Meatless Monday

Koreaanse aubergines: eenvoudig bakplaatgerecht (vegan)

Verrassende gestoomde aubergines uit de oven op z’n Koreaans. Dit is opnieuw een zeer verrassend vegan bakplaatgerecht van de hand van de onvolprezen Rukmini Iyer. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit haar kookboek De Wereldse bakplaat. Maar hij staat ook in de nieuwe verzamelbundel met de titel Dé Bakplaat. Simpel om te maken en supersnel op tafel.

In het intro van het recept zegt Rukmini het volgende:

Portret Rukmini Iyer
Portret Rukmini Iyer

In de traditionele Koreaanse versie van dit gerecht worden de aubergines 7 minuten gestoomd voor je ze door de chilipeper-sesamdressing schept. Hier laat ik de oven de aubergines stomen, terwijl de basmatirijst en prei eronder garen. Dit maakt het een eenvoudig en vullend eenpansgerecht.’

 

Wat is Gochugaru?

In het recept gebruikt Rukmini als pittige smaakmaker Koreaanse chilivlokken oftewel gochugaru. Helaas zijn deze chilivlokken niet in de supermarkt verkrijgbaar, dus je moet hiervoor naar je toko. Maar ik heb een andere oplossing bedacht die ook goed werkt. Vervang de gochugaru door 1 theelepel Pul Biber-chilivlokken en 1 theelepel gerookte paprikapoeder (hot).

Gochugaru, of Koreaanse chilivlokken, zijn ook online verkrijgbaar. Heb je eenmaal een potje in huis, dan zul je zien dat je het overal overheen strooit (roerei is mijn persoonlijke favoriet).

 

Mijn Persoonlijke keukentip

De Tefal Success braadslede is mijn geheime wapen voor heerlijke bakplaatrecepten. Hij is gemaakt van 100% gerecycled aluminium, en zorgt voor perfect egaal gebakken gerechten. Plus, dankzij de anti-aanbaklaag en handige grepen is hij superpraktisch in gebruik. Eenvoudig schoon te maken en duurzaam, wat wil je nog meer?

 

Welke wijn bij Koreaanse aubergines uit de oven?

Het is smeuïg gerecht met mooie gare aubergines en prei. Vooral de onderliggende sesamrijst bepaalt de smaak en de keus van de wijn. Kies daarom voor een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika met lichte houtlagering of een Viognier. Maar ook een rosé, liefst een mousserende zal het goed doen. Kijk naar deze Champagne van Marie Copinet, te koop in webshop.

Koreaanse aubergines uit de oven met sesamrijst uit het kookboek Dé Bakplaat van Rukmini Iyer

Koreaanse aubergines van de bakplaat

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 30 minuten
Totaal: 45 minuten
Heerlijke zachtgegaarde aubergines op een bedje van smeuïge sesamrijst. Makkelijk om te maken en erg lekker van smaak. Eenvoudig vegan bakplaatgerecht.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 200 gram basmatirijst
  • 2 teentjes knoflook ongepeld
  • 1 preien
  • 400 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 aubergines in plakken van 1,5 cm
  • 1 theelepel zeezoutvlokken
  • 3 dikke lente-uitjes in dunne ringen
  • 1 eetlepel sesamzaad

Dressing

  • 1 theelepel chilivlokken Pul Biber
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder hot
  • 30 ml sesamolie
  • 30 ml rijstazijn
  • 30 ml sojasaus
  • 5 cm verse gember geraspt
  • 1 teentje knoflook uit de knoflookpers

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor tot 230 °C.
  • Laat de rijst en knoflook in een grote braadpan met deksel (ik gebruikte een grote braadpan) of middelgrote braadslede glijden en verdeel de prei erover.
  • Schenk de groentebouillon en sesamolie erover en leg de aubergines er dakpansgewijs bovenop. Bestrooi met de zeezoutvlokken, dek goed af met het deksel, of als een braadslede gebruikt afdekken met aluminiumfolie (dit is belangrijk; anders wordt de rijst niet gaar). Zet dan ca. 30 minuten in de oven.
  • Vermeng intussen de ingrediënten voor de dressing. Zodra je de braadpan of braadslede uit de oven hebt gehaald, verwijder je het deksel of aluminiumfolie en schenk je de chilidressing over de aubergine. Bestrooi met de lente-uitjes en het sesamzaad en dien heet op.

Het kookboek Dé Bakplaat

De Britse Rukmini Iyver (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. In dit nieuwste kookboek staan haar beste recepten.

Bestellen kun je hier:

Cover De bakplaat van Rukmini IyerTitel : Dé Bakplaat
Auteur : Rukmini Iyver
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 2301 7219
Prijs : € 19,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept