BBQ tijd

Spareribs in coca cola marinade

Spareribs op de BBQ; ik ben er dol op! Maar dan moet het vlees wel lekker van het bot vallen. Dat gaat helemaal lukken met deze in cola voorgekookte ribs met suiker en chili. Je hoeft ze, in the end, alleen nog maar krokant te grillen. Easy stuff! En lekker dat dit is… (nooit meer anders!)

Wat zijn spareribs?

Spareribs zijn de ribben van de rug die je terugvindt bij de kotelet, oftewel karbonade. Ze worden gebruikt om te bakken, grillen of stoven. Vroeger werden spareribs weggegooid als afval . Maar dankzij hun populariteit behoren ze tegenwoordig tot de wat duurdere onderdelen van het varken.

Spareribs voorkoken verkort bereidingstijd

Spareribs is heerlijk BBQ vlees. Je kunt kiezen voor dunne of dikbevleesde ribben. bestel ze gewoon bij je (online)-slager. Normaal gesproken grill je de spareribs indirect op de BBQ voor ca. 3 uur op zo’n 120 graden. Maar door ze eerst voor te koken maak je het jezelf een stuk makkelijker. Dit verkort de bereidingstijd. Je hoeft de ribs vervolgens alleen nog maar kort te grillen.

Waarom spareribs marineren?

Een lekkere marinade zorgt voor een onvergetelijke smaak. Maar daarnaast zorgt het zuur in een marinade ervoor dat het vlees nog malser wordt. Je kunt je spareribs bijvoorbeeld ook eerst een nacht in karnemelk leggen, dan zorgt eveneens voor superzacht vlees. De zuren in de karnemelk maken je vlees zacht.

Welke wijn bij spareribs?

Je kunt zowel witte als rode wijn schenken bij varkensvlees. Het is een kwestie van smaak. Maar kies je voor wit, dan moet het wel een witte wijn zijn met wat zachtere zuren en toch body. Denk aan een Zuid-Afrikaanse Chenin blanc, Viognier of een witte Rhône wijn. Liever rood? Een Rioja of Malbec zal het goed doen bij deze spareribs, maar ook een Zuid-Afrikaanse pinotage is een goede keus. Of bekijk mijn verhaal over rode wijn bij de BBQ.

Spareribs in coca cola uit het kookboek BBQ Atlas van Julius Jaspers

Spareribs van de BBQ

Voorbereiding: 3 uur
Bereiding: 30 minuten
Totaal: 3 uur 30 minuten
In cola voorgekookte spareribs met suiker en chili zijn lekker snel klaar. Je hoeft ze alleen nog maar krokant te grillen.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

 • 1 liter Coca Cola
 • 100 gram bruine basterdsuiker
 • 1 eetlepel sriracha- saus
 • ½ eetlepel gemalen komijn
 • 10 gram zout
 • 1,5 kg spareribs in matten, schoongemaakt

Extra nodig

 • BBQ voor indirect grillen of kamado (Big Green Egg), plate setter, opvangbak

Bereiding
 

 • Meng de Coca Cola, bruine basterdsuiker, sriracha, komijn en zout tot een marinade. Goed door elkaar roeren tot de suiker is opgelost. Leg de spareribs ca. 3 uur (mag ook een hele nacht), in de koeling, in de marinade.
 • Verwarm de marinade met de spareribs tot ca. 80 °C (vloeistof mag niet koken). Zet het vuur uit en laat de ribs in de marinade afkoelen.
 • Haal de ribs uit de marinade en laat goed uitlekken. Breng de marinade aan de kook en laat tot 1/3 deel inkoken.
 • Stook de BBQ naar de juiste temperatuur/hoogte (125 °C). Plaats een plate setter en een opvangbak. (Voeg eventueel wat rooksnippers toe voor extra smaak.)
 • Schroei de ribs rondom dicht. Laat op een rustig vuur doorgaren tot een kerntemperatuur van 70 °C. Af en toe bestrijken met de marinade. (Dit duurt ca. 30 minuten).
 • Lekker met zelfgemaakte dikke frieten, Amerikaanse coleslaw en homemade barbecuesaus.

Notities

TIP
Spareribs hebben vaak een vlies aan de holle kant van de mat dat je met een klein scherp mesje moet weghalen.

Het kookboek BBQ bijbel

Duimendik kookboek met de lekkerste BBQ-recepten uit de hele wereld. Geschreven door tv-kok Julius Jaspers. In meer dan 150 recepten maakt Julius een rondtoer door de hele wereld. Van Alaska en Amerika tot India en Zuid-Afrika.

Bestellen kun je hier:

Cover BBQ AtlasTitel : De BBQ-Atlas
Auteur : Julius Jaspers
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 605 48
Prijs : € 35,-

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Pin dit spareribs recept op Pinterest
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept