Meatless Monday

Geurige kikkererwtenstoof met dadels (vegan)

Boodschappen doen wordt alsmaar duurder. En zeker na zo’n feestelijke decembermaand, wil je het waarschijnlijk even rustig aandoen. Dan is een budget gerecht als dit een welkome oplossing. Uit het kookboekje ‘Budget Vegan Eenpansgerechten’ komt deze rijk smakende kikkererwtenstoof. Het is een heerlijke stoofschotel die makkelijk is om te maken. Niet alleen vegetarisch, maar zelfs helemaal vegan voor de liefhebber.

In het intro van het recept vertelt de Britse schrijfster Sam Dixon het volgende:

Deze kruidige, licht-zoete stoofschotels gekruid met alle specerijen van een traditionele Marokkaanse tajine, aangevuld met een scherp accent van de ingelegde citroen. De zoete aardappels kun je eenvoudig vervangen door een andere groente, afhankelijk van het seizoen of welke het meest voordelig is.’

 

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN VEGETARISCHE RECEPTEN  EN VEGAN ?

Nog even op een rijtje. Ben je vegetarisch, dan vermijd je alleen vlees en vis. Iemand die vegan eet, vermijdt ook álle bijproducten die van dieren afkomstig zijn. Zij eten dus geen vlees en vis, maar ook geen honing, zuivel of eieren.

Welke wijn bij kikkererwtenstoof met zoete aardappel?

Deze kikkererwtenstoof is zoetig door de dadels en zoete aardappel, lekker pikant door de chilivlokken en de citroen proef je op de achtergrond. De beetgare kikkererwten zorgen voor een nootachtig accent. Viognier met wat zachte zuren en een rond mondgevoel zal het hier goed bij doen. Liever rood? Kies dan voor een rode wijn met weinig tannines en veel rijpheid, zoals een Primitivo.

Kikkererwtenstoof met dadels uit het kookboek Budget Vegan eenpas

Geurige kikkererwtenstoof met dadels

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 40 minuten
Totaal: 1 uur
Heerlijke stoofschotel die lijkt op een Marokkaanse tajine. Helemaal vegan en makkelijk om te maken.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien in dunne ringen
  • 4 tenen knoflook geperst
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 kaneelstokje
  • 1 kg zoete aardappels geschild, in grove stukken
  • 400 gram kikkererwten uit blik afgespoeld, uitgelekt
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 200 gram dadels gehalveerd en ontpit
  • 1 ingelegde citroen in achten
  • 500 ml groentebouillon
  • zou peper
  • ½ theelepel chilivlokken of naar smaak
  • handvol peterselieblaadjes grofgehakt
  • 50 gram geroosterde pijnboompitten

Wijnadvies

    • 1 fles Fantini Puglia Primitivo

    Bereiding
     

    • Verwarm de olijfolie in een grote braadpan of hapjespan. Voeg de uien en knoflook toe en bak ze op matig vuur 6 tot 8 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn. Roer de komijn, koriander, gember en kaneel erdoor en bak de specerijen 2 minuten mee.
    • Voeg de zoete aardappels, kikkererwten, tomaatblokjes, dadels, ingelegde citroen en bouillon toe en roer tot alles gemengd is. Breng aan de kook, draai het vuur lager en stoof met deksel op de pan ongeveer 30 minuten tot de zoete aardappels gaar zijn. Roer af en toe.
    • Breng de stoofschotel op smaak met zout, peper en chilivlokken. Bestrooi met de peterselie en geroosterde pijnboompitten. Lekker met Marokkaans brood. En voor de liefhebber een groene salade.

    Het kookboek Budget Vegan Eenpansgerechten

    Handzaam kookboekje met smaakvolle maaltijden zonder dierlijke producten die óók nog eens vriendelijk zijn voor de portemonnee. Bevat meer dan 100 gerechten die niet alleen energie- en diervriendelijk zijn, maar bovenal lekker en gevarieerd. Van doordeweekse maaltijden tot wat luxere weekendgerechten.

    Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

    Titel : Budget Vegan Eenpansgerechten
    Auteur : Sam Dixon
    Uitgever : Uitgeverij Good Cook
    ISBN : 978 94 6143 299 5
    Prijs : € 16,50

     

     

     

    Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

    Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.