Voor het weekend

Turks gehakt (köfte) in tomatensaus uit de oven

Deze langwerpige gehaktrolletjes (köfte) in tomatensaus komen oorspronkelijk uit Izmir, maar eigenlijk zijn ze in heel Turkije erg populair. Je legt de rolletjes in een grote ovenschotel, afgewisseld met partjes aardappel, overgoten door een zelfgemaakte tomatensaus. Eenvoudig, maar verrassend lekker. Je waant je in Turkije, helemaal door de toevoeging van de grote groene pepers. 

Van de vier Turkse kustgebieden heeft de Egeïsche regio, van Bodrum tot Izmir, de langste kustlijn vol idyllische haventjes, populaire vakantiedorpen en overblijfselen van oude beschavingen die getuigen van meer dan 5000 jaar geschiedenis.

De haven van Izmir
De haven van Izmir

Mooiste tuin van Turkije

Deze Egeïsche regio is tevens een culinaire regio waar wilde groenten, olijfolie en allerlei soorten vis volop aanwezig zijn en de lokale markten uitbundig sieren. Niets komt hier uit de kas, alles groeit onder de zon. Ze noemen dit de mooiste tuin van Turkije!

Egeïsche regio: mooiste groente tuin van Turkije
Egeïsche regio heeft de mooiste groente tuin van Turkije

Wat is köfte?

Maar behalve dat je hier veel vis kunt eten, zijn de köfte uit Izmir ook wereld beroemd. Maar is köfte eigenlijk? Het zijn ronde of langwerpig koekjes van gekruid gehakt, meestal van lamsvlees. Ze kunnen op allerlei manieren worden bereid: gebakken, gekookt, gegrild. Er bestaan veel regionale variaties. Sommige met bulgur, zoals in Centraal- en Zuid-Anatolië. Of soms met rijst. Maar in het Egeïsch gebied kom je ook vegetarische köfte tegen, gemaakt van spinazie.

 

Welke wijn bij köfte met tomatensaus?

Bij zo’n traditioneel Turkse ovenschotel drink je Turkse wijn. Maar helaas is daar niet veel van te koop in Nederland. Maar bij deze kruidige en smeuïge gehaktrolletjes schenk je volle rode wijn. Niet al te ingewikkeld. Denk aan Franse Côtes de Rhône, of een Italiaanse Nero d’Avola.

Köfte, oftewel Turkse gehaktballetjes in tomatensaus. Recept uit de oven uit kookboek Bijbel van de Turkse keuken van Hale Amus

Köfte in tomatensaus (Izmir köfte)

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 30 minuten
Totaal: 1 uur
Makkelijke ovenschotel met gehakt, aardappelen en tomatensaus. Smeuïg en lekker gekruid. Licht pittig door de groene pepers.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

Gehaktrolletjes

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui geraspt en uitgeknepen
  • 60 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 10 gram platte peterselie fijngehakt
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Zout versgemalen peper
  • 3 eetlepels rijstolie

Tomatensaus

  • 2 eetlepels rijstolie
  • 20 gram boter
  • ½ ui fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 ml tomatensaus potje
  • 2 eetlepels tomatenpuree

Extra

  • 200 ml rijst olie
  • 1 zakje oma’s verse aardappel partjes 500 gram, koeling
  • 4 grote Turkse groene pepers

Extra nodig

  • Keukenpapier, rasp, grote ovenschaal, ingevet met olie

Bereiding
 

  • Meng in een kom: gehakt, ui, paneermeel, ei, peterselie, komijnpoeder, 1 theelepel zout, ½ theelepel versgemalen peper. Kneed ca. 5 minuten goed door. Dek af met plasticfolie en laat ca. 20 minuten rusten
  • Verhit intussen de 200 ml olie in een hapjespan tot ca. 160 °C. Bak de aardappelen in porties in ca. 2 à 3 minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Maak de tomatensaus. Verhit 2 eetlepels olie met de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook in ca. 2 minuten lichtbruin. Voeg de tomatensaus en tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Voeg 200 ml water en ½ theelepel zout toe. Breng aan de kook. Neem de pan van het vuur.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel het gehaktmengsel in 16 gelijke porties en rol er worstjes van met een lengte van ca. 8 cm.
  • Verhit in een grote koekenpan ca. 3 eetlepels olie. Bak de gehaktrolletjes in ca. 2 à 3 minuten rondom bruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Verdeel de aardappelen en de gehaktrolletjes om en om over de ovenschaal. Verdeel de tomatensaus er gelijkmatig overheen. Leg de groene peper ertussen. Bak de gehaktschotel ca. 30 minuten in het midden van de oven.
  • Lekker met een gemengde salade met avocado en lente-uitjes. Of maak de Turkse gemengde salade die hieronder staat.

Turkse gemengde salade

  • 100 gram ijsbergsla, in reepjes
  • 75 gram rodekool, in reepjes
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 1 wortel, geschrapt en grof geraspt
  • 3 lente-uitjes, in fijne ringen
  • 15 gram platte peterselie, fijngehakt
  • ¼ theelepel zout,
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 citroen, uitgeperst
  • 4 zwarte olijven

Meng in een ruime kom de sla met de rodekool, tomaat, wortel, lente-uitjes, peterselie en het zout. Maak een dressing van olijfolie, citroensap, zout en peper. Meng door de groenten. Garneer met de olijven.

 

Het kookboek: Bijbel van de Turkse keuken

Duimendik kookboek uit de omvangrijke serie kookbijbels. Deze bijbel van de Turkse keuken is geschreven door de in Koeweit geboren Hale Amus. Zij groeide op in Istanboel als dochter van een Turkse moeder en een Palestijnse vader. In 2017 verhuisde Hale naar Amsterdam en startte haar bedrijf Turkish Tale, waarmee ze de diversiteit van de Turkse keuken laat zien door middel van wekelijkse afhaalmenu’s.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : De bijbel van de Turkse keuken
Auteur : Hale Amus
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 886 432 4
Prijs : € 34,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Pin dit recept van Turks gehakt uit de oven
Wil je dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.
Köfte, oftewel Turkse gehaktballetjes in tomatensaus. Recept uit de oven uit kookboek Bijbel van de Turkse keuken van Hale Amus. #ovenschotel #gehakt