Voor het weekend

Vietnamese steak met waterkers

Supersnel en superlekker; dat is dit gerecht uit ‘het kookboek ‘Bill’s Asian Basics’ van de Australische chefkok Bill Granger. Wie kent hem niet? Deze Vietnamese steak is geïnspireerd op een gerecht genaamd ‘geschud rundvlees’; simpelweg omdat je bij het bakken de pan heen en weer beweegt, aldus Bill. Behalve lekker snel is dit gerecht ook nog een lust voor het oog. Iedereen tevreden…

Welke wijn bij Vietnamese steak met waterkers?

Mijn eerste keus is een Pinot Noir van Clayton Road. Sappig, fris en vriendelijk. De frisse zuren van de wijn sluiten aan op de waterkers en groene asperges.  Maar ook de Syrah uit de Noord-Rhône zal niet misstaan. Of kies de elegante Côtes du Rhône van Cabotte. Ook deze wijn doet het goed bij gegrilde biefstuk met knapperige groenten.

4 personen20 minuten + marineertijd

Ingrediënten

  • 600 gram dunne lende aan een stuk*
  • 3 tenen knoflook, grofgehakt
  • 2 theelepels suiker
  • 1 1/2 eetlepel neutrale olie
  • 1 theelepel zeezout
  • een snuf versgemalen witte peper
  • 2 bosjes groene asperges
  • 1 flinke handvol waterkers
  • 3 eetlepels witte wijn
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 theelepels vissaus
  • 1 eetlepel zachte boter

stap 1

Snijd het vlees in blokjes van 4 x 4 cm. Wrijf in een vijzel de knoflook met een snuf zout fijn. Vermeng het vlees in een grote kom met de knoflook, suiker, 1 eetlepel olie, zout en witte peper. Zet de schaal afgedekt 15 tot 30 minuten  in de koelkast.

stap 2

Snijd intussen de onderkant van de asperges en snijd ze schuin doormidden. Blancheer de asperges 30 seconden in kokend water, giet ze af en spoel ze onder de koude stromende kraan.
Haal de dikke steeltjes van de waterkers en schik asperges en waterkers op een schaal.

stap 3

Verhit een grote koekenpan (of wok) met een zware bodem op hoog vuur en doe er 1/2 eetlepel olie in. Bak het vlees met de marinade 1 minuut, zonder het vlees aan te raken. Schep het vlees om en bak het weer 1 minuut, schud de pan dan 30 seconden om ook de zijkanten te bakken. Schep het vlees uit de pan en houd het warm. Doe de wijn, sojasaus, vissaus en boter in de pan en laat de saus een minuut inkoken. Verdeel het vlees op de schaal met groenten en sprenkel de saus erover.

*Je kunt de biefstuk ook vervangen door kippendijfilet. Ook heel lekker.

VOEDINGSWAARDE P.P.: 270 Kcal, 9 gram Vet,  37 gram Eiwit, 8 gram Koolhydraat

 

Cover Bill's Asian BasicsKookboek: Bill’s Asian Basics

Opnieuw een kookboek van de Australiër Bill Granger, dit keer met klassieke Aziatische gerechten die snel en gemakkelijk te bereiden zijn.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Bill’s Asian Basics. Ruim 100 favoriete recepten voor iedere dag.
Auteur: Bill Granger
Uitgever: Fontaine
ISBN: 978 90 5956 411 4
Prijs: € 18,95

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Meer weten over het bereiden en bakken van de perfecte biefstuk? Lees dan dit artikel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *