Uit het allernieuwste kookboek van smulpaap Susan Aretz komt dit recept van broodje shoarma. Geen gewone natuurlijk, maar een VEGAN versie. Gemaakt van oesterzwammen in plaats van vlees. Susan is al jarenlang een groot fan van koken op de kamado (lees barbecue). En die liefde heeft geleid tot haar kookboek ‘BBQ tijd’. Dit broodje vega shoarma is een van haar favorieten.
In het intro van dit recept vertelt Susan het volgende:
‘Met dit recept won ik in 2020 de BBQ Battle die werd georganiseerd door Howard Komproe. Dus zo’n recept mag in mijn barbecueboek natuurlijk niet ontbreken! Super snel klaar en daarmee een ideale makkelijke maaltijd van de barbecue.’
Wat is Shoarma?
Shoarma is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar wereldwijd bekend en geliefd is geworden. Het bestaat meestal uit dun gesneden reepjes geroosterd vlees, vaak lamsvlees, kip, kalkoen of rundvlees. Het vlees wordt gemarineerd in een mengsel van kruiden, zoals komijn, koriander, knoflook, paprika en andere specerijen, waardoor het een rijke en karakteristieke smaak krijgt.
Traditioneel wordt shoarma bereid door het vlees op een verticaal draaispit te plaatsen en langzaam te laten roosteren terwijl het ronddraait. De hitte van het vuur zorgt voor een sissend geluid en creëert een knapperige buitenkant, terwijl het vlees binnenin mals en sappig blijft.
Shoarma wordt vaak geserveerd met warme pita-broodjes of platbrood, samen met een scala aan bijgerechten en sauzen, zoals knoflooksaus, tahini, hummus, salades, tomaten, komkommer en ui.
Welke wijn bij broodje vega shoarma?
Susan houdt, net als ik, ook ontzettend van wijn. Ik kom haar dan ook regelmatig tegen bij allerlei proeverijen. Zij adviseert een Rioja Crianza bij dit recept. En dat is een prima keus. Ook een Ribera del Duero Crianza, eveneens gemaakt van tempranillo, combineert uitstekend, zoals wij hebben gedaan. Kruidige rode wijn die mooi aansluit bij de specerijen die de oesterzwammen omhullen.
Broodje vega shoarma van de BBQ
Ingredienten
- 600 g oesterzwammen in reepjes gescheurd
- 1 el neutrale olie
- 4 flatbreads AH
Voor de shoarmakruidenmix
- 1 theelepel zwarte peper
- 2 theelepel komijn
- 2 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel uipoeder
- ¼ theelepel cayennepoeder
- ½ theelepel tl gemalen kaneel
Voor erbij
- tzatziki (zie hier recept vegan tzatziki)
Extra nodig
- barbecue voor directe warmte 200 °C , wok of barbecuebestendige pan
Bereiding
- Meng alle specerijen voor de kruidenmix. Hussel de reepjes oesterzwam met de zonnebloemolie in een grote kom door elkaar en bestrooi daarna met de kruidenmix. Meng goed zodat alles er lekker onder zit.
- Verhit op de BBQ met direct vuur een barbecuebestendige pan en doe daar een scheutje neutrale olie in. Bak de paddenstoelen nu in ongeveer 5 minuten gaar. Met regelmaat even goed doorscheppen.
- Vul het flatbread met de vegan shoarma en serveer met tzatziki. Lekker met een extra groene salade met kerstomaat en avocado (anders is het geheel iets te weinig als hoofdgerecht).
Het kookboek BBQ Tijd
In BBQ Tijd laat Susan Aretz zien dat koken op een barbecue makkelijker is dan je denkt. Zij kookt er net makkelijk op als op een fornuis. Veel makkelijk te maken recepten, voor alle soorten barbecues. Maar ook bijgerechten (coleslaw of pesto) en cocktails staan in het boek.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : BBQ Tijd
Auteur : Susan Aretz
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 94 6404 212
Prijs : € 29,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen