zowel hun eigen tonnerie als de indrukwekkende kelder met fameuze wijnen uit de hele wereld.

Yalumba Barossa Valley

 

Lichtere stijl is trend

Voorheen waren wijnen uit Australië vrijwel altijd krachtig met veel alcohol, milde zuren en een zacht mondgevoel. Die wijnen zijn er nog, ik heb ze er ook geproefd, maar de algemene tendens beweegt naar een lichtere stijl met minder alcohol en meer zuren. In deze Yalumba lukt dat door de blauwe shiraz-druiven samen met de witte viognier-druiven te vergisten. De geurige viognier geeft de van zichzelf volle shiraz een frisse, fleurige lift. De wijn heeft naast sappig, rijp fruit ook florale aroma’s en een lichtvoetigheid waardoor je er lekker mee kan borrelen. Hij kan allerlei pittige borrelbites aan. Verder is het ook een wijn die bij allerlei gerechten past. En…, nog een advies; drink hem licht gekoeld!!!

 

Wat eten bij Yalumba The Y Series Shiraz-Viognier 2020?

Recepten van lekkere gerechten die bij deze wijn passen, vind je natuurlijk op mijn website. Ik zet er een aantal op een rijtje:

Chili con carne uit Texas
Echte chili con carne uit Texas
Koreaanse aubergines uit de oven met sesamrijst uit het kookboek Dé Bakplaat van Rukmini Iyer
Koreaanse aubergines uit de oven

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT!

 

Benieuwd naar de winnaars en hun proefportretten? Check de beschrijvingen via winelife.nl/WL87. Ook in dat nummer allerlei verhalen over wijnen uit verre landen.

 

Wil je deze wijn ook proeven?
Yalumba The Y Series Shiraz-Viognier 2020 is afkomstig van importeur wijnkring.nl. Hij kost € 10,95.